Sabies que...

en el Museu de la Fundació del Bàsquet Català hi pots trobar tot tipus de samarretes històriques del Bàsquet Català?

08-04-2021 13:30

El Museu de la Fundació del Bàsquet Català (FBC), ubicat en la 2a planta de la seu de la Federació Catalana de Basquetbol (FCBQ) a Barcelona, conserva tot tipus de documents històrics relacionats amb el món del basquetbol. En el museu es poden trobar peces úniques de col·leccionista com samarretes i pantalons de joc, sabatilles, xandalls o pilotes, entre d'altres.

En aquest fons destaquen, actualment, un total de 628 samarretes conservades, de diverses èpoques i d'equips de tots els nivells del Bàsquet Català, tant femení com masculí. Aquestes peces posen de manifest patrocinadors pretèrits o curiositats d'interès com antics models en aquest estil d'indumentàries, les evolucions progressives cap a relatives modernitzacions dels escuts o la singularitat en l'ús de materials, combinacions de colors i dissenys diversos.

D'entre la secció femenina podem ressaltar clubs històrics com el Betània Patmos, Hispano Francès, Ignis o Famosette MataróFont Vella o Pryca ManresaPicadero Damm, CREFF GironaMecalux Hospitalet o Adepaf Figueres. En la branca masculina, llueixen antigues samarretes del Joventut de Badalona, FC BarcelonaManresaEspanyol, Cotonificio de BadalonaSanta Coloma Licor 43CB L'HospitaletOrillo Verde de Sabadell, Picadero DammCB Sant Josep de BadalonaCB CanetCB Ripollet o La Salle Bonanova, entre moltes altres.

Totes aquestes samarretes i materials formen part d'un Fons Històric i Arxiu de la Fundació del Bàsquet Català que ha estat i és possible gràcies a l'aportació desinteressada de persones i entitats relacionades amb el bàsquet que lliuren els seus arxius personals o particulars, les seves col·leccions de fotografies, documents, llibres, objectes, trofeus, equipaments, records diversos, etc. Tot el material del fons, que es classifica, cataloga i es digitalitza; es distribueix en els diferents àmbits del Fons Històric i Documental de la Fundació, és a dir, l'Arxiu, el Museu, la Biblioteca, l'Hemeroteca, Videoteca, etc., i s'utilitza bàsicament en les exposicions que realitza la Fundació i també resta a disposició de les persones i estudiants que realitzen treballs d'investigació o d'estudi.

En aquest sentit, des de l'FCBQ i Fundació del Bàsquet Català animem a tots els clubs que vulguin, a cedir les seves samarretes històriques per augmentar el fons històric del nostre bàsquet, el Bàsquet Català.

Curiositats, històries o anècdotes com aquesta del Bàsquet Català a #SabiesQue, la nova secció del web de la Federació Catalana de Basquetbol (FCBQ) amb material extret del fons de la Fundació del Bàsquet Català.