Àrbitres i auxiliars de taula catalans presents, un any més, a l'Scania Cup

Durant la passada Setmana Santa, els àrbitres del Comitè Català Martí Chiva, Yasmina Alcaraz, Hèctor Carmona i l’auxiliar de taula Ferran Carmona van participar a l’Scania Cup, un torneig de prestigi internacional celebrat a Südertälje (Suècia).

20-05-2014 00:00

L'Scania Cup és un campionat no oficial, per a equips de categoria juvenil, de països del Nord d’Europa, que cada temporada organitza el club suec Södertälje Basketboll Klubb a la ciutat de Södertälje, a la Província d’Estocolm (Suècia).

Els tres àrbitres i l’auxiliar del Comitè Català van tenir una destacada actuació, dirigint els partits finals del campionat en els tres casos. Es tracta d’una oportunitat única, per agafar experiència i conèixer una altra realitat de l’arbitratge i relacionar-se amb persones que tenen la mateixa afició.

Aquesta és la valoració dels catalans després de participar en aquest torneig:

Quina feina s'ha portat a terme?

Martí Chiva: El treball que s’ha desenvolupat en el torneig ha estat la posada en pràctica de la mecànica a tres d’arbitratge. A través d’unes sessions pràctiques dirigides pels àrbitres FIBA (Romualdas Brazauskas, Jasmina Trnovcevic i Lahdo Sharro), vàrem poder aprendre la mecànica a tres per aquells qui eren principiants i perfeccionar-la per aquells qui ja la coneixien.
Yasmina Alcaraz: Durant els 3 dies que va durar la competició es van fer xerrades de criteri, tècnica d’arbitratge i control de partit amb tècnics i àrbitres FIBA. A més, van haver-hi xerrades específiques pel col·lectiu arbitral femení (ja que eren 20 noies dels 120 àrbitres participants) dirigides per tècniques i àrbitres noies FIBA. Per altra banda, vam visionar vídeos d’alguns dels partits que vam xiular durant el torneig, per analitzar la tècnica arbitral, el treball de la mecànica d’arbitratge triple i el control de partit. Després, cada triplet arbitral rebia un feedback immediat per part dels tècnics de la FIBA.
Hèctor Carmona: A l'hotel s'ha dut a terme feina diàriament en anglès, tot combinant les classes teòriques (amb els respectius tests de regles FIBA), com també amb les sessions d'anàlisi de vídeo sobre els partits dirigits al pavelló d’Södertälje al llarg del torneig. Aquestes sessions han estat dirigides per instructors i àrbitres FIBA-Euroleague com Romualdas Brazauskas, Jakub Zamojski "Kuba", Georgi Piperkov, Buluc Yalcin, Jasmina Juras, Illona Kucerova, Lahdo Sharro, Alison Muir, Alex Syrysta i Alexander Fassen.
Ferran Carmona: A l'Scania Cup he pogut aprendre com es treballa la mecànica de 3 àrbitres, gràcies a les sessions diàries de vídeo que dirigien instructors i àrbitres FIBA-Europa dels partits del torneig. Pel que fa a la feina d'auxiliar de taula, he pogut practicar totes les funcions i compartir moments gratificants tant a la taula amb altres companys d'altres països, com fent de taula a l'àrbitre FIBA-Europa Andrei Sharapa, de Bielorussia.

Quines diferències i coincidències veus a la tasca desenvolupada respecte l'arbitratge català?

