#BQSalut / Tips de nutrició per aquesta fase de desescalada

Consells alimentaris #BQSalut per tal d'adaptar la ingesta calòrica a la despesa energètica.

02-12-2020 11:00

Des de BQSalut, l'Àrea de Salut de la de la Federació Catalana de Basquetbol (FCBQ) encapçalada per la Dra. Silvia Treviño, facilitem una sèrie de tips i consells sobre nutrició per aquesta fase de desescalada actual.

Durant l'obligada aturada dels entrenaments, la nostra alimentació també s'ha vist afectada donat que els requeriments alimentaris per a la pràctica esportiva habitual ja no han estat igual. Per això és fonamental adaptar la ingesta calòrica a la despesa energètica. En aquests casos de despesa reduïda, la ingesta de calories ha de ser menor que durant la rutina habitual d'entrenament per tal de no augmentar la massa de greix.

Com a consells:

  • Evita l'abús dels aliments ultraprocessats. Són més resistents al temps, pel que es pot caure en la temptació d'incloure'ls a la llista de la compra, i evita begudes ensucrades.
  • Substitueix les begudes amb gas o sucs d'alt percentatge en sucre (industrials) per aigua, sucs naturals, batuts de fruites, cafè o infusions.
  • Escull aliments saciants i saludables per evitar la ingesta en grans quantitats o tenir gana al poc temps d'haver finalitzat un àpat. Es recomanen: llegums, fruits secs, carns magres, peix blau, ous i làctics (escollint opció amb menys greix).
  • En cas de fer ingesta de cereals prioritzar que siguin integrals per l'aportació de fibra.

Engegats de nou els entrenaments, cal incorporar aliments i tenir en compte els següents:

  • Fruits del bosc (nabius, mores, gerds -són altament antioxidants i antiinflamatoris-).
  • D'elecció sempre: post entrenament i com a tractament de lesions tendinoses, osteomusculars i lligamentoses.
  • Aliments rics en magnesi (blat de moro blanc, ametlles, anacards, festucs i cacauets, cargols, verdures de fulles verdes com els espinacs, quinoa i segó de blat) i omega 3 (peix blau, bròquil, anous, xia,...).
  • Mantenir els nostres nivells de vitamina D dins els valors normals (en aquests moments deficitaris en general, degut a l’augment de temps que passem tancats a casa).

BQSalut és una de les àrees integrades dins de la Federació Catalana de Basquetbol (FCBQ) i que té l'objectiu de reduir la sinistralitat en el Bàsquet Català mitjançant la formació i prevenció de lesions dels federats. Aquesta àrea compta amb la col·laboració de la metge especialista en medicina de l'esport, Dra. Sílvia Treviño, i des d'aquesta també es dóna suport a l'organització de xerrades, jornades i webinars formatius; es publiquen manuals i articles sobre pautes i consells alimentaris dels nostres esportistes, o es porten a terme altres projectes com el Programa de Detecció i Prevenció de Lesions (DPL).

| BQSalut |