Qui és Maria del Carme Famadas Soler?

Repassem el perfil de Carme Famades, una de les primeres estrelles del bàsquet femení estatal.

24-12-2020 12:00

Tres cops campiona de lliga a la dècada dels 70 amb el Mataró i tres cops escollida com a millor jugadora de l'Estat, Carme Famadas va ser una de les primeres estrelles del bàsquet femení estatal. Argentonina de naixement, Famadas va començar a jugar a bàsquet als 11 anys al col·legi de les franciscanes d'Argentona, el Col·legi Immaculada Concepció (CIC), per iniciativa de la germana Plácida, que un bon dia va dir a les seves alumnes si volien fer esport i jugar a bàsquet.

En aquesta primera etapa ja va conquerir el Campionat de Catalunya i fins i tot va arribar a disputar una eliminatòria para intentar pujar a la màxima categoria estatal. Les argentonines van assolir l'ascens, però sense pavelló a Argentona bona part d'aquell equip va encetar una nova etapa a les files del CD Mataró (club ja desaparegut). Allà Carme Famadas es va convertir, per tres cops, en la millor jugadora de l'Estat i va protagonitzar una etapa d'èxits que va situar el Mataró a capdavant del bàsquet femení espanyol, amb tres campionats d'Espanya consecutius els anys 1972, 1973 i 1974. 

Carme Famadas també va deixar la seva empremta a la selecció, defensant la samarreta  del combinat estatal en 24 ocasions. Va debutar en un amistós contra Cuba l'any 1969, on Espanya va perdre per 70-50, i al 1970 va disputar el Preeuropeu amb l'equip que dirigia Josep Lluís Cortés. Va repetir en el preeuropeu de 1974 i aquest cop Espanya sí que va assolir el bitllet per la fase final, fent historia amb la primera participació de la selecció estatal en un Eurobasket femení.