Programa #BQSalut càncer i bàsquet / Càncer en edat infantil

Us apropem l'experiència de l'Izan i la importància de l'esport i l'acompanyament terapèutic i emocional en el seu tractament.

16-02-2024 13:00

Des de l'Àrea de Salut de la Federació Catalana de Basquetbol (FCBQ) i en el marc del programa #BQSalut CÀNCER i BÀSQUET, que aquest inici d'any es centra en el càncer en l'edat infantil, volem apropar a tota la família del Bàsquet Català l'experiència de la malaltia amb l'Izan, diagnosticat als 2 anys de leucèmia i que va patir una recaiguda als 17 anys. El programa càncer i bàsquet aborda en aquesta ocasió la importància de l'exercici físic terapèutic a través del joc en la prevenció, tractament i la reincorporació a la pràctica esportiva després d'un càncer en l'edat infantil.

Ens ha explicat la seva història i hem pogut conéixer en primera persona l'impacte que ha tingut en el seu tractament l'activitat física i l'acompanyament terapèutic i emocional de professionals com el fisioterapeuta pediàtric Denys Santa Marina. Hem conegut també en què consisteix l'abordatge del malalt a la sala terapèutica del Servei de Medicina Física i Rehabilitació de l'Hospital de la Vall d'Hebron, gràcies al testimoni del metge rehabilitador, Dr. Daniel Pedrera. Ara fa tres anys, quan l'Izan estava ingressat a les cambres d'immnunosupressió de l'Hospital, va poder compartir una estona a través del telèfon amb el Ricky Rubio; i ara ha pogut gaudir de la Sala de Rehabilitació de recent creació, que ha estat construïda gràcies a la col·laboració de The Ricky Rubio Foundation (TRRF) i La Caixa.

La fisioteràpia i el bàsquet són la seva passió, i des de BQ Salut volem posar un granet de sorra en l'ajuda a les famílies i infants que actualment pateixen aquesta a malaltia o que l'han patit, mitjançant aquesta potent medicina que és l'activitat física com a eina de millora física i mental.

Amb l'ajuda d'un professional de la preparació física a través de la The Ricky Rubio Foundation i els professionals de l'Hospital de la Vall d'Hebron (fisioterapeutes, metges rehabilitadors) coordinats per l'Àrea de Salut de l'FCBQ, durant el segon trimestre d'aquest any us presentarem una sèrie d'exercicis que podreu incorporar per la represa de l'activitat dels més petits que han patit tractament amb quimioteràpia i cirurgia.

Durant el darrer trimestre de l'any també organitzarem, a l'Hospital de la Vall d'Hebron, una interessant jornada oberta a famílies i professionals on poder compartir els nous avenços i l'impacte l'exercici físic en els malalts infantils diagnosticats de càncer.

Programa càncer i bàsquet #BQSalut

Un dels objectius d'aquest nou programa de l'Àrea de Salut de l'FCBQ és informar, a tota la nostra família del Bàsquet Català, de tots els elements que ens ajuden a prevenir malalties com el càncer. L'exercici és un poderós antiinflamatori que ens ajuda al sistema immunològic, i la pràctica del bàsquet dins la nostra societat és un element preventiu i de tractament per malalties com aquesta. Amb aquest programa també volem ajudar a incorporar el bàsquet i els seus gestos esportius als professionals de Fisioteràpia, en etapes finals de la recuperació de la quimioteràpia, radioteràpia, cirurgia post-càncer i de Preparació Física en la fase d'alta mèdica i reintroducció a l'esport, per a tots els components que formen part del bàsquet i malalts que vulguin iniciar una activitat esportiva post-tractament. 

BQSalut és una de les àrees integrades dins de la Federació Catalana de Basquetbol i té l'objectiu de reduir la sinistralitat en el Bàsquet Català mitjançant la formació i prevenció de lesions dels federats. Aquesta àrea compta amb la col·laboració de la metge especialista en medicina de l'esport, Dra. Sílvia Treviño, i des d'aquesta també es dóna suport a l'organització de xerrades, jornades i webinars formatius; es publiquen manuals i articles sobre pautes i consells pels nostres esportistes, o es porten a terme diferents programes com el relacionat amb 'càncer i esport' o el de 'detecció i prevenció de lesions' entre d'altres.

| FCBQ | BQSalut |