Sabies que...

el primer pavelló cobert de bàsquet d'Espanya es va construir a Montgat?

06-05-2021 11:00

El 3 d'octubre de 1943 es va inaugurar a Montgat, el primer camp cobert de l'estat espanyol dedicat exclusivament al bàsquet. El nou pavelló, ubicat al carrer Arno Jäger, es va aixecar amb l'esforç econòmic i també personal dels socis de la llavors Unión Deportiva Montgat, que aprofitaven les hores de lleure per col·laborar en la seva construcció.

La nova pista va coincidir amb l'època daurada del club. En el partit inaugural, els amfitrions van guanyar l'eliminatòria de la copa Barcelona Trofeu Orgaz contra el CD Manresa i durant la seva primera temporada a la màxima categoria del bàsquet espanyol (1944-45), la UE Montgat va finalitzar en una meritòria 5a posició, tan sols darrere de l'Espanyol, Laietà, Barcelona i L'Hospitalet. Però la fita més important va ser el subcampionat d'Espanya la temporada 1945-46, on després d'eliminar al Real Madrid, el Montgat va caure a la final davant el FC Barcelona. Les següents temporades, la UE Montgat es va mantenir en les primeres posicions de la màxima categoria nacional.

La temporada 1964-65, el Ministerio de Obras Públicas va notificar el desnonament de l'històric pavelló i seu del club, per a la construcció de l'autopista, que fragmentava en dos el municipi de Montgat. Sense camp propi, començaria la temporada següent amb tots els partits de la primera volta en camp contrari i els entrenaments a la pista de tennis del Casino de Tiana. Tot això mentre l'Ajuntament construïa una nova pista de bàsquet al pati de les escoles Sant Joan. Després de tres anys i mig jugant al barri de Sant Joan, el 1970 es va estrenar el nou camp situat a la part superior de l'Escola Mireia, cedit per Josep Dalmau i Comas, considerat el millor jugador de la història del club. Al mes de febrer de 1993 es va produir el darrer canvi de camp i van estrenar el nou pavelló municipal al Pla de la Concòrdia, l'actual Poliesportiu Municipal Sílvia Domínguez.

Curiositats, històries o anècdotes com aquesta del Bàsquet Català a #SabiesQue, la nova secció del web de la Federació Catalana de Basquetbol (FCBQ) amb material extret del fons de la Fundació del Bàsquet Català.

| SabiesQue |