Programa #BQSalut càncer i bàsquet / Pauta d'exercicis post-tractament

Guanyar força muscular i flexibilitat és un dels primers passos de la recuperació i readaptació després d'un càncer.

13-10-2022 17:00

L'Àrea de Salut de la Federació Catalana de Basquetbol (FCBQ) encapçalada per la Dra. Silvia Treviño va engegar, al mes de maig passat, un nou programa relacionat amb el càncer i el bàsquet amb l'objectiu d'explicar, a tota la nostra família del Bàsquet Català, com prevenir aquesta malaltia i com reincorporar-se a la pràctica esportiva després d'un càncer. L'exercici és un poderós antiinflamatori que ens ajuda al sistema immunològic, i la pràctica del bàsquet dins la nostra societat és un element preventiu i de tractament per malalties com aquesta.

Amb aquest programa de BQSalut també volem ajudar a incorporar el bàsquet i els seus gestos esportius als professionals de Fisioteràpia, en etapes finals de la recuperació de la quimioteràpia, radioteràpia i cirurgia post-càncer, per a tots els components que formen part del bàsquet i malalts que vulguin iniciar una activitat esportiva post-tractament. En aquest sentit, un dels nous continguts que publiquem en aquesta ocasió és una senzilla pauta d'exercicis que serveix com a suport, sobretot als equips tècnics dels equips, per a la reintroducció dels jugadors i jugadores que han estat en tractament de quimioteràpia. L'objectiu és poder establir uns temps orientatius amb fases per poder saber amb seguretat quan podran reincorporar-se els esportistes amb les plenes facultats, i evitar excessos de fatiga o frustracions.

PAUTA d'EXERCICIS POST-TRACTAMENT QUIMIOTERÀPIC

Aquesta proposta, que pot ser aplicada per personal del Club (preferiblement fisioterapeutes i preparadors físics), ha estat elaborada per la Dra. Silvia Treviño, la readaptadora esportiva Montse Gallegos, i la fisioterapeuta Cris Adillón, amb la col·laboració de la jugadora Martina Claramunt del CE Joventut L'Hospitalet; emfatitzant el treball de força, treball aeròbic i exercicis que millorin l'elasticitat. La pauta d'exercicis es pot descarregar clickant aquí i es divideix en tres fases:

- FASE 1: treball propi d'activació del bàsquet, prioritàriament aeròbic

- FASE 2: treball de força i propiocepció

- FASE 3: estiraments passius

Per què és important fer aquesta reintroducció de manera progressiva?

La quimioteràpia, dins els efectes secundaris que produeix, accelera la disminució de trofisme muscular, falta de força, element molt necessari per un/a jugadora/a de bàsquet. Poder treballar aquest guany de força muscular i flexibilitat és un dels primers passos per poder-se recuperar i poder tornar a l'activitat del bàsquet.

Quins són els diferents objectius dins i fora de l'entorn hospitalari en la readaptació?

L'activitat física introduïda en la recuperació dels pacients que han realitzat tractament amb quimioteràpia està validada per múltiples estudis. El seguiment normalment es fa dins l'entorn hospitalari amb els professionals de fisioteràpia, pero què passa quan surten i volen tornar a inciiar l'activitat del bàsquet?

Des de BQSalut volem ajudar als nostres esportistes, famílies, fisioterapeutes i preparadors físics de club i personal tècnic, a fer una progressió de treball adequada després d'haver rebut el tractament amb quimioteràpia.

Durant l'entorn hospitalari, els objectius, principalment de la fisioteràpia, són:

· mantenir massa muscular i flexibilitat
· millorar circulació i aportació d'oxígen a tots els teixits
· millorar i controlar estrès i ansietat
· disminuir la irritabilitat
· millorar la resposta del sistema immunitari
· mantenir l'autonomia de la jugadora


Quan som esportistes i volem fer una vida activa tal com la fèiem abans de patir aquesta malaltia i haver rebut aquest tractament, ens trobem amb petites dificultats que sense la supervisió de professionals ens pot generar sensació de frustració per no poder aconseguir la tornada a la normalitat esportiva tot i estar d'alta mèdicament.

Tornar a fer bàsquet és possible i fer-ho ha de ser un treball en equip, amb les companyes i els companys de l'equip, entrenadors, fisioterapeutes i preparadors físics. Cada peça serà clau per a poder fer un retorn amb seguretat i prevenint possibles lesions.

| FCBQ | BQSalut |