El Morabanc Andorra, nou campió de la Lliga Catalana ACB 2020 AON

Els andorrans s'imposen al Barça (84-85) i sumen el seu segon títol. En el partit pel tercer i quart lloc, el Joventut de Badalona guanya el BAXI Manresa per 79-93.

06-09-2020 18:30

El Palau Blaugrana de Barcelona ha estat  l'escenari, aquest diumenge 6 de setembre, de la jornada final de la Lliga Catalana ACB 2020 AON. La ciutat de Barcelona, 10 anys després, ha estat la seu, a porta tancada, de la competició, que enguany ha viscut la seva XLI edició.

El MORABANC ANDORRA s’ha proclamat campió en derrotar el  BARÇA per un sol punt (84-85) en una final molt emocionant. L’aparició en el darrer quart de Jeremy Senglin (màxim anotador dels andorrans amb 18 punts i 27 de valoració) i la sang freda de Tyson Pérez (17 punts), anotant dos tirs lliures a set segons del final, han donat el títol al MORABANC ANDORRA, que aconsegueix la segona Lliga Catalana de la seva història. Els blaugrana, per contra, no han pogut sumar el seu 23è títol, en l’estrena en competició oficial del nou tècnic, Sarunas Jasikevicius. L’actuació estel·lar de Nikola Mirotic, escollit MVP de la final amb 28 punts, 5 rebots i 30 de valoració, no ha estat suficient per al BARÇA.

La final l’han xiulat José Antonio Martín Bertrán, que ha estat homenatjat per la Federació Catalana de Basquetbol (FCBQ) durant el descans per la seva brillant trajectòria en el món de l'arbitratge, amb més de 1.150 partits dirigits a l'ACB, Óscar Perea i Jordi Aliaga.

El matx ha estat molt igualat, amb un frec a frec constant.  El BARÇA ha començat fort i en els primers compassos ha dominat gràcies als punts de Leandro Bolmaro i Nikola Mirotic i a la seva agressivitat defensiva. El MORABANC ANDORRA només ha pogut anotar dues cistelles en els primers 6 minuts (11-5), però un temps mort d’IBon Navarro ha donat resultat. Els andorrans han crescut i han empatat el partit (15-15) tot just abans de tancar el primer quart (17-15).

Els següents deu minuts han estat un intercanvi de cops. Un triple de Haukur Palsson ha donat el primer avantatge al MORABANC ANDORRA (17-20), que en aquest segon quart s'ha recolzat en l’encert de Malick Dime (8 punts al descans) i Tyson Pérez (7). El BARÇA, però, ha trobat en Nikola Mirotic (15 punts al descans) el seu far ofensiu, per arribar a la mitja part amb tres punts de marge gràcies a un triple sobre la botzina del base Nick Calathes (40-37).

L’equilibri ha continuat en la represa, on cap dels dos equips ha pogut obrir forat en el marcador. Mirotic ha seguit a la seva (19 punts al final del tercer quart), ben secundat per Àlex Abrines (10), però Tyson Pérez i Malick Dime també han continuat liderant un MORABANC ANDORRA irreductible, que no ha donat mai el seu braç a tòrcer (60-58).

Tot apuntava a un final d’infart i així ha estat. Un triple d’Abrines i una cistella de Hanga, només començar el darrer quart, han donat un màxim avantatge als blaugrana de 7 punts (65-58), però l’aparició ofensiva de Jeremy Senglin (18 punts, 13 en l’últim quart) ha catapultat el MORABANC ANDORRA, que tot i el recital de Nikola Mirotic ha acabat emportant-se el triomf. Un triple de Clevin Hannah, a 35 segons del final, ha situat l’empat a 80. Nick Calathes, amb una acció de talent, ha respost ràpidament (82-80), però Senglin, de nou des de la línia de 6m75, ha posat els d’Ibon Navarro per davant (82-83). Abrines, a 9,5 segons, ha anotat pels blaugrana (84-83), però una falta de Mirotic sobre Tyson Pérez ha resultat decisiva. L’aler pivot del conjunt andorrà no ha fallat des de la línia de personal i el triple sobre la botzina de Thomas Heurtel no ha entrat. Segona Lliga Catalana per al MORABANC ANDORRA, que es treu l’espina de la derrota contra els blaugrana en l’últim segon de la final de l’any passat.

EL JOVENTUT, TERCER

Abans de la final, el BAXI MANRESA i el JOVENTUT DE BADALONA han disputat el partit pel tercer i el quart lloc. El triomf ha estat per a la Penya, que s'ha imposat per 79-93. Fins a 6 jugadors deñ conjunt verd-i-negre han sumat més de 10 punts, en un triomf coral. Arturs Zagars ha estat el màxim encistellador de l'equip de Carles Duran, amb 16 punts, per davant d'Ante Tomic (14 i 9 rebots), Pau Ribas (14), Xabi López-Arostegui (12), Vladimir Brodziansky (12) i Simon Birgander (11). Per part dels manresans, Scott Eatherton s'ha enfilat fins als 14 punts, seguit de Jonathan Tabu i Makai Mason, amb 12, i Guillem Jou, amb 11.

La Penya ha anat tot el partit al davant. Amb Zagars (10 punts al primer quart) i Xabi López-Arostegui (7) liderant l’atac verd-i-negre, els de Carles Duran han arribat a situar-se amb 14 punts d’avantatge en l'inici del matx (13-27). L’aparició de Jonathan Tabu, amb 7 punts gairebé consecutius, ha donat una mica d’oxigen al BAXI MANRESA, però tot i això els de Pedro Martínez han tancat el primer quart 12 punts a sota (20-32).

El JOVENTUT, amb grans percentatges d’encert durant tot el partit i dominant el rebot, ha continuat manant en el segon parcial. Simon Birgander (9 punts) i Pau Ribas (8) han agafat el relleu anotador i els badalonins han enfilat el seu avantatge fins als 16 punts a pocs segons del descans (29-45). Un triple de Guillem Jou, en l’últim sospir, ha minimitzat els danys pel BAXI MANRESA (32-45).

El panorama ha canviat en la represa. Amb Scott Eatherton i Makai Mason comandant les operacions, els manresans s'han entonat i s’han acostat a només 5 punts, obligant Carles Duran a aturar el partit (42-47). Els homes de Pedro Martínez han tingut l’oportunitat de situar-se a només a tres punts, amb un triple d’Eulis Báez, però la pilota no ha entrat i en l’atac següent Ferran Bassas no ha perdonat, també des dels 6m75. Un bàsquet posterior de Birgander ha tornat a enlairar els verd-i-negres (49-60), que han tancat el tercer quart amb nou punts de marge (56-65).

En l’últim període, el BAXI MANRESA han seguit lluitant per intentar capgirar el marcador, però el JOVENTUT DE BADALONA no s’ha deixat sorprendre. Els verd-i-negres han aturat tots els intents de remuntada dels homes de Pedro Martínez, per segellar el triomf i la tercera plaça del torneig.

La 41a edició de la Lliga Nacional Catalana ACB ha comptat amb l'empresa AON com a patrocinador principal de l'esdeveniment.