La ciutat francesa de Bordeaux va ser l'escenari, del 8 al 12 de juliol, del Campus Internacional del projecte europeu 'PROMISE - Step forward for women in basketball', liderat per la Federació Catalana de Basquetbol (FCBQ), i corresponent a la convocatòria Erasmus+ Sport 2021-2027 de la Comissió Europea. Aquesta iniciativa pionera, amb vocació de donar continuïtat al treball del Programa de Mentoria, va comptar amb la direcció tècnica de les entrenadores Ana Perovic, de la Nouvelle-Aquitanie, i Sílvia Font, de l'FCBQ, en la seva branca esportiva.
En l’estada hi van participar un total de 31 jugadores, 6 de les quals eren catalanes. Una d’elles va ser Laia Piñol, jugadora de l’Agrupació Bàsquet Premià de Mar, que posa molt bona nota a l’experiència viscuda a Bordeaux: "M'ha agradat molt poder compartir experiències amb gent d’arreu d’Europa i aprendre de grans entrenadores, amb diferents maneres de treballar. Conèixer la ciutat i poder viure experiències que no hauria imaginat viure mai, com anar a veure un torneig de 3x3 professional o competir contra jugadores amb nivell d’europeus i seleccions absolutes, va ser increïble".
"M'ha agradat molt poder compartir experiències amb gent d’arreu d’Europa i aprendre de grans entrenadores, amb diferents maneres de treballar"
Per Laia Piñol, projectes com aquest donen la possibilitat "d’apropar les diferents dones que formem part del món del bàsquet" i són claus per donar visibilitat a l’esport femení: "Ha estat una gran oportunitat per aprendre nous recursos tècnics, maneres de jugar, i els valors de les diferents federacions. I a nivell de l’esport femení, m’emporto la promoció i recursos, i les ganes de visualitzar-lo. Veure com la gent s’implicava i li posava ganes, em va fer veure com actualment cada vegada estem més a prop per arribar al nivell de l’esport masculí". "Segur que hi ha petites coses a millorar, però en general tot són valoracions positives", conclou la jugadora catalana.
Pel que fa a les entrenadores, una de les representants del Bàsquet Català al Campus va ser Íngrid Labrador, entrenadora del Club Bàsquet Femení Osona, que també valora molt positivament la iniciativa: "Serveix com a impuls i motivació extra al treball que s’està fent des de fa temps. Reforça la idea que poc a poc el bàsquet femení està guanyant la visibilitat i promoció que es mereix". "És una gran oportunitat per compartir experiències, i amb exemples també com el de les directives i mentores, permet veure com el rol de la dona a l'esport va guanyant més representació i com moltes dones han aconseguit fer de la seva afició una professió. Així doncs, és una eina d’empoderament per agafar més responsabilitats, fer un pas endavant i tenir la seguretat de poder dirigir i tenir referents i alhora un acompanyament i seguiment", afegeix.
"És una eina d’empoderament per agafar més responsabilitats i fer un pas endavant"
Íngrid Labrador, a més, assenyala que l’estada a Bordeaux va suposar una molt bona oportunitat per afrontar nous reptes: "Veníem de països amb llengües, cultures i costums diferents, però amb el pas dels dies te n’adones que amb poques paraules t’entens amb tothom, perquè el bàsquet té un llenguatge comú i universal. Per una banda, semblava una dificultat afegida el fet de sortir del club i de l’equip tècnic conegut, però per contra haver de començar de zero va ser una oportunitat per crear un equip de treball nou, escoltant i debatent altres maneres d’interpretar i treballar situacions que potser no m’havia plantejat fins al moment". "Els entrenaments bàsicament anaven enfocats a la preparació del torneig de final de setmana, i tenir un objectiu a curt termini ens va fer debatre què i com volíem treballar-ho i quins trets identitaris havíem de tenir. Fer-nos moltes preguntes i la comunicació van ser clau per configurar un grup, analitzant i avaluant constantment les situacions que se’ns plantejaven i, gràcies al bagatge previ de cadascuna, trobar possibles solucions relativament ràpides. En situacions com aquesta, amb poc marge i temps d’actuació, es reforça la idea de la importància de tenir les idees clares per maximitzar el temps útil disponible. És un escenari al qual no ens hi havíem trobat mai però que també ens pot servir per tenir-ho d’exemple de com seria el rol d’entrenadora en tornejos de major nivell", explica l'entrenadora del Femení Osona, que també s’endú la valuosa experiència de "com gestionar un grup de jugadores que no es coneixien i crear sinergies entre elles".
"Ha estat una experiència molt enriquidora; tots els coneixements que he après sens dubte m'ajudaran en el meu futur com a àrbitre"
Per últim, a l'equip arbitral present al Campus, configurat per 6 àrbitres, una de les protagonistes va ser la lleidatana Carla Calafell, membre del Comitè i Escola d'Àrbitres de l'FCBQ. Per Calafell, el Campus Internacional del projecte PROMISE també va suposar "una experiència molt enriquidora". "He tingut l’oportunitat d’interactuar i aprendre d’àrbitres, jugadores, entrenadores i staff d’altres parts del món, cosa que m’ha permès conèixer diferents estils d’arbitratge i altres formes de jugar", explica l'àrbitra catalana, que destaca sobretot la importància de compartir experiències: "Participar en els partits i tornejos organitzats al campus m’ha brindat una perspectiva global sobre les diferents mecàniques seguides per àrbitres d’altres parts del món. Hem pogut posar en comú i compartir diferents situacions en les que ens trobem en els partits dels respectius països i les estratègies que utilitzem per superar-los, enriquint així els nostres arbitratges individuals". "Tots els coneixements que he après sens dubte m'ajudaran en el meu futur com a àrbitre", afegeix Carla Calafell, que defensa l’aposta decidida per aquests tipus d’iniciatives en pro de l’esport femení: "Ho valoro molt positivament. Al final es tracta de donar visibilitat i oportunitats a tot el sector femení i generar el més gran impacte possible per fer-nos veure dins del món del bàsquet".