Neix Espai Cor, sobre les patologies relacionades amb el cor i l'esport

L'Àrea de Salut de l'FCBQ ofereix eines i formació als clubs per saber actuar davant d'una aturada cardio respiratòria com la que va patir en Roger, jugador del BAM.

18-04-2024 12:00

No és un fet habitual, però malauradament, de tant en tant, en el Bàsquet Català hem conegut alguns casos d'esportistes que han patit una aturada cardio respiratòria durant un entrenament o en un partit. Saber com actuar davant d'una situació d'extrema gravetat com aquesta i comptar amb formació en primers auxilis i conèixer les tècniques de Reanimació Cardio Pulmonar (RCP) i d'ús d'un Desfibrilador Extern Automàtic (DEA) és crucial per poder salvar vides, com li va passar al Roger, jugador del Bàsquet Ateneu Montserrat (BAM).

El passat mes d'octubre en Roger va patir una aturada cardio respiratòria i, afortunadament, se'n va poder sortir gràcies a la coordinació de la gent del club i del públic. Se li van poder aplicar les maniobres de RCP i DEA i va poder salvar la vida tot i estar inconscient més de 10 minuts. "Un bon coneixement de les tècniques de RCP ajuda en situacions com aquesta. Gràcies a la gent que em va poder assistir aquell dia encara sóc aquí", explica el Roger que, dissortadament i per prescripció mèdica, no ha pogut continuar jugant a bàsquet però ho pot explicar gràcies a aquella ràpida actuació i als coneixements de les persones que el van ajudar.   

Arran de casos com el d'en Roger, i per dotar els clubs de les eines necessàries per afrontar aquests tipus de situacions, neix Espai Cor, impulsat per l'Àrea de Salut de la Federació Catalana de Basquetbol (FCBQ). Amb aquesta nova iniciativa, BQ Salut vol donar a conèixer les patologies relacionades amb el cor i l'esport i fer arribar als clubs tota la informació necessària i la formació adient per actuar de manera segura. Així, el nou Espai Cor oferirà càpsules informatives i cursets de formació en primers auxilis i RCP, a més d'explicar com es fa servir i perquè serveix el DEA.

Amb la creació de l'Espai CorBQ Salut, una de les àrees integrades dins de la Federació Catalana de Basquetbol, segueix treballant amb l'objectiu de reduir la sinistralitat en el Bàsquet Català mitjançant la formació i prevenció de lesions i patologies mèdiques dels federats. Aquesta àrea compta amb la col·laboració de la Dra. Sílvia Treviño, metge especialista en medicina de l'esport, i des d'aquesta també es dóna suport a l'organització de xerrades, jornades i tallers.

| FCBQ | BQSalut |