Història

1923

Una sèrie de clubs catalans es reuneixen aquell estiu (7/08) per primer cop a la Federación Nacional de Basket-ball i decideixen crear la Federació Catalana de Basket-ball, moment pel qual considerem l’inici de la nostra Federació actual. Veure bibliografia.

1924

Tarragona va viure el primer partit de basquetbol just abans de Nadal. Una sèrie de jugadors començaven a practicar el nostre esport amb certa continuïtat a les files del Nàstic de Tarragona.

1926

El diari esportiu català ‘Mundo Deportivo’, obria la secció sobre el “Basket-ball” dins el seu rotatiu.

1927

Debuta la Selecció Catalana masculina que s’enfrontà a l’Hindú Club de Buenos Aires al camp de Gràcia CF. Per primer cop es jugà amb cinc jugadors. La Selecció va perdre per 16 a 50. La seva primera victòria arribaria tres anys després guanyant al campió francès Foyer Alsacien Molhouse al camp de l’Exposició per un resultat de 29 a 26.

1929

Primera mostra d’un torneig organitzat de Bàsquet Femení. El Club Femení i d’Esports de Barcelona introdueix el basquetbol entre les seves sòcies i organitzà un torneig social.

1931

Durant aquest any i per primer cop, Lleida i Girona organitzen diferents partits de bàsquet. Un equip Lleidatà jugà el seu primer partit: el Joventut Republicana de Lleida guanyà per 6 a 2 al Batalló de Muntanya nº5. A Girona, amb motiu de les Fires i Festes de Sant Narcís, es disputà un festival infantil a la plaça de bous de Santa Eugènia. Dins de les diferents activitats es jugà un partit d’exhibició de basquetbol entre un equip de ‘La Salle’ i una selecció anomenada ‘Girona Basketball’.

1935

Es jugà per primer cop un Campionat de Catalunya Femení organitzat per l’FCBQ. Participaren la UE Sants, el Barcelona FC, l’Esbart Magda de Santa Coloma de Gramenet i el CE Laietà, que fou el campió.

1948

Aquest any s’incorporà la regla dels tres segons. Les primeres regles del nostre esport les va crear James Naismith al 1891.

1960

Es publicà a Barcelona, per primera vegada, una revista monogràfica dedicada al basquetbol: ‘Rebote... Solamente Baloncesto’. La publicació fou un referent per tots els basquetbolistes fins al novembre de 1978 quan sortí per darrer cop.

1963

S’organitza el primer Festival de la Infància entre finals de desembre i primers de gener de 1964. Entre les seves activitats hi havia un torneig de basquetbol mini masculí que fou guanyat per l’equip de ‘La Salle Josepets’. L’any següent s’incorporà el mini femení i el primer títol fou pel Club de Basquetbol Institució de Montserrat (BIM). El trofeu que superà les 50 edicions al 2013, tingué continuïtat fins a dia d’avui amb el nom Trofeu Molinet de Minibàsquet.

1980

Per la diada de Sant Jordi, a Valls, es recuperà la figura de la Selecció Nacional de Catalunya en un partit contra Euskadi. Aquest any neixen les Lligues Nacionals Catalanes, estrenant-se en la categoria ACB.

1982

El 28 de juny es recuperà la figura de l’FCBQ després de la unificació de les quatre provincials. La de Barcelona havia continuat amb el nom de Federació Catalana com a deferència de les autoritats de l’època, que ja des de 1963 amb la creació de la de Girona i Tarragona, havia passat a ser només la de Barcelona. La Federació de Lleida funcionava des de 1949.

1985

Una proposta de la FEB i el CSD dins del pla ADO, va ser el naixement a Manresa, de l’Operació Segle XXI. El propòsit de la mateixa era millorar el nivell del bàsquet femení, trobant i formant nous talents amb els Jocs Olímpics com horitzó. Aquest mateix any, els quatre Col·legis d’Àrbitres Provincials, es van integrar en el Col·legi Català d’Àrbitres de Bàsquet (CCAB).

1992

Barcelona celebra els Jocs Olímpics i al mateix any es crea la Fundació del Bàsquet Català, per perpetuar la tasca més social i preservar el llegat al voltant del Bàsquet Català.

1998

Es celebrà el 75è aniversari de l’FCBQ i s’organitzà una sèrie d’esdeveniments com per exemple, un any abans l’Eurobasket i la Final Four Europea d’aquell 1998.

2000

La Fundació del Bàsquet Català designa per primer cop la Ciutat del Bàsquet Català que recau a Lleida.

2002

Quatre anys més tard, concretament el 27 de juny de 2002, amb un rècord d’assistència de 16.471 espectadors, van tenir lloc els partits de les Seleccions Catalanes femenina i masculina absolutes al Palau Sant Jordi de Barcelona, on varen derrotar a Croàcia.

2005

El 4 de juny de 2005, l’FCBQ inaugura la nova seu ubicada a la Rambla Guipúscoa, 27, de Barcelona.

2007

L’FCBQ renova el seu escut i tota la seva imatge corporativa. Dos anys més tard fruit d’una tasca de molts mesos, l’FCBQ en el seu pla de digitalització, modernitza la seva pàgina web que s’havia estrenat el 1999 tot publicant els calendaris i resultats de les competicions. Noticia relacionada.

2010

Durant aquesta dècada l’FCQB crea nous entorns tecnològics i de gestió amb els clubs per facilitar els tràmits i gestions federatives; també desenvolupa programes per a les entitats i els federats/es com per exemple, Trobades d’Escoles de Bàsquet, trobades del PDP, clínics, tallers i trobades per entrenadors/es, àrbitres i auxiliars de taula, entre d’altres.

2014

Neixen els diferents programes ‘BQ’ com BQ Voluntaris, BQ Solidari i dos anys més tard, vindrien els BQ Valors, BQ Veterans i BQ Salut.

2016

Primera edició de l’ALLSTAR de Copa Catalunya masculí i femení en el marc de l’acord amb La Xarxa de Comunicació Local pel qual es retransmeten en directe els partits d’aquesta categoria durant cada cap de setmana.

2017

La Fundació del Bàsquet Català celebra un acte en commemoració del seu 25è aniversari, amb els patrons fundadors i tots els clubs de Catalunya. Aquell mateix any, l’FCBQ designa Sant Feliu de Llobregat com la primera la Capitalitat del Bàsquet Femení. S’organitza per primer cop el CIRCUIT 3X3 FCBQ, un nou format de competició d’aquesta modalitat que serà olímpica al propers Jocs.

2020

Durant aquest 2020 el món es veu condicionat per l’aparició de la COVID-19, un virus que es converteix en pandèmia i que provoca un daltabaix sòcioeconòmic important. L’FCBQ, dirigida per Ferran Aril, treballa per tal de disminuir les conseqüències que els seus efectes tenen sobre el nostre esport, les entitats i els/les nostres federats/ des.

* Imatges cedides per la Fundació del Bàsquet Català