Consells per a famílies amb infants durant el confinament

L'educació emocional és fonamental durant la infància i es pot aprofitar l'actual situació extraordinària per ensenyar-los a identificar i a gestionar les seves emocions.

17-04-2020 12:00

Estem vivint setmanes llargues, però pels més petits no poder sortir i no anar a entrenament està sent encara més complicat per aquesta situació extraordinària arran de la pandèmia del coronavirus.

En aquest sentit, des de la Generalitat de Catalunya s'ha posat a disposició de la ciutadania tot un seguit de 'Consells per a famílies amb infants' que trobareu clickant aquí i que us resumim tot seguit:

Dels 6 als 12 anys d'edat, l'educació emocional és fonamental, aprofiteu aquest moment per ensenyar-los a identificar i a gestionar les seves emocions. A banda dels jocs i converses que podeu tenir amb ells, és important que tinguin informació real del que està passant.

Manteniu-los informats

- Doneu-los informació clara i adaptada al seu nivell de desenvolupament.

- No els mentiu i resoleu els seus dubtes a mida que vagin sorgint.

- Vigileu el que dieu quan converseu amb altres persones i controleu els canals per on els pot arribar la informació (mitjans de comunicació, xarxes socials, etc.). 

Transmeteu-los seguretat

Nosaltres, com a adults, som els seus referents per tant han de tenir clar que controleu la situació i que sabeu com tenir-ne cura.

Estigueu atents a les seves emocions i conductes

Ajudar-los a entendre les emocions i posar-hi nom els ajudarà a adaptar-se millor a les actuals circumstàncies.

Per exemple:

- "Avui estàs molt enfadada i et costa portar-te bé. Jo crec que estàs avorrida, què et sembla si juguem a...", o
- "Em sembla que estàs una mica trist perquè l'àvia està malalta. És normal que ho estiguis, però pensa que ella està molt contenta quan hi parles per telèfon i hi ha uns metges i metgesses que l'estan cuidant molt bé".

Fomenteu la comunicació amb el seu entorn habitual

Durant el dia les hores es poden fer llargues, tot i que tenen activitats de l'escola, i ells han de mantenir el contacte amb altra gent que no siguin els que conviviu a casa, amb els companys de la classe, de l'equip, altres membres de la família; procureu que ho puguin fer a través del telèfon o videoconferència.

Establiu rutines

- Fixeu uns horaris per llevar-se i anar a dormir i per fer els àpats, si és possible, en família.

- Alterneu activitats de caire educatiu i formatiu amb altres de tipus lúdic, esportiu i relaxant: activitats en família al voltant del bàsquet (per exemple: quizz, dibuixos, veure pel·lícules de bàsquet junts…).

- Planifiqueu activitats en família i d’altres individuals, com ara llegir, parlar per telèfon amb amics, jugar a l'ordinador o la consola, etc.

Inculqueu-los els hàbits d'autocura

Hem de mantenir una neteja individual diària, ensenyeu-los a fer un rentat adequat de les mans, fer la dutxa, canviar la roba, ventilar les habitacions, no anar sense sabatilles per la casa…

Si els infants presenten símptomes de coronavirus...

- Ajudeu-los a entendre el seus símptomes i a conviure amb ells de la millor manera possible.

- Expliqueu-los amb anticipació les mesures que s'han de prendre (aïllament, control mèdic) amb actitud tranquil·la i segura per demostrar que sabeu què cal fer i que compteu amb l'ajuda del personal sanitari.

Si alguna de les persones amb qui conviuen o amb qui es relacionen habitualment contrau la infecció...

- Estigueu atents als dubtes o a les preocupacions que els puguin anar sorgint.

- Procureu que hi mantinguin el contacte, mitjançant el telèfon o les videoconferències.

- Intenteu no alterar-ne les rutines en la mesura del que sigui possible.

- Manteniu-los sempre informats dels canvis amb explicacions adaptades al seu nivell de desenvolupament.

| BQSalut |