Catalunya torna amb força i s'imposa a Ucraïna a Fontajau

Ainhoa López i Txell Alarcón, totes dues amb 19 punts, lideren el triomf de les catalanes, que guanyen per 89-52 amb un gran encert exterior.

13-05-2023 19:00

El Pavelló Municipal Girona-Fontajau, amb més de 2.500 espectadors a les graderies, ha estat l'escenari del retorn de la Selecció Catalana Femenina Absoluta. Emmarcat dins dels actes del Centenari del Bàsquet Català (1923-2023) i en una jornada solidària 'Encistellem per la pau'Catalunya s'ha enfrontat a Ucraïna, país durament colpejat pel conflicte bèl·lic que va arrencar el febrer de 2022. 

Generalitat de CatalunyaDiputació de Girona i Ajuntament de Girona han fet possible la disputa del partit, que també ha comptat amb el suport de CaixaBank, Premium Partner del Centenari del Bàsquet Català. L'entitat financera es vincula així a les accions i actes institucionals, socials, culturals i esportius (d'alta competició com formatius) que durant tot aquest 2023 s'aniran impulsant a tot el territori per estar a prop de tots els clubs i persones vinculades al Bàsquet Català.

Catalunya s'ha imposat per un clar 89-52 en un partit que ha dominat de dalt a baix. Ainhoa López i Txell Alarcón, les dues amb 19 punts, han liderat el triomf del combinat català, que ha exhibit un gran encert en el tir exterior (14/34 triples) i sempre ha dut la iniciativa amb un joc molt ràpid, recuperant pilotes i sumant molts punts al contracop, i alhora solidari (26 assistències). Ucraïna ho ha intentat en tot moment, amb Olga Maznichenko (17 punts) i Victoria Balaban (15) com a jugadores més encertades, però des del alt inicial s’ha vist superada per la major empenta de les noies de Mireia Capdevila, que s’ha estrenat amb victòria al capdavant de la Selecció Catalana Femenina Absoluta

Les catalanes, amb un equip més “petit” i menys físic que les ucraïneses, han començat el matx a tota màquina, assolint un parcial de 7-0 de sortida. Cinc punts consecutius d’Olga Maznichenko han fet reaccionar Ucraïna (9-5), però ha estat un miratge, perquè Catalunya ha continuat portant la iniciativa i un bàsquet d’Ainhoa López ha enfilat la renda fins als 10 punts (15-5).  Les ucraïneses han aturat el partit amb un temps mort i han intentat trencar el ritme ofensiu de les catalanes amb una defensa zonal, però l’aposta no els ha sortit bé per culpa del canell de Txell Alarcón, que ha aparegut per anotar dos triples consecutius (21-8). Al final del primer quart, Catalunya seguia mantenint el control (26-14). 

Un altre triple, d’Anna Palma, ha donat un nou màxim avantatge al conjunt de Mireia Capdevila només començar el segon parcial (29-14). Una renda que a partir d’aquest moment no ha parat de créixer amb un conjunt català molt més intens i conjuntat, que a més veia la cistella com una piscina (7 de 18 triples). A 3 minuts per al descans Catalunya ja guanyava de 23 punts (46-23) després d’un altre triple d’Aina Ayuso. Un domini clar liderat per una inspirada Ainhoa López, que ha arribat al descans amb 13 punts i un sol error en el tir (6/7). Per part d’Ucraïna, només Olga Maznichenko (13 punts) trobava amb facilitat la cistella catalana. Al descans, 49-30.  

En la represa, dos ràpids contraatacs culminats per Mama Dembelé han obligat Ucraïna a aturar de nou el matx, amb les diferències enfilant-se als 25 punts (60-35 al minut 25). Les ucraïneses han intentat reaccionar, però sense èxit davant d’una Catalunya que, a ritme de triples, ha fet més gran l’escletxa en el marcador (69-37). Al final del tercer quart, 69-41 per a les catalanes, que ja tenien el matx a la butxaca. L’últim quart no ha canviat pas el panorama i Rosó Buch i Ainhoa López, només començar el darrer període, han continuat sumant de tres en tres (77-41). El matx ja estava dat i beneït i els últims minuts han estat d’intercanvi de cistelles. Aquest fet, tanmateix, no ha impedit que Catalunya fregués els 40 punts de renda (84-45). Un gran final de festa per a una Selecció Catalana Femenina que, cinc anys després, ha tornat a assaborir una victòria. 

Mireia Capdevila, entrenadora de la Selecció Catalana Femenina Absoluta:

'Estem molt contentes perquè hem vist l'essència del que és el bàsquet a Catalunya, defensant molt, amb activitat constant per a recuperar pilotes i amb la voluntat de córrer. En atac ens ha acompanyat l'encert, però hem compartit bé la pilota i tothom ha anotat i ha gaudit del partit. Estem molt contentes de l'experiència i s'ha demostrat la qualitat de les jugadores, que formen un equip de molt nivell i crec que el públic s'ho ha passat molt bé. Ha estat un luxe celebrar aquest partit a Fontajau'.