Martí Chiva: Per ser la primera vegada que sortia de Catalunya per arbitrar, al relacionar-me amb àrbitres de tota Europa i tenir l’oportunitat d’arbitrar amb ells, vaig notar que el treball de l’arbitratge català que s’està duent a terme és molt bo, ja que amb el seguiment que reps, estàs capacitat per dirigir partits d’alt nivell. A les xerrades, sempre repassàvem els vídeos dels partits i veies com els àrbitres d’altres països no actuen de la mateixa manera que actuem els de Catalunya. Crec que la preparació i la formació que estem rebent constantment és l’adequada per tal d’aplicar el criteri que es demana tant nivell internacional, com a nivell nacional.
Yasmina Alcaraz: La veritat és que la majoria de tasques que vam realitzar durant el campionat són molt similars a les activitats tècniques que es fan en el Comitè d’Àrbitres Català. Els vídeos dels partits, les xerrades tècniques amb presentacions de Power Point, el feedback després dels partits i els exàmens tipus test de reglament, són eines que s’han utilitzat durant el torneig.
Hèctor Carmona: La tasca que s'ha fet i que es continua potenciant des de la Federació Catalana de Basquetbol i, concretament, des del Comitè d'Àrbitres es troba en bona sintonia amb el que des dels diferents departaments arbitrals de FIBA Europa i Euroleague Basketball venen demanant tant a nivell de treball de mecànica com en l'aplicació del criteri (lectura, consistència i regularitat). A la majoria de competicions nacionals europees l'arbitratge és amb mecànica de 3 àrbitres quan aquí, a la Lliga Femenina i a LEB, encara treballem amb mecànica de 2 àrbitres.
Ferran Carmona: Malgrat que la meva tasca arbitral ha estat com a table official (auxiliar de taula), la principal diferència que veig entre l'arbitratge català i la feina desenvolupada al torneig és l'arbitratge amb mecànica de 3 àrbitres. Pel que fa a les coincidències, crec que la manera de treballar que tenen els àrbitres del Comitè Català és bastant igual a la d'altres països europeus i això és positiu tenint en compte que els àrbitres que hi envien són potencials àrbitres FIBA.

Com valoraries aquesta activitat? La recomanaries?

Martí Chiva: L’activitat la valoraria amb molt bona nota. Sortir a arbitrar un torneig internacional ha estat una gran experiència per a mi. El respecte als àrbitres està per sobre de tot, i això també em va ajudar molt a dirigir els primers partits, ja que t’enfrontes a un món nou, amb estils de joc completament diferents. El principal idioma del torneig, entre àrbitres, jugadors i entrenadors és l’anglès, en el qual has de portar un nivell que et permeti relacionar-te correctament. Del idioma també m’emporto una gran experiència, ja que aprens quasi tot el vocabulari del basquetbol en anglès i això també t’ajuda a sentir-te més a gust alhora de comunicar-te amb els participants. Per suposat que recomanaria anar a l'Scania Cup ja que també és una manera de conèixer a gent de fora i que els de fora et coneguin a tu.
Yasmina Alcaraz: Es tracta d’una experiència molt intensa, on es comparteix i es conviu amb persones de diferents països i cultures de les quals pots aprendre moltes coses, tant a nivell arbitral com de molts aspectes de la vida. Tot és diferent i nou: el país, la diversitat de la gent, la seva forma de pensar, el idioma, el menjar... Per aquest motiu, es viuen i s’experimenten un conjunt sensacions molt gratificants. Sincerament, jo recomano participar en aquest torneig perquè, encara que són dies molt intensos i de molta feina, val la pena tots els coneixements que s’aprenen i tota la gent que coneixes.
Hèctor Carmona: Aquesta activitat és una experiència molt gratificant i recomanable, no només pel fet d'anar a arbitrar a Suècia acompanyat de grans companys i amics com ho són la Yasmina, el Martí  i el Ferran, sinó pel fet de poder intercanviar vivències personals i esportives amb àrbitres d'altres països amb els quals pots comprovar com de proper és l'arbitratge català amb el de companys d'altres països que ja han assolit l'elit europea, amb l'status d'àrbitres FIBA i que t'animen a continuar treballant en aquesta línia.
Ferran Carmona: És una experiència nova molt recomanable per aprendre més, gràcies als consells dels instructors i àrbitres FIBA-Europa i també per compartir moments durant els 4 dies que dura el torneig, tant amb altres àrbitres d'arreu d'Europa, com amb els nostres companys que hi van assistir, l'Hector, el Martí i la Yasmina.

| Àrbitres |