És l'hora de #DemanaCanvi!

Tret de sortida a la campanya de sensibilització i conscienciació de la necessitat del canvi en l'esport femení i en el bàsquet en particular.

13-05-2021 12:00

La Sala d'Actes de la Federació Catalana de Basquetbol (FCBQ) ha estat l'escenari, aquest dijous 13 de maig al migdia, de la presentació oficial del projecte Bàsquet Femení i de la campanya #DemanaCanvi desenvolupada per la Comissió del Bàsquet Femení de l'FCBQ. L'acte ha comptat amb la participació del President de l'FCBQ, Ferran Aril, juntament amb la directiva de la Federació i presidenta de la Comissió, Olga Praderas; així com també la internacional catalana Laia Palau, actual jugadora de l'Spar Girona i ambaixadora del Bàsquet Català; i Jordi Aliaga, àrbitre internacional i assessor tècnic arbitral de l'FCBQ.

El projecte Bàsquet Femení, que té el recolzament de l'Institut Català de les Dones, és una iniciativa transversal de la Comissió del Bàsquet Femení de la Federació Catalana de Basquetbol amb l'objectiu d'arribar a tots els agents implicats en el món del bàsquet, i que parteix d'un concepte molt clar: buscar la conscienciació i la sensibilització de la necessitat d'un canvi. Sota el lema #DemanaCanvi i de la seva nova marca corporativa específica, aquest projecte disposa una estructura marcada, que neix d'un programa constituït per diversos eixos que el vertebren, i d'una sèrie d'accions a impulsar i potenciar.

A més a més, la campanya #DemanaCanvi suposa el tret de sortida d'aquesta renovada iniciativa federativa que ens omple d'il·lusió i que, de ben segur, i gràcies a la implicació, aportació i col·laboració de tota la família del Bàsquet Català, assolirà noves fites que resultaran un èxit i tindran una repercussió mediàtica i immediata propera a l'equilibri, sempre a través de l'equitat.

Per això, també s'ha traçat un pla d'acció amb la intervenció de la totalitat d'agents implicats, essencialment: jugadores, entrenadores, àrbitres, directives, famílies i clubs, on la comissió sigui l'eix cabdal on siguin partíceps tots els estaments de la Federació, generant un corrent d'opinió i respecte envers la dona i el bàsquet.

L'acte de presentació també ha comptat amb la projecció del vídeo promocional de la campanya #DemanaCanvi, protagonitzada per entrenadores com Glòria Estopà Jaume Ponsarnau, àrbitres ACB com Yasmina Alcaraz i Jordi Aliaga, directives com Sonia Pascual i Ferran Aril, i jugadores com Laia Palau i Pau Ribas.

OBJECTIUS, EIXOS i ACCIONS #DemanaCanvi:

OBJECTIUS

En aquest sentit, la creació de la nova marca, amb imatge i logo específics que identifiquin el projecte, ha estat el punt final per a l'enlairament definitiu del desenvolupament d'aquest, que tindrà com a objectius els següents punts:

  • SENSIBILITZAR i CONSCIENCIAR de la necessitat de canvi.
  • APODERAR entrenadores, àrbitres, directives, etc.
  • Establir INDICADORS de diagnosi i seguiment.

EIXOS

Aquestes són les metes principals a què es buscarà arribar a través d'una sèrie d'eixos vertebradors que esdevindran claus per a seguir avançant en l'àmbit de la perspectiva de gènere. 

  • VISIBILITAT. L'FCBQ adopta el compromís per a la visibilitat de les noies.
  • REFERENCIACIÓ. A partir d'una sèrie de referents que reforcin els missatges vinculats amb la perspectiva de gènere.
  • EQUITAT. A partir de l'equitat podrem aconseguir la igualtat.
  • RESPECTE. Si ens respectem, guanyarà el bàsquet!

ACCIONS

Aquests eixos comptaran amb un conjunt d'accions a seguir fonamentals per a poder desenvolupar, de manera fefaent, els eixos i arribar a assolir els objectius de la Comissió. Algunes de les accions definides estratègicament en el projecte, ja s'estan realitzant mentre que d'altres s'aniran detallant per tal d'implementar-se correctament emmarcades en el moment actual de la pandèmia Covid-19 que estem vivint.

Algunes d'aquestes accions són la implementació de la mentoria d'entrenadores, que ja s'està desenvolupant i agafant forma per posar-ho en pràctica la propera temporada. També es posarà en marxa un programa per treballar amb els Clubs com agents transformadors; i se seguirà amb el treball de recerca de la història del Bàsquet Femení Català, de les pioneres.

Es tracta d'un projecte viu, dinàmic, i que anirà evolucionant sempre, perquè es vol la implicació de totes les parts i això fa que pugui anar variant, això sí, sempre basant-se en els eixos i objectius inicials establerts.