Bàsquet i cinema / Pel·lícules amb protagonisme de l'esport de la cistella

Recomanem fins a 40 pel·lícules que giren entorn del bàsquet, perquè aquests dies de confinament com a prevenció del coronavirus siguin més entretinguts.

27-03-2020 10:30

Des de la Federació Catalana de Basquetbol (FCBQ) us proposem una quarantena de pel·lícules en les que el bàsquet està força present perquè aquests dies de confinament a casa, com a mesura per lluitar contra la propagació del coronavirus, siguin molt més entretinguts. I perquè el bàsquet mai s'atura del tot, sigui com sigui, perquè el #BàsquetMaiPara.

Aquesta que trobareu a continuació és una llista oberta que s'anirà actualitzant i enriquint amb les aportacions que els seguidors del Bàsquet Català ens facin arribar a través dels seus comentaris a xarxes socials.

Així mateix, des de l'FCBQ també publiquem, durant aquests dies, altres recomancions relacionades amb l'esport de la cistella com documentalscurtmetratges, llibresarticlesentrevistes, programes de Bàsquet Català TV, el challenge #BàsquetMaiPara, consells alimentaris o recomanacions de gestió psicològica durant quarantenes.

Hoosiers, más que ídolos

Probablement, la pel·lícula més mítica sobre el nostre esport. Després d'un accidentat passat, contracten a Norman Dale per entrenar un equip de bàsquet. Tot i el rebuig que pateix per part dels jugadors, d'un antipàtic professor i d'uns veïns que intenten fer fora, Dale, que és un home ple d’energia i de passió pel joc, no es rendeix. Però guanyar-se a l'equip és només la meitat de la batalla en un món en el que els equips dèbils poden acabar jugant contra rivals de primera, però un foraster tenaç pot aixecar l’orgull de tot un comtat.

Space Jam

Vivint plàcidament en el seu món, els Looney Tunes són atacats pels Nerdlucks, extraterrestres que els volen convertir en els seus esclaus per la seva diversió. Acorralats, els Looney decideixen apostar la seva llibertat en un partit de bàsquet: si guanyen, els extraterrestres han de marxar i deixar-los en pau; si no els Toons acceptaran de ser els seus criatsas. Detall imprevist: els marcians utilitzen els seus poders per robar el talent i la força dels millors jugadors del planeta com Charles Barkley o Patrick Ewing, esdevenint així monstres gegants implacables. Pres de pànic, Bugs Bunny i Daffy Duck fan venir al seu món el campió Michael Jordan per entrenar els toons i ajudar-los a guanyar el partit.

White Men Can't Jump (Los blancos no la saben meter)

Billy Hoyle i Sydney Deane, interpretats respectivament per Woody Harrelson i Wesley Snipes, són dos amics que s’associen per jugar partits de bàsquet al carrer. L'acció de la pel·lícula comença a les pistes de bàsquet de Venice Beach a Califòrnia i continua als barris de les comunitats negres de Los Angeles. Aquesta associació els permet guanyar una mica de diners sorprenent els adversaris. Com tots dos es creuen els millors jugadors del món, el seu excessiu ego fa que barallin entre ells, amb els adversaris i amb tot aquell que no comparteixi la seva filosofia del joc.

Glory Road (Camino a la gloria)

Basada en fet reals de 1966, l'entrenador Don Haskins de la Universitat de Texas a El Paso, va liderar un equip que va fer història: primer conjunt de l'NCAA en incloure a set afroamericans a la plantilla, trencant la discriminació racial i guanyant el campionat.

Campeones

Marco, un entrenador professional de bàsquet, es troba un dia en mig d'una crisi personal, entrenant un equip composat per persones amb discapacitat intel·lectual. El que comença com un problema s'acaba convertint en una lliçó de vida.

Blue Chips (Ganar de cualquier manera)

L'entrenador Pete Bell es troba en una situació delicada degut a la mala ratxa de resultats del seu equip de bàsquet universitari. A més a més, les estrelles d'aquest esport prefereixen fitxar per altres conjunts abans que el de Bell perquè els hi paguen en secret, tot i que ho prohibeixi el reglament universitari. Davant la gran pressió a la que està sotmès, Bell decideix saltar-se les normes i contractar nous talents a canvi d’algunes compensacions econòmiques. El seu equip comença a guanyar, però l'entrenador no té la consciència tranquil·la.

