COMUNICAT Federació Catalana de Basquetbol (FCBQ)

Comunicat oficial en relació a la celebració de la Final a Quatre de la 17a Lliga Nacional Catalana Femenina 2 2020.

26-09-2020 19:15

La Federació Catalana de Basquetbol (FCBQ), el passat dia 1 de setembre de 2020, va dur a terme una reunió amb tots els clubs participants a la Lliga Femenina 2, LEB Or i Plata, de la temporada 2020-21. Es tractava d’una reunió per explicar el protocol COVID-19 que es faria complir, els requeriments i les condicions de celebració d’aquestes competicions en una temporada excepcional com la que se’ns presentava.

L’FCBQ es va arribar a plantejar la suspensió d’aquestes competicions (Lligues Catalanes), però davant l’interès de la majoria dels clubs participants després d’estar sis mesos aturats i com a pretemporada o avantsala de l’inici de competicions oficials de la FEB per la temporada 2020-2021, va estimar tirar-la endavant, això sí, tenint en compte que, davant qualsevol situació que posés en risc de salut els/les seus/ves participants, es veuria amb l’obligació de prendre les decisions adients per tal de preservar la salut davant qualsevol criteri esportiu.

Tenint en compte que aquestes competicions son de caràcter temporal (inicis de l’any esportiu), de pretemporada i amb un calendari tancat (no es poden ajornar per no interferir en el calendari de la competició a la que hi participen regularment aquests equips durant la temporada -lligues FEB-), i tractant-se, a més, d’una temporada que esdevindrà probablement complicada per la situació derivada de la pandèmia, l’FCBQ va manifestar que, davant d’aquestes situacions excepcionals, entendria la renuncia de qualsevol club/equip a participar-hi de les mateixes. La resposta va ser unànime i positiva per part de totes les entitats implicades, obtenint cap resposta en contra, i manifestant en aquella mateixa reunió explícitament, tothom (preguntats un per un), la seva voluntat de participar-hi.

El protocol COVID-19 per les Lligues Nacionals Catalanes LEB Or, LEB Plata i Femenina 2, inicialment es basa en el esborrany del protocol proporcionat pel CSD. És a mida que es van avançant les informacions i modificacions del propi CSD i de les autoritats competents en la matèria, que el protocol de l’FCBQ per aquestes Lligues es va adaptant també als rebuts per la FEB. En la reunió del dia 1 de setembre s’informa a tots els equips d’aquesta possibilitat d’actualització i modificació dels protocols en funció de l’evolució i pressa de decisions de les autoritats competents en matèries de salut i esport, tant a nivell autonòmic com nacional.

A mesura que s’han anat rebent aquest tipus de comunicacions i actualitzacions dels protocols que afecten directament les competicions de Lligues Catalanes, s’han anat actualitzant els protocols penjats al web de l’FCBQ, i que és públic per a tothom.

L’FCBQ ha actuat, actua i actuarà sempre amb la intenció de salvaguardar la salut dels i de les esportistes i dels equips, clubs, àrbitres i auxiliars, voluntaris, i aficionats del Bàsquet Català, i de tota persona que d’alguna manera tingui vinculació amb el nostre esport dins les nostres àrees d’actuació.

En tot moment es va informar als presents a les reunions prèvies a les competicions de Lligues del fet que, si es presentava un problema de salut de i/o pels/per les participants, els equips directament implicats haurien de retirar-se de la competició. En aquest moment, i de manera explícita, el president del Femení Sant Adrià, va preguntar “si un equip està implicat d’alguna manera, quedaria eliminat passant a la següent ronda el seu contrari, és així?”. Pregunta a la que se li va respondre afirmativament, i que va comprendre i acceptar sense oposar-s’hi ni expressar cap opinió contrària. Com la resta de representants presents a la reunió. 

Tota decisió presa per l’FCBQ ha estat contrastada amb les autoritats competents en al matèria, seguint els protocols establerts i tenint com a premissa, repetim, salvaguardar la salut de tothom.

Per a la Federació Catalana de Basquetbol és una decisió difícil de prendre i molt dolorosa. Però malgrat això, i sabent que el desig de tot el Bàsquet Català és retrobar la normalitat i poder disputar les nostres competicions, volem fer-ho amb garanties i responsabilitat. Volem tornar a jugar a bàsquet, però volem fer-ho en condicions i, sobre tot, preservant la salut i el  benestar de tots i totes les participants/es.

COMUNICAT MÈDIC

Davant la comunicació de sospita d’una possible infecció activa per SARS-COV2, per part del club implicat a l’FCBQ, i tenint en compte la cronologia dels resultats de les proves realitzades que confirmin la malaltia de la COVID-19, des de l’FCBQ es fa consulta urgent a l’àrea mèdica de la FEB.

Es proposa la possibilitat de realitzar test d’antígens (no validat encara per CATSALUT, i sí pel Ministerio de Sanidad Gobierno de España segons ESTRATEGIA DE DETECCIÓN PRECOZ, VIGILANCIA Y CONTROL DE COVID-19 actualitzat el 22 de setembre de 2020) contrastat amb la clínica de la persona infectada.

La persona implicada accedeix voluntàriament a fer-se la prova, que resulta negativa i que és comunicada tant a ella com al club.

Paral·lelament es realitza consulta sobre els resultats obtinguts tant a l’àrea mèdica de la FEB com a les autoritats sanitàries competents, les quals amb tota la informació i davant la clínica que presenta la persona en qüestió, recomanen prioritzar la seguretat dels possibles contactes estrets, no participant de la competició prevista dins les següents 24 hores.