El CB Vilanova del Vallès amb la col·laboració de BQSalut, l'Àrea de Salut de la Federació Catalana de Basquetbol (FCBQ), va organitzar el passat divendres 29 de març una interessant xerrada per tractar el tema de la nutrició esportiva.
La Dra. Sílvia Treviño, metge especialista en medicina de l'esport i col·laboradora de BQSalut, va ser la ponent d'aquesta xerrada que va girar al voltant de la importància que té l'alimentació en joves esportistes. En aquest sentit, va nomenar quins són els requeriments en la dieta dels adolescents que fan exercici, que necessiten una aportació calòrica superior a la dieta habitual de 2000kcal.
També es va parlar dels tipus d'aliments que es recomana que ingereixin aquests joves, i de les pautes que haurien de seguir en quant a horaris i quantitats: quan i què berenar abans d’un entrenament, què sopar després i quanta estona ha de passar abans d’anar a dormir, a quines hores s’hauria d’esmorzar o dinar el dia abans d’un partit i la importància de la hidratació abans, durant i després de fer exercici físic.
Un dels altres temes que es van tractar durant la jornada va ser la falta d’adaptació que existeix en les dietes per a joves que fan esport i el desconeixement que això genera a les famílies dels jugadors del que hauria de ser una dieta equilibrada en aquests casos. Una de les inquietuds més grans en les preguntes dels assistents va ser el menjar escombraria, que Treviño va voler relegar a moments "especials" sense necessitat de prohibir-lo.
Aquesta presentació s’ha fet en el marc d'una sèrie de xerrades que aquesta temporada està organitzant el CB Vilanova del Vallès i que s’adrecen a famílies, jugadors i entrenadors per promoure les diferents àrees de coneixement que envolten el bàsquet. En la mateixa línia, durant la jornada del passat dissabte, el club va obsequiar amb una peça de fruita a tots els jugadors després dels seus partits, amb la idea que les famílies ho facin a la llarga com un costum.
BQSalut és una de les àrees integrades dins de la Federació Catalana de Basquetbol (FCBQ) i que té l’objectiu de reduir la sinistralitat en el Bàsquet Català mitjançant la formació i prevenció de lesions dels federats. Aquesta àrea compta amb la col·laboració externa de la metge especialista en medicina de l'esport, Dra. Sílvia Treviño, i des d'aquesta es dóna suport a l'organització de xerrades com la de Vilanova del Vallès o es porten a terme altres projectes com el Programa de Detecció i Prevenció de Lesions (DPL). Aquest programa elabora protocols específics en funció del risc de cada jugador de patir una lesió, establert per edat, nivell, sexe i altres factors que poden influenciar en l'increment de lesions als nostres jugadors.
Des de l'àrea de BQSalut ja s'està treballant en una propera activitat que tindrà lloc el proper 1 de maig a Reus. Aquesta nova Jornada de BQSalut, de la que properament es publicarà més informació, comptarà amb diferents xerrades i tallers teòrics i pràctics dins els actes de Reus, Ciutat del Bàsquet Català 2019.