Coach Carter

Biografia del controvertit entrenador de bàsquet Ken Carter (interpretat per Samuel L. Jackson). L'any 1999 va ser entrenador a l'Institut Richmond de Califòrnia. Tot i que el seu equip portava 14 victòries consecutives va decidir que alguns jugadors, debut al seu baix rendiment acadèmic, havien de dedicar-se a preparar els exàmens trimestrals.

The Basketball Diaries (Diario de un rebelde)

Crònica autobiogràfica d'un grup d'adolescents, entre els que es troba l'escriptor Jim Carroll (Leonardo DiCaprio). Units per una sòlida amistat i una passió comuna pel bàsquet, arriben a l'edat de les primeres confrontacions a les difícils realitats de la vida. Jim manté el seu diari íntim, però ni l'escriptura, ni l'esport no li impedeixen enganxar-se a la droga. Fora de l'escola, a la porta de casa seva, comença el seu llarg descens als inferns.

Amateur

Una estrella del bàsquet de només 14 anys s'esforça per integrar-se en el seu nou equip després de que un vídeo seu es faci viral.

The Air Up There (Una tribu en la cancha)

Jimmy Dolan és l'ajudant d'entrenador d'un equip universitari de bàsquet. Com aspira a substituir-lo en el càrrec, es proposa trobar una jove promesa que l'avali com a caçatalents.

Uncle Drew

Comèdia que agafa com a referència la sèrie creada per Pepsi en la que superestrelles de l'NBA es caracteritzen com a ancians per sorprendre als joves jugadors de bàsquet al carrer. Dax s'ha gastat els estalvis de tota una vida per competir en el  Rucker Classic street ball Tournament de Harlem. Per desgràcia, una sèrie de desafortunats esdeveniments acaben amb casi totes les seves esperances. Però hi ha una darrera oportunitat de guanyar el premi: l'Uncle Drew! El mite i llegenda interpretat per l'estrella de l'NBA Kyrie Irving. Lamentablement, és un ancià que porta molt temps sense competir i serà difícil rendir a gran nivell, però les aparences enganyen... junts s'embarcaran en un viatge per reunir al vell equip i intentar guanyar el gran torneig.

High Flying Bird

Dean (André Holland) és un agent esportiu que, durant un tancament patronal, veu la oportunitat de fer negoci amb una jove promesa del bàsquet (Melvin Gregg), un dels clients als que representa.

Love & Basketball

Quincy i Mónica són dos veïns que creixen compartint el seu amor pel bàsquet. Estan fets l'un per l'altre, però ells encara no ho saben. La gelosia, l'orgull i la vida els porten a acords i desacords, viscuts amb la intensitat d'un playoff. Ni l'estància de Mónica a Barcelona ni una espectacular top-model en el cor de Quincy podrà separar-los.

Play Off (Above the Rim)

Kyle Lee Watson, un jove jugador de basquet d'institut, aspira a arribar al més lluny a l'NBA però viu a Harlem i una banda de carrer s'ha fixat en ell perquè jugui amb ells en un partit amb importants apostes pel mig.

Teen Wolf (De pelo en pecho)

Un estudiant d'institut descobreix que és un home-llop. Tot i que en un inici el seu estat li provoca una terrible preocupació, poc a poc anirà desenvolupant les seves noves, àgils i peludes qualitats per lligar amb les noies i guanyar al bàsquet.

He Got Game (Una mala jugada)

Jake és un pres a qui el governador de l'estat li ofereix un tracte: reduir la seva estança a la presó si aconsegueix convèncer el seu fill Jesús, el millor jugador de bàsquet de tots els instituts del país, per a que fitxi per l'equip local. Orfe de mare i amb el seu pare a la presó, Jesús és un jove que s'ha fet ell mateix i que ha criat la seva germana petita sense cap ajuda. Ara ha de resoldre en una setmana un difícil dilema familiar: acceptar una beca esportiva universitària o entrar a l'NBA. La sobtada reaparició de Jake planteja el problema de la reconciliació entre pare i fill i influeix en la resolució del dilema.

Rebound: The legend of Earl 'The Goat' Manigault

Narra la vida d'Earl Manigault (1944-1998), qui per a molts va ser el millor jugador de bàsquet de la història. Mai va jugar al món professional, va passar per la presó, va ser addicte a l'heroïna... però les seves ànsies de superació el van portar a vèncer les seves desgràcies per a ser considerat tot un exemple entre els seus veïns de Harlem. La doble esmaixada, un llibre sobre la seva vida o un parell de pel·lícules sobre la mateixa són tan sols algunes pinzellades del que va ser la seva existència.

