Celebració dels 90 anys del Granollers amb homenatge a Chichi Creus

Aquest 2022 és l'aniversari del Club Bàsquet Granollers, una entitat que va néixer al març de 1932.

09-05-2022 09:00

El basquetbol va aterrar a Granollers sota l'impuls de l'atleta barceloní Francesc Lorenzo, vinculat a la ciutat i que s'entrenava els caps de setmana al camp de futbol del carrer Girona. Era l'any 1932 i el Granollers Sport Club, entitat que ja practicava el futbol, va decidir crear també una secció de bàsquet, arran de l'interès creixent que despertava aquest esport. Primer es va crear la secció femenina i el 6 de març del 1932 les noies del Granollers van fer història jugant el seu primer partit. Ho van fer contra la Unió Esportiva Sants, perdent per 6-14.

Els partits de caràcter amistós van marcar els primers temps, però malauradament l'arribada de la Guerra Civil ho va aturar tot. Passat el conflicte, per poder competir, la secció de bàsquet va passar a anomenar-se Frente de Juventudes de Granollers. Francesc Llobet i Salvador Alberch van liderar la represa de l'activitat i el 1942, amb Joan Cot de president, l'entitat es va federar.  L'any 1946 la secció de bàsquet va desaparèixer, però es va refundar amb el nom de Club Bàsquet Granollers, amb Frederic Aragonès de president. Afectada pels problemes econòmics, però, l'entitat va haver de trobar aixopluc a l'Associació d'Antics Alumnes de les Escoles Pies. Era l'any 1948 i va passar a anomenar-se Escoles Pies Granollers.

Dos anys més tard, el 1950, va pujar a la primera categoria catalana Grup B, la segona divisió de l'època, però els èxits esportius van comportar, també, majors despeses. I això va conduir a un nou acord per reintegrar-se com a secció de bàsquet del Club Esportiu Granollers de futbol. Amb tot, el 1958 s'en va tornar a separar de manera definitiva.

Als anys seixanta va passar per la segona i la tercera divisió estatal, però la temporada 1971-72, després d'un nou ascens a segona, el Granollers va iniciar una fase d'expansió que el va acabar portant a l'elit. La fita es va produir el 1977, quan l'equip va arribar a la primera divisió espanyola amb jugadors que acabarien sent il·lustres del nostre bàsquet, entre ells Joan 'Chichi' Creus o Hermino San Epifanio. Pocs després n'arribarien molts d'altres, com Xavier Mendiburu, Juan Ramon Fernández o Manel Bosch, i nord-americans que també van deixar empremta, com Essie Hollis, Wayne Robinson o Mike Phillips. A la banqueta, Chus Codina, Manel Comas i Josep Maria Oleart també van ser tres noms propis d'aquells anys daurats.    

L'ascens va ser imparable i el curs 1978-79 arribà el debut a les competiciones europees, a la Copa Korac. Més tard, la temporada  1982-83, el Granollers a arribar a ser tercer, superat només pel Barça i el Madrid. Eren els temps de l'Areslux Granollers, denominació que va durar del 1977 al 1982, i de la presidència d'una figura clau com Antoni Novoa, que malauradament ens va deixar fa poc als 90 anys d'edat. Sota el seu mandat el Granollers va complir l'anhel de disposar d'un pavelló propi, el pavelló del carrer Girona, i a més va ser un dels impulsors del naixement de l'ACB, sent-ne el primer president.

La temporada 1984-85, ja a l'ACB i sota el nom de Cacaolat Granollers, va ser cinquè, i en aquests anys va jugar de tu a tu amb els grans, fins i tot fitxant un jugador del Madrid com Wayne Robinson, una de les estrelles del moment. Fou subcampió de la Lliga Catalana en dues ocasions (1983 i 1989) i subcampió de la Copa Príncep d'Astúries el 1986, temporada on també va jugar la Korac. A l'ACB, però, sempre es va quedar a tocar de les semifinals.

L'estiu del 1989 el club es va fusionar amb l'Espanyol i va arrencar un ambiciós projecte sota el patrocini del Grupo IFA i Unipublic. Va passar a anomenar-se Grup IFA Granollers, però l'aventura a l'elit va acabar l'any 1993, quan després d'acabar 14è va abandonar l'ACB i la seva plaça la va ocupar el Múrcia.

Després d'això van venir anys difícils, però el club va aconseguir sortir-se'n i agafar un nou impuls, incidint en el bàsquet de formació. Campió de la Lliga Catalana EBA el curs 2006-07, en l'actualitat disposa de 35 equips i més de 400 jugadors i jugadores, demostrant que, 90 anys després, manté una salut de ferro.

Nou dècades de bàsquet que mereixen una celebració com cal, celebrada el passat diumenge  8 de maig amb una gran festa amb la presència de jugadors, entrenadors i directius que han passat per l'entitat i de tots els equips i famílies que actualment formen part del CB Granollers. El matx de Copa Catalunya Masculina dels vallesans davant la UE Montgat va obrir una gran tarda de bàsquet que va continuar amb la presentació oficial de tots els equips de l'entitat que actualment presideix Joan Nadal. El plat fort, però, va arribar sens dubte amb l'homenatge a un dels jugadors més emblemàtics de la història del Granollers, Joan Creus, que va veure penjada la seva samarreta al pavelló del carrer Girona. Durant la jornada, el vicepresident de la Federació Catalana de Basquetbol (FCBQ)Pere Francitorra, va aprofitar per entregar al president Joan Nadal, el trofeu commemorativa de la Federació pels 90 anys de l'entitat vallesana.

| FCBQ |