El somni americà de Gina Cerezuela

L’exjugadora i entrenadora fitxa per la Universitat de South Florida i esdevé la primera catalana que arriba al cos tècnic d'un equip de la NCAA Divisió I.

16-10-2023 12:00

Gina Cerezuela Robusté va començar a jugar a bàsquet al Club Bàsquet Roser de Barcelona. Ho va fer de la mà de la Lara Suanzes, que va ser la persona que li va posar una pilota de bàsquet a les mans i que va ser la seva primera entrenadora. Ella va ser una figura clau en l'inici de la carrera de la pivot barcelonina, que posteriorment va jugar al Femení Sant Adrià i al Mataró. Després d'un any becada al Perfumerías Avenida de Salamanca, va vestir les samarretes de tres equips catalans més: el Draft Gramenet, el BF Viladecans i el Barça CBS, amb qui va disputar la Lliga Femenina 2 la temporada 2013-2014.

Al 2014, animada per Daniel Montoliu, que havia estat entrenador seu a Viladecans, va decidir creuar l’Atlàntic i provar l’aventura nord-americana, compaginant el bàsquet amb els estudis. Primer va aterrar al Tallahassee Community College (Florida) i, més tard, ho va fer a la Coker University (Carolina del Sud), on va tenir com a entrenadora a Shannon 'Pee Wee' Johnson, ben coneguda a casa nostra pel seu pas per diversos equips de la lliga estatal com el Ros Casares, el Perfumería Avenida, l’Eivissa i el Cadí La Seu.

Posteriorment, al curs 2018, ja amb la carrera d’Administració i Direcció d’Empreses i un minor de Sociologia a la butxaca, va tornar a la Ciutat Comtal. L'any següent va començar a entrenar, incorporant-se al Femení Maresme, sota el mestratge de l’Albert Illa. Allà va començar a ajudar a les joves jugadores que, com havia fet ella anteriorment, volien provar sort als Estats Units, i va retrobar-se amb Montoliu per a començar a treballar amb ell a l’empresa Pick Us. També va seguir jugant uns mesos al CB Roser i, després, a la Unió Esportiva San Cugat i al CB Ripollet, de la mà de Francisco Soro, però la seva feina a Pick Us va ser fonamental per mantenir i enfortir els seus vincles amb el bàsquet universitari nord-americà. Un fet clau que ara li ha obert les portes per esdevenir la primera entrenadora catalana que forma part del cos tècnic d’un equip de la NCAA Divisió I, a la Universitat de South Florida.

Aquest octubre s’ha oficialitzat el seu fitxatge com a entrenadora assistent de les Bulls, en un equip on 12 de les 15 jugadores són internacionals, entre elles tres catalanes: Marina Asensio, Judit Oliva i Judit Valero. A més, a la plantilla també hi ha la canària Carla Brito. 'És un somni poder ser aquí', diu Cerezuela, que no s’oblida de tots els que l’han ajudat en el camí, tant com a jugadora i entrenadora: 'Sense la Lara Suanzes, l’Albert Illa, el Dani Montoliu i el Francisco Soro no hauria tingut l’oportunitat d’arribar on soc ara i els vull donar les gràcies. Tots ells m’han ajudat a créixer'. La catalana, a més, agraeix la confiança del primer entrenador de South Florida, José Fernández: 'Va entrenar la Laia Flores i l’Ari Pujol, que van ser companyes meves en la categoria cadet, i em coneix des que tenia 16 anys. Enguany, quan l’NCAA va implementar que els equips podien tenir fins a cinc entrenadors assistents, em va trucar perquè m’incorporés al cos tècnic i els ajudés'.

'La meva tasca aquí és reclutar jugadores arreu de tot el món i alhora ficar-me dins de la dinàmica dels entrenaments, desenvolupar jugadores i ajudar amb l’scouting. Des de l’equip es vol una figura que ajudi les jugadores de fora, que sàpiguen que hi ha una persona que les cuidarà. Jo vaig viure l’experiència i sé positivament que és molt important tenir una persona de confiança, tant a nivell esportiu com personal', explica Cerezuela. El seu debut amb les Bulls està programat per al 6 de novembre al Yuengling Center, contra la UT Arlington. Al davant, el repte de seguir creixent com a entrenadora i, alhora, seguir ajudant a obrir portes perquè d’altres jugadores i entrenadores que ho vulguin puguin complir, també, el seu somni americà.