Una de cada tres llicències del Bàsquet Català són dones

La presència femenina creix (28.647 llicències), tot i seguir sent minoria sobretot en els càrrecs de més responsabilitat.

26-07-2023 17:00

Una temporada més, la Federació Catalana de Basquetbol (FCBQ) pot afirmar el total de llicències federatives femenines segueix progressant tancant la temporada 2022-23 amb un total de 28.647 fitxes, 1.296 més que en el curs 2021-22. Així doncs, les llicències femenines dins la totalitat de fitxes del Bàsquet Català és només un 35% amb la proporció d'una dona cada tres llicències.

És en l'apartat de jugadores i jugadors on es troba el gruix més gran de federades i federats; que esdevé un 78% del total (63.116 llicències). D'aquests, el 38% són dones (23.844 en total, 1.000 més que l'any passat), mentre que el 62% són homes (39.272).

Si posem el focus en el col·lectiu d'entrenadors i entrenadores, observem que segueix havent-hi un marge important entre homes i dones. Només un 21% dels membres de l'equip tècnic són dones, seguit d'un 32% en el rol de delegades d'equip. Aquesta poca presència femenina a les banquetes sovint dificulta que aquelles noies i nenes puguin referenciar-se amb personatges femenins fet que impacta directament al seu imaginari i influirà en un futur (proper) en la opció d'apostar per formar-se i continuar en el món del bàsquet com a entrenadores.

En quant a les juntes directives s'ha evolucionat d'un 25% a un 28% de dones. En aquests càrrecs de més responsabilitat, on històricament havia estat un espai força masculinitzat, es va incorporant lentament més presència femenina.

Dins el col·lectiu arbitral la figura de la dona es veu representada en gairebé un 48% de les persones auxiliars de taula. En canvi, pel que fa a les àrbitres només són 164; de 1.153 que esdevé menys d'un 15%.

Tot i que fent la comparativa entre les dades d'aquesta temporada i la passada, sí que s'observa un lleu creixement en quant a la majoria dels percentatges dels diferents col·lectiu, malauradament encara estan molt allunyats dels números absoluts corresponents a llicències d'homes.

Des de l'FCBQ, mitjançant el Projecte de Bàsquet Femení se segueix promovent la participació de les dones en el Bàsquet Català alhora que dissenya i implementa programes, com el de Mentoria d'Entrenadores per a formar i acompanyes a les noies entrenadores en la seva trajectòria esportiva. També a través del programa "Clubs: agents transformadors" que, iniciat a mitjans d'aquesta temporada, ofereix als clubs materials i recursos per tal de treballar a diferents escales per una sensibilització i conscienciació en clau de gènere. Aquestes iniciatives estan pensades amb l'objectiu d'anar fomentant espais més respectuosos, equitatius i que ofereixin igualtat d'oportunitats, també en el món del bàsquet.