Ainhoa López, jugadora de la Selecció Catalana Femenina Absoluta:

'Crec que aquest partit serveix per a demostrar el nivell de Catalunya. També a nivell formatiu, i una bona mostra d'això és veure la quantitat de jugadores que arribem a l'elit i avui hem estat una petita part de les moltes que hi podrien ser. Estic molt orgullosa d'haver participat, que hagin comptat amb mi i espero que això es repeteixi més sovint'.

Inna Kochubei, entrenadora ajudant d'Ucraïna:

'Ha estat un gran partit i estem agraïts perquè ens hagin convidat a participar-hi i per competir com a equp. Ha estat una gran experiència per a nosaltres'.

GRADA SOLIDÀRIA CAIXABANK

Per aquesta jornada festiva però també solidària, CaixaBank ha col·laborat en l'organització i dinamització d'accions d'activació de patrocini per implicar a tota la societat i estar al costat de tots els col·lectius. En aquest sentit, l'entitat financera recolza iniciatives properes al territori per estar a prop de les persones en tot allò que necessitin i en motiu del Catalunya - Ucraïna han realitzat una important acció solidària dirigida a la comunitat ucraïnesa establerta a Catalunya.

CaixaBank ha habilitat una grada solidària que ha omplert amb més de 100 persones integrades per voluntaris de CaixaBank, famílies ucraïneses refugiades a Catalunya i entitats socials gironines amb la que Fundació "la Caixa" ha col·laborat per ajudar a Ucraïna. Els voluntaris de CaixaBank que han assistit al partit han col·laborat d’alguna manera en la mobilització dels diversos combois d’autobusos que es varen organitzar per donar suport a la població afectada per la guerra a Ucraïna i evacuar i acollir als més de 400 refugiats que varen sol·licitar l’acolliment a tot el país. Les expedicions varen comptar amb la presència de Sor Lucía Caram, directora de la Fundació del Convent de Santa Clara, i del pare Ángel, president de Mensajeros de la Paz, totes dues entitats col·laboradores de la iniciativa.

ACTUACIÓ MUSICAL EDU ESTEVE

D'altra banda, en el descans del partit femení del Centenari entre el combinat català i l'ucraïnès, el reconegut cantant badaloní Edu Esteve ha participat en aquesta gran festa del Bàsquet Català amb una actuació musical des del parquet de Girona-Fontajau.

L'artista s'ha convertit en un dels referents emergents amb més projecció de futur dins el panorama musical català. Amb "La Primavera" com a carta de presentació del nou treball discogràfic que sortirà a la llum al 2023, l'Edu presenta nou disc i nova gira al 2023 un show amb la formació de ballarins i ballarines que l'acompanyen, únic dintre del panorama musical català.

EL BÀSQUET PRESENT A TEMPS DE FLORS

Aquest dissabte 13 de maig també s'ha inaugurat la 68a edició de "Girona, Temps de Flors" que, fins al 21 de maig, comptarà amb 126 projectes florals repartits en 106 espais. La mostra té, enguany, un espai dedicat al bàsquet en motiu de la celebració del Centenari del Bàsquet Català (1923-2023). La Plaça Jacint Verdaguer acull el projecte floral 'A 100 amb el bàsquet' que recrea, amb diferents plantes, flors i peces de fusta, una antiga pista de bàsquet. Girona, Temps de Flors arriba a tretze barris de Girona i es podrà visitar cada dia des de les 10h fins a les 22h, un horari que s'allargarà fins a les 24h els dos dissabtes i el dimecres 17 de maig.

EXPOSICIÓ DEL CENTENARI

Fins el 21 de maig, Girona acull l'exposició itinerant '1923-2023 Cent anys de la Federació Catalana de Basquetbol' que amb més de 500 fotografies commemora aquesta gran efemèride del Bàsquet Català i que aquest 2023 es pot visitar a diferents localitats catalanes. Produïda per la Federació Catalana de Basquetbol (FCBQ) i la Fundació del Bàsquet Català (FBC), la mostra pretén ser un tastet de la història del nostre esport, a casa nostra, plantejada des de la recerca més científica però amb l'empenta del cor i l'emoció. Dividia en 10 períodes, les 530 fotografies i els diferents textos i recursos gràfics de la mostra donen a conèixer una desena de fets rellevants d'aquests períodes a través dels seus protagonistes, dels clubs, de les instal·lacions o d'esdeveniments històrics. L'exposició està oberta al públic a la sala d'exposicions de l'Espai Santa Caterina de Girona (Passatge d'Aristides Maillol) en el següent horari: de dilluns a dissabte de 10h a 13:30h i de 18h a 20h; i diumenges de 10h a 13:30h.

Més informació del Centenari a
basquetcatala.cat/centenari