ENTREVISTA / Romina Rodríguez, jugadora del CB Valls Lear

L'FCBQ entrevista Romina Rodríguez, jugadora del CB Valls del Campeonato de España de Primera División - Copa Catalunya i capitana de la selecció internacional de Bolívia.

04-02-2021 16:00

Parlar de Romina Rodríguez, jugadora del CB Valls Lear i capitana de la Selecció de Bolívia, és sinònim de parlar de bàsquet. La seva trajectòria en aquest esport té com a punt de partida el bàsquet local al seu país, Bolívia, on va sobresortir fins arribar a Catalunya. Una breu etapa a Mataró, intercalada per periples on les ha vist de tots colors a Zamora i Castelló fins a desembarcar a un plaent capítol actual a Valls, alimenten un viatge basquetbolístic que té el verb gaudir com a benzina per viure, rendir i competir.

Les diferències entre el bàsquet bolivià i el català, la capacitat d'integració a un nou estil de joc, la força mental per a adaptar-se i superar adversitats en el camí i la rellevància de sentir-se bé i a gust com a clau indispensable per oferir el millor rendiment possible i demostrar el seu potencial són alguns dels aspectes que ens acosta la base i estrella del conjunt vallenc, Romina Rodríguez, en una breu però interessant entrevista amb l'FCBQ.

Com vas començar a jugar a bàsquet?

De menuda jugava a futbol sala, però la meva mare va marxar a treballar a una província molt petita, com a professora, i vaig anar-hi amb ella. Allà les noies jugaven a bàsquet i els nois a futbol i, per tant, no vaig poder continuar amb el futbol i vaig començar a aprendre a jugar a bàsquet.

Va ser llavors quan l'esport de la cistella et va atrapar?

De bones a primeres va ser una mica estrany, perquè a mi m’agradava moltíssim el futbol. Mai no havia pensat en jugar a bàsquet. En aquell moment, però, la meva mare era la professora d’educació física, i ella em va insistir que ho provés. Ho vaig fer i quan vaig començar em va agradar moltíssim i ja m’hi vaig enganxar.

I ben aviat vas començar a destacar...

Vaig iniciar el meu aprenentatge al bàsquet als 9 o 10 anys i, com vivíem en un poble, l’únic que podíem fer era jugar contra l’altre escola que hi havia. Després vaig marxar a la ciutat, on estava el meu pare, i allà vaig començar a jugar “patxangues” amb altra gent. Em van començar a dir que ho feia bé, que provés en un club de la ciutat, i em vaig animar a fer-ho. Vaig anar a un equip, vaig provar, i la veritat és que tot va ser molt ràpid, perquè als 12 anys ja estava jugant el meu primer torneig nacional amb d’altres nens i nenes.

De fet, en categoria cadet vas ser escollida com una de les tres millors jugadores sud-americanes.

Exacte, va ser quan vaig començar a disputar alguns partits fora del país, i va ser una bogeria, la veritat, perquè jo ho feia perquè m’agradava molt i em divertia, sense pensar mai en dedicar-me al bàsquet. Ho veia com un “hobby” i no pas com una cosa a llarg termini.

Però poc a poc vas anar pujant de categoria fins arribar a la selecció.

Si, si, vaig canviar de club i allà em van donar una beca esportiva. Vaig poder estudiar en un bon col·legi gràcies al bàsquet i em vaig adonar que en el meu país el fet de ser esportista t’ajuda a obrir-te portes. Poc a poc vaig anar creixent i als 16 anys em van convocar amb l’absoluta. Em van portar a una Lliga Sud-americana de clubs per veure si podia aportar coses a l’equip, ho vaig fer força bé i va ser, aleshores, quan em van cridar. 

Els inicis d'un viatge amb destí a ser la capitana de Bolívia.

En els dos darrers tornejos Sud-americans que vam jugar, uns Jocs Bolivians i uns Jocs sud-americans, em van fer capitana per la meva trajectòria. Personalment, mai no esperes aquest tipus de coses. M’encanta jugar a bàsquet, gaudeixo a la pista, i no pensava en res més. Però quan m’ho van dir va ser increïble, sobretot per la meva família, que estava molt feliç. Crec que, fins i tot, estaven més feliços que jo... I va ser gràcies a aquests últims Jocs Sud-americans de Cochamba, on vam fer un molt bon paper i vam guanyar la medalla de plata, que em va ajudar a poder donar el salt per venir al bàsquet espanyol i jugar a la Lliga Femenina 2 amb el Boet Mataró.

Explica'ns. Com va sorgir l'oportunitat de venir aquí?

