Rècord de llicències femenines en el Bàsquet Català!

L'esport que compta amb més federades a Catalunya segueix sent el bàsquet amb un total de 27.351.

01-06-2022 17:00

Aquesta temporada 2021-22 s'ha assolit el rècord històric de llicències federatives femenines a Catalunya amb les 27.351 fitxes tramitades per la Federació Catalana de Basquetbol (FCBQ). Amb aquestes xifres, el Bàsquet Català femení recupera registres pre-pandèmics i fins i tot els supera respecte el curs 2019-20, que es va tancar amb un total de 26.839. El nou rècord arriba després de les 4.000 altes durant aquesta dècada amb la incorporació de noves jugadores, així com de l'augment d'entrenadores, delegades, àrbitres, auxiliars de taula o directives, entre d'altres.

Tot i que encara hi ha molts més homes que dones federats a Catalunya, els darrers anys la proporció ha passat de comptar amb una dona per cada cinc fitxes, a una per cada quatre. En el Bàsquet Català en canvi, el percentatge actual de federades és d'un 35% respecte el total (78.047 llicències) i la proporció és ja d'una dona per cada tres llicències. Així mateix i pel que fa al total de jugadors i jugadores, el 38% són dones (22.870) mentre que el 62% són homes (37.928).

La Federació Catalana de Basquetbol té una sensibilitat especial amb l'esport femení en general i, evidentment, amb el bàsquet en particular i el paper de la dona dins d'aquest. La dedicació i impuls del bàsquet femení per part de l'FCBQ ve de lluny i és que des de fa molts anys, el Bàsquet Català proposa diverses iniciatives, programes i competicions pensant en femení. S'han creat projectes orientats a la promoció i el desenvolupament del bàsquet femení en diferents àmbits i moments temporada rere temporada. La darrera d'aquestes accions ha estat la creació de la Comissió del Bàsquet Femení, de recent constitució, i que vol donar una nova i forta empenta a tots aquests programes i iniciatives.

Projecte Bàsquet Femení

En aquest sentit, a finals de 2020 va prendre forma el Projecte Bàsquet Femení partint de la llavor sembrada del treball realitzat en el Pla Estratègic de l'FCBQ del 2018. Amb el recolzament de l'Institut Català de les Dones, el projecte té l'objectiu d'arribar a tots els agents implicats en el món del bàsquet, i que parteix d'un concepte molt clar: buscar la conscienciació i la sensibilització de la necessitat d'un canvi, i un primer pas ha estat la campanya #DemanaCanvi.

Amb aquesta, l'FCBQ ha volgut fer pública la detecció de les mancances existents al Bàsquet Català en temes d'igualtat i de perspectiva de gènere; així com les formacions en perspectiva de gènere impartides a tots els professionals de la Federació i membres de la Junta Directiva de l'FCBQ. La intenció de la Federació en aquest sentit ha estat, i és, anar transformant i corregint aquestes deficiències entre tots els agents implicats obtenint resultats a mig-llarg termini.