Eddie

Eddie treballa com a conductora d'una limusina, malgrat que la seva veritable passió és el bàsquet i el seu equip, els Knicks de Nova York. Inesperadament, i gràcies a un concurs celebrat al descans d'un partit, és escollida entrenadora honorífica i, més endavant, donades les seves condicions com a ganxo, és anomenada entrenadora oficial com a reclam del club. Però el que no saben els dirigents de l'equip és que Eddie és una autèntica experta com animadora i acabarà donant una lliçó a tothom.

The 6th Man (El sexto hombre)

Des de petits, els germans Antoine i Kenny Tyler només pensen en jugar a bàsquet en un gran equip professional. A la universitat, Antoine es converteix en una estrella dels Huskies, formant una parella perfecta amb el seu germà. En un dels partits, Antoine pateix una caiguda i mor, fet que influeix en la marxa de l'equip cap a la Final Four, però sobretot en Kenny, que no se sent motivat sense ell. Una nit Kenny formula un desig en veu alta: que el seu germà retorni al seu costat.

One on One (De hombre a hombre)

Henry Steele, estrella de bàsquet de l'institut d'una petita ciutat, rep una beca per a la universitat, on compren que les seves habilitats no van molt més enllà de la pista. Compaginar la seva vida esportiva amb la docent el sobrepassa. Per una banda, el món de l'alta competició no és el camí de roses que havia pensat, i el seu sàdic entrenador no és precisament una ajuda. Per l'altra, tot just sap llegir i, si no millora en els estudis, perdrà la seva beca.

The Fish That Saved Pittsburgh (Basket Music)

Un equip desastre de la lliga professional de bàsquet americà està a la vora del caos. En un intent per salvar-lo, una astròloga decideix buscar jugadors compatibles entre ells en ser del mateix signe del zodíac, 'peixos'.

Pistol: The Birth of a Legend

Pel·lícula biogràfica sobre el jugador professional 'Pistol' Pete Maravich, que va morir amb 40 anys i de manera sobtada al 1988 d'un atac al cor. El film aborda principalment els seus inicis com a jove promesa del bàsquet.

Heaven Is a Playground

Un entrenador i un equip d'advocats proporcionen incentius per a mantenir fora de problemes un equip de bàsquet de l'escola urbana.

Final Shot: The Hank Gathers Story (Loco por el Basket)

L'NBA està a la seva recta final i els Celtics de Boston han d'enfrontar-se davant els Jazz d'Utah, en una sèrie de partits crucials. Mike i Jimmy, amics i grans seguidors dels Celtics, viuen amb passió aquests encontres i farien qualsevol cosa per a que guanyés el seu equip. El gran problema és que l'estrella dels Jazz, Lewis Scott, és capaç d'anotar 50 punts per partit. Després d'una gran derrota dels Celtics a mans de Utah, Mike i Jimmy decideixen entrar en escena i segresten Scott.

Air Bud

Després de la mort del seu pare, el tímid Josh es muda amb la seva família a un poblet de Washington. Josh, mentre entrena sol a bàsquet, es troba amb Buddy, un gos abandonat amb una sorprenent habilitat per anotar. Entre els dos s'estableix una profunda relació d'amistat, que perilla quan l'animal comença a cridar l'atenció dels mitjans de comunicació i el seu antic amo decideix recuperar-lo per a treure un benefici econòmic de les seves capacitats.

Like Mike (Una pandilla de altura)

Calvin és un nen orfe de 14 anys que es troba unes vambes que van pertànyer a Michael Jordan. No són unes vambes qualsevol ja que posseeixen poders màgics que el convertiran en una estrella de l'NBA. Una comèdia fantàstica dirigida al públic infantil i juvenil. Tot i l'absència de noms coneguts en els seus títols de crèdit, es tracta d'un film patrocinat per l'NBA que va aconseguir arribar a copar els primers llocs de la taquilla americana.

Celtic Pride (Locos por el basket)

Es juguen les finals de l'NBA entre els Utah Jazz i els Boston Celtics, així que per assegurar-se la victòria del seu equip, dos fanàtics aficionats dels Celtics segresten la figura de l'equip rival.

Fast Break

Un home que és contractat com entrenador de bàsquet a la Universitat de Nevada inclou al seu equip a joves marginals que treu dels carrers de Nova York.

