Capitalitat Bàsquet Femení

Què és la Capitalitat del Bàsquet Femení?

És una iniciativa que neix de la Federació Catalana de Basquetbol (FCBQ), amb la intenció i l’objectiu final de potenciar el paper de la dona dins el nostre esport i en el marc d’una localitat, al llarg de tot un any. Al 2018 Espanya va ser seu del Mundial de bàsquet Femení, en l’anomenat Universo Mujer, que va representar una oportunitat de mostrar al món com es fan les coses i en quin punt estem en aquests moments. L’FCBQ, seguint la línia estratègica iniciada fa anys, de potenciació de l’esport femení, va posar en marxa un projecte innovador on el protagonisme fos del binomi dona - bàsquet.

Sant Feliu de Llobregat, primera Capitalitat del Bàsquet Femení

Aquest projecte ambiciós i amb intenció de mantenir-se i perdurar en el temps, va tenir com a primera seu Sant Feliu de Llobregat al 2017. Aprofitant els 90 anys d’aniversari del club local més emblemàtic de la localitat, la ciutat es va bolcar tant a nivell institucional i administratiu com a nivell esportiu, cívic i social. El suport de l’Ajuntament i de la Secretaria General de l’Esport van ser cabdals en la visualització de la Capitalitat en la seva primera edició.

Girona, segona Capitalitat del Bàsquet Femení

L’any 2018 la CBF va ser acollida per Girona, que va agafar el relleu de la ciutat del Baix Llobregat, i es va convertir en un escenari ideal per projectar el Bàsquet Femení arreu de Catalunya, Espanya, Europa i el món. Aquesta, com no podia ser d’una altra manera, va resultar un èxit de participació i divulgació del nostre esport ‘en femení’, i va rebre el suport en l’organització de l’Ajuntament de Girona, i el recolzament de la Diputació de Girona i la Secretaria General de l’Esport, així com dels clubs de la ciutat.

Igualada, tercera Capitalitat del Bàsquet Femení

L’aposta de l’FCBQ per la tercera Capitalitat del Bàsquet Femení de la història agafant el relleu de Girona va ser la ciutat d’Igualada, en el 2019 també Ciutat Europea de l’Esport. La capital de l’Anoia es va convertir en el centre neuràlgic del Bàsquet Femení Català.Amb un programa ple d’activitats esportives però també culturals i de lleure, i amb la fortalesa d’anar de la mà de l’Ajuntament d’Igualada, la Diputació de Barcelona i la Secretaria General de l’Esport, els clubs igualadins van fer visibles les seves realitats esportives, socials, formatives i de lleure, i van fer expandir i potenciar les seves inquietuds, il·lusions i van donar a conèixer, també, la història de les seves entitats en el marc d’Igualada, Capitalitat del Bàsquet Femení 2019.

Malgrat de Mar, quarta Capitalitat del Bàsquet Femení

L'any 2020 el protagonisme de la Capitalitat va recaure en la ciutat de Malgrat de Mar, convertint-se en la localitat centre del nostre esport practicat per nenes, noies, joves i no tan joves.

A causa de la pandèmia, la ciutat maresmenca va prorrogar fins juny de 2021 la seva Capitalitat per tal d'acabar de desplegar el seu calendari d'activitats previst, però adaptat a la nova situació sanitària i protocols. Un projecte de caire esportiu, cultural i de lleure, en col·laboració amb la Diputació de Barcelona, la Secretaria General de l’Esport i l’Activitat Física, l’Ajuntament de Malgrat de Mar i l’AECAM (Agrupació Esportiva Clubs Alt Maresme).

Manresa, cinquena Capitalitat del Bàsquet Femení

La temporada 2021-22 va ser el torn de Manresa amb una interessant i amplia proposta d’activitats i esdeveniments de caire esportiu, cultural i de lleure. Totes elles en col·laboració amb l’Ajuntament de Manresa i els clubs manresans, amb l’objectiu de promocionar i fomentar el bàsquet femení.

Vic, sisena Capitalitat del Bàsquet Femení

Després d'un 2023 marcat pel Centenari del Bàsquet Català, l’FCBQ reprèn la Capitalitat del Bàsquet Femení i ho fa a Vic. Una ciutat culturalment lligada a la figura de la dona envers l’esport, amb la voluntat de donar visibilitat i empoderar la figura de la dona en aquest àmbit des de diferents rols i perspectives. El bàsquet és una de les disciplines esportives més practicades pel col·lectiu femení a la ciutat (prop de 300 jugadores practiquen bàsquet a la ciutat).

La capital osonenca engega enguany així un any ple d’activitats esportives però també culturals, formatives i de caire popular, amb la voluntat d’arribar als màxims agents possibles. El ventall d’activitats que ofereix ha estat fruit del treball de les diverses àrees i regidories del l’Ajuntament de Vic implicades, amb la col·laboració institucional de la Diputació de Barcelona, la Secretaria General de l’Esport i els clubs de bàsquet vigatans: Femení Osona i CB Vic.

Notícies

Agenda