El Bàsquet Català al capdavant, un any més, del bàsquet formatiu

Catalunya dominadora del bàsquet de formació després de les sis medalles aconseguides als diferents Campionats d'Espanya de seleccions.

04-04-2024 12:00

En els Campionats d'Espanya de seleccions d'enguany, Catalunya ha estat l'única en fer-se amb sis medalles de sis possibles: tres d'or (Cadet Masculina, Infantil Masculina i Mini Masculina), una d'argent (Cadet Femenina), i dues de bronze (Infantil Femenina i Mini Femenina). Un nou èxit del Bàsquet Català, dels seus jugadors i jugadores, dels seus entrenadors i entrenadores i, per suposat, dels seus clubs.

Aquests resultats, amb el segon triplet d'or en categoria masculina de Catalunya -fet que no s'aconseguia des de fa 24 anys-, situen a les Seleccions Catalanes de formació al capdavant del bàsquet estatal [veure rànquing clickant aquí] en uns anys on hi ha molta més competitivitat i en la que la diferència de nivell entre les diferents seleccions es va escurçant. La Federació Catalana de Basquetbol (FCBQ), amb el seu president Ferran Aril al capdavant, agraeix "la bona sintonia entre clubs i Federació, i la col·laboració de pares, mares i famílies en tot el procés de preparació, no només per aquests campionats de minibàsquet sinó tamé en els anteriors (infantils i cadets)". Aril admet que "aquesta entesa i participació de la família del Bàsquet Català, en termes generals i en tot allò que afecta al dia a dia dels jugadors i jugadores que són seleccionables, ha fet possible, un any més, aquest lideratge dels nostres combinats en edat de formació a nivell estatal. Així que, vagi per endavant la meva felicitació, com a president i en nom de tota la Junta Directiva de l'FCBQ, per aquestes jugadores, jugadors i equips tècnics, i el nostre reconeixement i agraïment a tothom qui ho ha fet possible".

El president de l'FCBQ, Ferran Aril, també aprofita per reconèixer que "aquestes experiències han de servir als i a les nostres esportistes per seguir creixent com a persones i com a basquetbolistes, formant-se en valors i aprenent a competir, fet que significa saber guanyar i també saber perdre. Estem d'enhorabona i hem de seguir treballant per anar assolint més èxits formatius i esportius en el futur".

D'altra banda, la responsable de les Seleccions Catalanes de formació de la Federació Catalana de Basquetbol, Mireia Capdevila, evidencia la seva satisfacció pel bon paper de Catalunya en un Campionat d'Espanya de seleccions Mini i admet que "estem molt contents per com hem vist els equips i la manera com ens han fet gaudir". Del conjunt masculí, destaca que amb el seu "joc molt ràpid i dinàmic, va ser capaç de treure molts avantatges de les situacions de contraatac ràpid i connectant molt bé les recuperacions de pilota i els punts fàcils" i reconeix que "la valoració del campionat és molt bona per tots els jugadors i equip tècnic, sumat al bon joc i el gran encert en tots els partits (amb jugadors molt talentosos) i sobretot veient una evolució col·lectiva partit rere partit". D'altra banda, Capdevila també explica que el combinat femení va "va realitzar un campionat excel·lent. Capaces de guanyar amb solvència tots els partits de la fase de grups i demostrant l'essència defensiva que els va permetre treure accions ofensives després de múltiples recuperacions. En tots els partits la força del grup va ser clau, on totes les peces tenien molt clares les seves funcions i no deixaven de sumar de principi a fi"; i es mostra "molt contenta amb la medalla de bronze aconseguida: una molt bona feina de totes les jugadores i equip tècnic".

Pel que fa a l'actual temporada de les Seleccions Catalanes de formació, Capdevila creu que "l'estatal mini van ser el colofó perfecte a un gran any de campionats en els que en categoria masculina hem estat campions d'Espanya mini, infantil i cadet. Espectaculars també les medalles aconseguides per les seleccions femenines, amb bronze en mini i infantil, i una plata amb la cadet". Afirma també que "és una gran feina de tots els clubs catalans, entrenadors i entrenadores, equips tècnics de les seleccions pel seu seguiment i preparació dels campionats i, sobretot, de tots els jugadors i jugadores que han vestit la samarreta de Catalunya i han donat el millor d'ells i elles, gaudint i fent-nos gaudir".

El medaller global del bàsquet formatiu estatal continua dominat per Catalunya amb un total de 116 medalles d'or, 54 d'argent i 27 de bronze. D'aquestes, destacar les tres d'or, una d'argent i dues de bronze d'aquest 2024 a Huelva i San Fernando. A principis de gener a Huelva, la Selecció Catalana Cadet Masculina va tornar a fer-se amb una medalla d'or sumant ja un total de 27 medalles: 10 d'or, 13 d'argent i 4 de bronze. En noies, la Cadet Femenina arriba a les 30 medalles: 19 d'or, 7 d'argent i 4 de bronze. Pel que fa a la categoria Infantil Masculina, Catalunya reedita el títol de campions i arriba a les 35 medalles en aquesta categora: 21 d'or, 9 d'argent i 5 de bronze. Per últim, la Infantil Femenina suma ja 37 medalles en aquesta categoria: 26 d'or, 6 d'argent i 5 de bronze. Pel que fa als campionats celebrats aquesta darrera Setmana Santa a San Fernando, la Mini Masculina es va penjar la 34a medalla i es fa amb un total de 17 d'or, 11 d'argent i 6 de bronze. En noies, la Mini Femenina també compta amb 34 medalles però en el seu cas 23 d'or, 8 d'argent i 3 de bronze.