1000 to 1: The Cory Weissman Story (El reto de Cory)

Basada en fets reals, la pel·lícula tracta d'una jove estrella de bàsquet, Cory Weissman, que va arriba a anotar més de 1000 punts als partits de competició de l'institut. Després de patir un vessament cerebral, el costat esquerre del seu cos es queda paralitzat. No obstant, a base d'esforç, Weissman aconsegueix sortir com a titular a la pista una vegada més, tot i que només fos durant uns segons.

Sunset Park. Lecciones para ganar

Phyllis és una professora d’institut sense experiència que ha de fer-se càrrec de l’equip de bàsquet. Tot i tenir talent, els joves jugadors són bastant indisciplinats i sense motivació. Ella s’entregarà plenament per aconseguir motivar als nois i mirar de portar l’equip a la victòria.

Streetballers

Una història que intenta capturar la naturalesa poètica del bàsquet de carrer, exposant les lluites patides dins i fora de les pistes. Constantment es busca el seny en mig de l’alcoholisme, el racisme i les drogues. John Hogan i Jacob Whitmore, dos jugadors de bàsquet del Junior College, troben l’alliberació mentre competeixen. Els dos han de passat tot l’estiu ajudant a altres a superar les seves adversitats. La seva dedicació i amor pel bàsquet va més enllà de les pistes i entra a les seves llars desestructurades on els dos juguen el paper constant de figura paterna. Jacob no té una altra opció que jugar en una lliga clandestina, lluitant constantment per salvar al seu cosí Damon dels deutes i possible mort.

Three Seconds (Tres segundos)

Pel·lícula basada en fet reals ocorreguts en els Jocs Olímpics de 1972 a Munic. Es centra en el memorable partit final entre els equips de bàsquet de la URSS i els EEUU.

The Way Back

Una antiga estrella del bàsquet caiguda en desgràcia i sotmès en el terrible món de les addiccions tracta de tornar a la via correcta com entrenador d’un equip d’institut composat per un curiós i divers grup d’estudiants.

The Mighty Macs (Las poderosas Macs)

Situada a l’any 1972, aquesta pel·lícula explica la història  real de Cathy Rush, de 23 anys. Rush li va donar la darrera oportunitat al seu somni de ser entrenadora de bàsquet a la Universitat Immaculada de Malvern, prop de West Chester, Pennsylvania. Una universitat catòlica exclusiva per a dones. Amb l’ajuda d’algunes monges, aconsegueix liderar un equipo en el llarg viatge cap al campionat nacional de bàsquet femení.

Hurricane Season

Un any després del pas de l’huracà Katrina, Al Collins, entrenador de bàsquet de la universitat de Marrero, conforma un grup de jugadors que abans del desastre, cada un d’ells ja havia passat per cinc centres diferents,  i els lidera per intentar aconseguir el campionat estatal. Basada en una història real.

The Winning Season

Bill, un entrenador vingut a menys, tindrà l'oportunitat de redimir-se quan li proposin fer-se càrrec de l’equip de bàsquet femení d'un institut.

Wo ist Fred? (¿Dónde está Fred?)

Per poder casar-se amb Mara, Fred ha d'aconseguir l'afecte del seu cregut i capritxós fill. És per això que haurà de regalar-li la pilota amb la que va jugar l'estrella de bàsquet, Mercurio Müller: missió gens senzilla com sembla.

La vieja música

Martín Lobo arriba a Lugo procedent d'Uruguai per entrenar al Breogán, l'equip de bàsquet de la ciutat. En realitat té molt poca experiència, així que manté com a ajudant a l'anterior entrenador i, mentrestant, intenta aprendre a base de vídeos i llibres. Però l'autèntica raó de la seva arriba a Espanya és retrobar-se amb el seu antic amor.

That Championship Season (Cuando fuimos campeones)

Quatre homes, que a la seva joventut van ser jugadors de bàsquet i el seu entrenador de llavors, recorden el gloriós equip que van formar a l’institut i amb el que van aconseguir grans èxits.

Chacun pour tous (Todos a una)

Per no perdre la subvenció de la federació, un entrenador forma un equipo de bàsquet amb falsos deficients mentals, i així poder participar en els jocs paralímpics de Sidney de l'any 2000: un equip format per set aturats desencantats i dos veritables jugadors minusvàlids. Els farsants hauran de conviure amb la resta d’esportistes, compartir l’allotjament i els vestidors. El cinisme i l'arrogància d'aquests es confrontarà amb la passió i l'esforç de la resta d'esportistes.

| FCBQ |