Pren forma el projecte desenvolupat per la Comissió del Bàsquet Femení

Definits els eixos vertebradors i les accions inicials a dur a terme en el projecte impulsat per l'FCBQ i desenvolupat per la Comissió del Bàsquet Femení.

26-11-2020 12:00

Sota el lema #DemanaCANVI i de la seva nova marca corporativa específica, el projecte de la Federació Catalana de Basquetbol (FCBQ), desenvolupat per la Comissió del Bàsquet Femení té definits els eixos estructurals que el vertebren així com també les primeres accions a impulsar, que s'emmarquen dins de les línies a seguir per part d'aquest nou grup de seguiment federatiu.

Aquesta comissió té com a missió capdavantera la de posicionar l'FCBQ com un referent de transformació en l'àmbit de la perspectiva de gènere. Sorgida a partir de diverses trobades anteriors en què ja s'hi van gestar els fonaments del que ara ja s'ha oficialitzat com a Comissió del Bàsquet Femení i, partint de la llavor sembrada del treball realitzat en el Pla Estratègic del 2018, aquest grup de seguiment transversal és de relativa nova creació per la incorporació de nous membres.


Per això, és vital poder traçar i desenvolupar un pla d'acció on intervinguin tots els agents implicats, essencialment: jugadores, entrenadores, àrbitres, directives, famílies i clubs, on la comissió sigui l'eix cabdal on siguin partíceps tots els estaments de la Federació, generant un corrent d'opinió i respecte envers la dona i el bàsquet.

OBJECTIUS

En aquest sentit, la creació de la nova marca, amb imatge i logo específics que identifiquin el projecte, ha estat el punt final per a l'enlairament definitiu del desenvolupament d'aquest, que tindrà com a objectius els següents punts:

  • SENSIBILITZAR i CONSCIENCIAR de la necessitat de canvi.
  • EMPODERAR entrenadores, àrbitres, directives, etc.
  • Millorar l'AUTOESTIMA de les nenes, noies i adolescents.
  • Establir INDICADORS de diagnosi i seguiment.

EIXOS

Aquestes són les metes principals a què es buscarà arribar a través d'una sèrie d'eixos vertebradors que esdevindran claus per a seguir avançant en l'àmbit de la perspectiva de gènere. 

  • VISIBILITAT. L'FCBQ adopta el compromís per a la visibilitat de les noies.
  • REFERENCIACIÓ. A partir d'una sèrie de referents que reforcin els missatges vinculats amb la perspectiva de gènere.
  • EQUITAT. A partir de l'equitat podrem aconseguir la igualtat.
  • RESPECTE. Si ens respectem, guanyarà el bàsquet!

Aquests eixos comptaran amb un conjunt d'accions a seguir fonamentals per a poder desenvolupar, de manera fefaent, els eixos i arribar a assolir els objectius de la Comissió. Entre aquestes accions, ja definides estratègicament en el projecte, s'aniran detallant en les properes dates per tal d'implementar-se correctament emmarcades en el moment actual de la pandèmia Covid-19 que estem vivint.

ACCIONS

Ja s'han engegat algunes accions com:

  • Introducció de la Perspectiva de Gènere en la formació dels cursos d'entrenadors/es.
  • Presència d'entrenadores i creació de beques pels cursos de formació i d'ajudants per les Seleccions Catalanes i el Segle XXI.
  • Activitats vinculades a la Capitalitat del Bàsquet Femení.

I properament es realitzaran les següents:

  • Organització de les 'Tecnicàpsules Desembre 2020' (5 i 6 de desembre) que comptaran amb e-clínics sobre diferents aspectes: des d'anàlisis d'Euroleague i NBA a temes de nutrició i preparació física amb Maria Gil i Ariadna Benet, passant per temes centrats en el joc com tàctica i desenvolupament de sistemes.
  • Idear una novedosa activitat formativa que sota el títol 'Talent més enllà del gènere' tindrà lloc de manera on-line, en format de matí i tarda i amb una part tèorica -petites ponències i taula rodona- i una altra més pràctica o de pista. 
  • Creació d'un espai de treball en equitat al Comitè i Escola d'Àrbitres de l'FCBQ amb el desenvolupament d'un programa per potenciar l'arbitratge femení basat en diferents paràmetres: captació (per aconseguir un increment de la participació femenina en les tasques arbitrals), formació (per l’assoliment de les habilitats necessàries amb una inversió del temps necessari), oportunitat (tracte d'equitat, no d'igualtat) i confiança (tenir l'opció de demostrar la seva qualitat arbitral i tècnica).
  • Presentació oficial de la campanya #DemanaCANVI.
  • Treballar amb els Clubs a través del programa "Agents transformadors" per tal de recollir de primera mà informació del bàsquet femení, les xifres i la problemàtica que es troben en el dia a dia. Plantejaments d'estratègies per revertir aquesta situació buscant crear espais de treball conjunt i recursos que ajudin als diferents agents vinculats al món del bàsquet.
  • Instauració d'un programa de beques per a entrenadores pels cursos de formació nivell 0 i 1.
  • Recopilació i creació de la història del Bàsquet Femení amb la col·laboració de l'arxiu de la Fundació del Bàsquet Català (FBC). 
  • Desenvolupament d'un espai, a través del joc virtual 'Qui és qui?', on trobar i generar referents i visibilitzar les dones de l'àmbit del bàsquet: jugadores, entrenadores, directives i àrbitres.
  • Generar noves activitats vinculades a la Capitalitat del Bàsquet Femení com projecció del documental "Las Hijas de Cynisca" i posterior debat de sensibilització i conscienciació de la necessitat de canvi.
  • Engegar programa de mentoria per a entrenadores.