A cada campionat Sud-americà que jugava, molta gent em deia que ho feia bé i em comentava la possibilitat de buscar nous reptes. Suposo que em veien potencial i m’animaven a fer-ho. D’entrada, la veritat, no ho veia viable. Jugava perquè m’encantava el bàsquet, però no pensava en res més ni coneixia res de representants o coses així. Però en aquell Sud-americà la meva parella va filmar tots els partits que vam jugar, també va fer un vídeo de “highlights” i, gràcies a aquests vídeos, diversos entrenadors es van fixar en mi. De cara a la temporada 2018/2019 vaig tenir dos o tres ofertes per venir a LF2, vaig triar la que vaig creure millor i vaig venir al Boet Mataró.

Com va ser l'aterratge a Mataró i l'adaptació al Bàsquet Català?

El primer any, la veritat, va ser molt dur. L’entrenador era molt exigent i jo venia amb uns coneixements molt pobres pel que fa a la tàctica, tenia complicacions per entendre les paraules tècniques. Havia après a jugar a bàsquet al carrer i em va costar moltíssim. A més, sobre el paper jo venia a reforçar a l’equip, no pas a que m’ensenyessin a jugar, i va ser difícil. La pressió em va poder i vaig preferir fer un pas al costat per preparar-me bé, perquè estar a LF2 era com jugar un Sud-americà cada setmana i amb els equips de més nivell. Cada partit era molt competitiu i jo venia de la lliga de Bolívia que, em sap greu haver-ho de dir, però tenia un nivell més pobre i era molt menys competitiva.

Després vas passar de Mataró a Valls.

Quan vaig deixar el Boet vaig estar un temps una mica deprimida. En aquell moment vivia per Vinaròs i em van trucar del Nou Bàsquet Femení Castelló per si volia anar a entrenar amb ells. Vaig anar-hi, vaig entrar a l’equip i vaig jugar una fase d’ascens amb ells. El tècnic que dirigia l'equip era més formador, perquè hi havia moltes jugadores joves, cadets, júnior... i allà vaig aprendre moltíssim. Després vaig tornar al meu país, a jugar la lliga local, a estar amb la família, i quan vaig tornar ja va ser que vaig venir a Valls.

També vas provar a la Lliga Femenina, la màxima divisió estatal, al Zamarat però va ser una experiència curta. 

Va ser increïble tenir l’oportunitat d’estar a la Lliga Femenina, però alhora també va ser una etapa molt difícil. No parlo anglès, l’estic estudiant poc a poc, i tots els entrenaments eren en aquesta llengua. Jugant com a base, sense parlar anglès, com podia comandar l’equip? Em vaig pressionar molt i quan ho fas massa el cap et juga males passades. No gaudia del bàsquet i si no t'ho passes bé, tot es fa molt més dur. Vaig pensar que no estava preparada i que volia tornar a sentir-me bé i a gaudir del bàsquet. I quin millor lloc per fer-ho que el CB Valls.

Vas tornar al CB Valls Lear al gener de 2020 i ho vas fer amb un gran rendiment, sent la màxima anotadora de la Copa Femenina fins l'aturada per la pandèmia.

Em sentia molt còmode. Des d’un primer moment l’entrenador em va donar molta confiança per poder deixar-me anar, i el grup humà, tant dins l’equip com a la directiva, és fantàstic. És com una família i això em va fer sentir més segura. Per a mi no ha estat fàcil canviar de país i de cultura, i aquí a Valls m’han fet sentir com a casa. I tot això va tenir mirall en el meu rendiment. Llàstima que la pandèmia ho va aturar tot.

Com has viscut tota aquesta situació generada per la Covid-19?

S’ha fet dur, perquè aquí la meva vida gira al voltant del bàsquet i el fet de no poder-hi jugar se’t fa una muntanya, però cal entendre que això no és res comparat amb el que estan patint moltíssimes persones a tot el món. Malgrat tot, intento sempre veure les coses en positiu i per sort a la meva família estan tots bé. Hi parlo tots els dies, perquè a Bolívia ara també hi ha molts casos, però per sort cap s’ha contagiat. A més, tots aquest mesos he seguit preparant-me. Tinc peses a casa, he sortit a córrer pel carrer i també he anat a llançar a cistella a pistes a l’aire lliure, o sigui que no he parat.

Ganes de tornar a les pistes, no?

Moltíssimes! Ganes de tornar a jugar, de competir i de continuar gaudint amb el Valls, sobretot perquè quan vaig arribar les coses estaven anant molt bé i de cop tot va quedar aturat per la pandèmia. Fa uns dies ja hem pogut tornar a entrenar novament a la pista i això em fa estar feliç.