Clínica Corachan acull una interessant 6a Jornada de Salut i Bàsquet

La nova jornada de l'Àrea de Salut de l'FCBQ va celebrar-se el passat dissabte 18 de març centrada en la prevenció de lesions a la zona del turmell.

21-03-2023 11:30

La 6a Jornada de Salut i Bàsquet va celebrar-se el passat dissabte 18 de març a les instal·lacions de la Clínica Corachan de Barcelona en una interessant trobada que va comptar amb diverses ponències durant tot el dia a càrrec de professionals i especialistes de diverses àrees de la salut. Orientada a un públic relacionat amb l'àmbit de la salut (fisioteràpia, preparació física, nutrició, podologia i d'altres especialitats mèdiques) però també oberta a tothom, aquesta nova jornada que tornava a celebrar-se després de la pandèmia amb una trentesa d'assistens, estava organitzada per la Federació Catalana de Basquetbol (FCBQ), a través de la seva Àrea de Salut, amb la col·laboració de Clínica Corachan

La primera xerrada de la 6a Jornada de Salut i Bàsquet es va centrar en la prevenció del turmell, impartida per la Dra. Sílvia Treviño, coordinadora de l'àrea de BQ Salut de l'FCBQ, i que va explicar les noves tendències a banda de la prevenció de l'aparell musculoesquelètic com ara la influència del cicle hormonal de la dona en la laxitud dels lligaments i la relació que hi ha entre alimentació i lesió de lligament del turmell.

La jornada va continuar amb una taula rodona de traumatologia moderada per Dr. Alberto Ginés, especialista en Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia expert en peu i turmell dins del grup Lenox a Clínica Corachán, i en la que es va tractar el maneig diagnòstic-terapèutic del turmell de l'esportista amb la participació de diferents experts: el Dr. Carlo Gamba va parlar de l'esquinç a la inestabilitat del turmell, la Dra. Conchi Castro sobre la tendinopatia Aquil·les i les novetats al voltant del seu tractament; mentre que el Dr. Albert Fontanellas es va centrar en les ruptures agudes del tendó d'Aquil·les i el Dr. Albert Ginés en les ruptures cròniques del tendó d'Aquil·les, donant especial importancia al diagnòstic precoç d’aquestes lesions. Per últim, la intervenció del Dr. Alberto Bailez va ser sobre el síndrome del pinçament anterior i posterior de turmell i les estructures implicades al seu voltant.

Després d'una breu pausa amb esmorzar saludable inclòs, va ser el torn d'una una nova ponència al voltant de l'embenat funcional a peu i turmell a càrrec de la fisioterapeuta del primer equip de l'Uni Girona, Beti Orden, fisioterapeuta col·laboradora de l'àrea de BQ Salut de l'FCBQ i dels combinats catalans sots 21 femenins, dins del Programa Mentoria d'Entrenadores. Durant aquesta xerrada pràctica, Orden va poder exemplificar com realizar un embenat funcional de turmell, de fascitis plantar i de tendinopatía d'Aquiles, gràcies al material de Mc David i KT Tape.

Tot seguit va ser el torn de Marc Arnau, fisioterapeuta de les Seleccions Catalanes de 3x3, amb una xerrada sobre la implicació tendinosa en lesions de peu i turmell, i en la que va destacar que, davant un esquinç de turmell, cal valorar sempre la resta d'estructures tendinoses al voltant que poden ser l'origen de dolors persistents; fent èmfasi a l'igual que es va fer a la Taula Traumatològica, de la importancia d'un bon diagnòstic inicial. Aquest matí de Salut i Bàsquet va finalitzar amb Jordi Sánchez, Professor del Tecnocampus, que va impartir un taller pràctic de readaptació centrat en la tornada a l'activitat esportiva després d'haver patit una lesió de turmell fent participar a tots els assitents en el disseny de la rutina de treball.

La jornada també va comptar amb la presència d'AETREX, centre innovador especialitzat en el camp de l'anàlisi de la trepitjada del peu i arc plantar que aquest any s'ha incorporat com a patrocinador oficial de l'àrea de Salut de l'FCBQ. Els responsables d'AETREX van poder realitzar algunes demostracions dels seus serveis i anàlisis als participants assistents.

BQSalut és una de les àrees integrades dins de la Federació Catalana de Basquetbol (FCBQ) i que té l'objectiu de reduir la sinistralitat en el Bàsquet Català mitjançant la formació i la prevenció de lesions dels federats. Aquesta àrea compta amb la col·laboració de la metge especialista en medicina de l'esport, Dra. Sílvia Treviño, i des d'aquesta també es dona recolzament a l'organització de xerrades, jornades i webinars formatius; es publiquen manuals i articles sobre pautes i consells alimentaris dels nostres esportistes, o es porten a terme altres projectes com el Programa de Detecció i Prevenció de Lesions (DPL).