Història del Segle XXI

L'any 1985, una proposta de la FEB enquadrada dins del pla ADO original (el de 1992), va ser el naixement, a la localitat de Manresa, de l'Operació Segle XXI.

El propòsit de la mateixa era millorar el nivell del bàsquet femení, trobant i formant nous talents. Tot amb l'objectiu posat en els Jocs Olímpics de Barcelona 92.

En la temporada 1988-1989, el programa SEGLE XXI passa a traslladar-se a la que ha estat la seva ubicació actual durant tots aquests anys, la Residència Blume d'Esplugues (Barcelona). Una llar per a esportistes amb tots els serveis necessaris per poder ser autosuficients respecte a les seves famílies, i on es respecten els principis de descans i alimentació, imprescindibles per a un correcte desenvolupament esportiu i personal.

El SEGLE XXI està inclòs Dins l'estructura del Comitè Tècnic de l'FCBQ. Concretament com a àrea d'Alt Rendiment Esportiu. La direcció del centre depèn de la Federació Catalana de Bàsquet, amb la col·laboració tant del Consell Català de l'Esport com de la FEB i el CSD

El nostre és un Projecte esportiu de formació integral. El programa ajuda a la jugadora de projecció en edat de formació, a compaginar el bàsquet d'Alt Rendiment i els estudis. Amb un objectiu clar, el de seguir formant persones i jugadores del més alt nivell posible: tan acadèmic, personal com esportiu.

En l'apartat acadèmic el centre disposa d'un institut públic propi (IES Blume), que és d'ús exclusiu per als esportistes becats, i que adapta els seus horaris a les necessitats d'entrenament dels esportistes.

En l'apartat tècnic-tàctic tenim un equip format per quatre entrenadors, tots amb titulació d'Entrenador Superior. El SEGLE XXI compta amb 24 jugadores que es divideixen en dos equips: el Sènior, entrenat per  l'Isaac Pujol i l'Àlex Rodriguez, format per 12 jugadores que competiexen a LF2. I el júnior, al capdavant del qual és troben el Javi Torralba i la Sílvia Font, que juga a la categoria Júnior preferent, i que compta amb 12 jugadores.

La responsabilitat del treball físic recau en l'Azahara Fort, que dedica diverses sessions setmanals per a cada equip. Aquest treball està integrat amb el treball tècnic de manera que puguem portar un control de les càrregues totals de treball que apliquem a les jugadores.

Com a suport al treball tècnic i físic, el centre disposa d'un servei de psicologia, a més d'un departament mèdic, que engloba les àrees de fisioteràpia, fisiologia, podologia, nutrició, traumatologia i cardiologia.

Durant tots aquests anys han passat més de 200 jugadores pel centre, de les quals la meitat han estat internacionals en diverses categories inferiors, i diverses d'elles internacionals absolutes com l'Alba Torrens, Laura Nicholls, Lucila Pascua, Laura Gil, Queralt Cases, Cindy Lima, Elisabeth Cebrián, Marina Ferragut, Ingrid Pons, Laura Camps, Sandra Gallego o Marta Fernández entre d'altres.