Qui és Pilar Bilbao?

Repassem el perfil de Pili Bilbao, exjugadora professional i entrenadora superior de bàsquet, que actualment dirigeix el CBF Cerdanyola de Copa Catalunya.

13-05-2021 09:55

La visita del tècnic Miquel Vendrell, amb vistes a promocionar el bàsquet a les Teresianes de Tarragona, col·legi on estudiava Pili Bilbao, exjugadora de primer nivell i actual entrenadora del 'Sènior A' Femení del CBF Cerdanyola de Copa Catalunya Femenina, va ser la llavor embrionària de la seva passió per aquest esport, que va començar al voltant dels 10 anys.

El currículum acadèmic de la tarragonina és tan extens com variat, en diferents àrees temàtiques, ja que compta amb graus superior en Esports, Música, diverses aproximacions a les carreres d'Història i d'Arquitectura i un ventall de titulacions en branques tan diferents com les de Programació Informàtica, Fotografia, Entrenadora d'Handbol, d'Atletisme i de Voleibol, entre d'altres. I, evidentment, l'accent basquetbolístic, omnipresent en la vida de Bilbao com també ho és la seva família, no hi pot mancar, doncs és també Entrenadora Superior de Bàsquet.

La seva etapa com a jugadora va començar a unes Teresianes on, en període escolar, accedien cada curs als Campionats d'Espanya de clubs, apareixent amb tota freqüència en el podi classificatori final. Seguidament, el gruix de l'equip va passar en bloc al Gimnàstic de Tarragona, a l'any 1977, amb qui van atansar novament, però aquesta vegada en categoria 'Juvenil' (actual Júnior), una exitosa 4a plaça d'un competit Estatal de Zaragoza (1980-81), per sota de conjunts amb tant renom com els de l'Hispano Francès, el Canoe NC o el Complutense.

Posteriorment, al 1985, va rebre la trucada d'un dels combinats punters d'àmbit estatal com era el Sabor d'Abans Tortosa. El seu daurat passatge al planter tortosí, a la màxima competició nacional, la va portar a guanyar Lligues Femenines, Copes de la Reina i Lligues Catalanes així com també va permetre la seva estrena europea, a l'antiga Liliana Ronchetti. A còpia de treball i d'esforç, també va ser el salt necessari per a ser cridada a formar part de la Selecció Catalana i Espanyola absoluta, de les fites més destacades de Bilbao amb la pilota a les mans.

En el tram final de la seva trajectòria professional, Bilbao va canviar el Baix Ebre pel Bages, signant pel Manresa, en una parada d'agradables records esportius i personals, abans de posar el punt i final, al 1993, amb la samarreta de la Unió Esportiva Horta, on va fer les seves primeres passes en el seu llarg periple amb la pissarra de preparadora. El món d'entrenadora, que va trigar el seu temps en descobrir, veient com companys seus anaven ocupant llocs en diferents seleccions i que, a dia d'avui, tenen una carta de presentació més extensa que la seva. Optimista de mena, molt conseqüent amb les seves idees, i fidel a la seva paraula, Bilbao sap que encara li queden moltes experiències per viure i que el millor encara està per arribar.

Sempre vinculada al bàsquet, l'esmentada banqueta va ser el següent repte per a l'única entrenadora present a l'ALLSTAR de Copa Catalunya Femenina, a les edicions de Cornellà 2017, Sabadell 2018 i Granollers 2020. Ascensos a la Primera División B (actual LF2) amb la disciplina hortenca i la del CB Montcada, representen varis dels resultats del seu innegociable treball diari, que ara realitza al CBF Cerdanyola. Comandant les vallesanes, Bilbao ha aconseguit pràcticament sempre la classificació per a totes les Finals a Quatre de la màxima divisió del Bàsquet Català, quedant-se a les portes d'un ascens a Lliga Femenina 2 amb unes verdes que tornen a la càrrega, amb força, aquesta temporada.

A més a més, Bilbao, des de fa un parell d'exercicis, integra la Junta Directiva del CBF Cerdanyola, un club amb voluntat i aspiracions de créixer, a partir del treball dins i fora de la pista, per a seguir construint un projecte seriós, que es fonamenta en la feina col·lectiva. D'altra banda, una il·lusionada Bilbao, també abraça la recent creada Comissió del Bàsquet Femení de la Federació Catalana de Basquetbol, que té com a missió capdavantera la de posicionar l'FCBQ com un referent de transformació en l'àmbit de la perspectiva de gènere.