Presentat el Campionat d’Espanya de Seleccions Mini de Tarragona i Salou

El campionat reunirà, de l'1 al 5 d'abril, 460 jugadors i jugadores de 38 seleccions autonòmiques.

13-03-2023 14:15

20 anys després, Catalunya tornarà a ser la seu del Campionat d'Espanya de Seleccions Autonòmiques de Minibàsquet, de l'1 al 5 d'abril de 2023. Aquest serà un dels grans esdeveniments a terres tarragonines en commemoració del Centenari del Bàsquet Català (1923-2023) que s'ha presentat aquest dilluns 13 de març al Palau d'Esports Catalunya de Tarragona. L'acte ha comptat amb la presència de l'Alcalde de Tarragona, Pau Ricomà; l'Alcalde de Salou, Pere Granados; del representant territorial de l'esport a les Terres de l'Ebre, Joan Barberà; de la Directora de Competicions de la Federación Española de Baloncesto, Elisa Aguilar; i del President de la Federació Catalana de Basquetbol i vicepresident de la Federación Española de Baloncesto, Ferran Aril.

El Palau d'Esports Catalunya de Tarragona i el Pavelló de Ponent i Pavelló Salou Centre de Salou seran els escenaris del 35è Campionat d'Espanya de Seleccions Autonòmiques de Minibàsquet organitzat per la Federación Española de Baloncesto (FEB) i la Federació Catalana de Basquetbol (FCBQ) amb el suport de l'Ajuntament de Tarragona i l'Ajuntament de Salou.

Un total de 38 seleccions autonòmiques (19 femenines i 19 masculines), més de 700 participants i prop de 460 jugadors i jugadores d'11 i 12 anys vestiran un atractiu torneig amb un total de 110 partits repartits a les diferents pistes que, històricament, ha vist créixer les grans referències del bàsquet a nivell estatal així com també del Bàsquet Català.

En el marc del Centenari del Bàsquet Català (1923-2023), Catalunya tornarà a ser la seu d'una competició que no es jugava en territori català des del 2004, quan les localitats gironines de Blanes i Lloret de Mar van acollir l'esdeveniment entre 1995 i 2004 de forma ininterrompuda. Ara, Tarragona i Salou s'estrenaran com a seus agafant el relleu de San Fernando (Cadis) que ha albergat l'estatal de Minibàsquet des del 2005 i fins ara.

Durant la presentació, l'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, s'ha referit al torneig com una "gran oportunitat per mostrar les instal·lacions i els actractius de Tarragona i Salou a les moltes famílies que vindran" però també perquè "de la sinergia entre Tarragona i Salou poden sorgir grans coses". Al seu torn, l'alcalde de Salou, Pere Granados, ha volgut destacar el treball en equip entre tots dos ajuntaments i ha fet un "agraïment molt sincer a l'Ajuntament de Tarragona", perquè "quan hi ha esdeveniments d'aquesta envergadura, podem col·laborar"; i aquesta és "una forma de fer territori", ha ditPer la seva banda, el representant territorial de l'esport a les Terres de l'Ebre, Joan Barberà, ha qualificat el campionat de fita "molt important per al bàsquet de les comarques tarragonines".

La directora de competicions esportives de la FEB, Elisa Aguilar, ha manifestat que el campionat "és la joia de la corona, el del bàsquet de veritat, el més innocent i il·lusionant", un esdeveniment "molt emocionant, amb 38 equips que és la primera vegada que surten a competir oficialment amb les seves seleccions autonòmiques" i ha celebrat, per una banda, el bon moment del Bàsquet Català i el fet que dues localitats sumin esforços per atraure el campionat. Finalment, el president de la Federació Catalana de Basquetbol i vicepresident de la FEB, Ferran Aril, ha explicat que el campionat tindrà més de 700 participants entre esportistes i equip tècnic i que pot arribar a atreure "entre 3.000 i 4.000 persones a les comarques de Tarragona". "És un punt d'inflexió per Catalunya tornar a albergar el torneig i una oportunitat per les comarques de Tarragona i per les dues localitats que acullen el campionat, que està pensat perquè totes les seleccions juguin als dos muncipis". Aril ha tancat l'acte agraint als ajuntaments de Tarragona i Salou així com a les institucions la seva implicació per acollir un esdeveniment d'aquestes dimensions, i a la FEB per la confiança depositada en l'any del Centenari del Bàsquet Català.

Pel que fa al sistema de competició del campionat, aquest constarà de quatre grups de quatre equips i un grup de tres equips que jugaran la 1a fase en els dos primers dies de competició (1 i 2 d'abril). Els equips que es classificaran seran els dos primers dels Grups A, B i C i els líders dels Grups D i E. El dilluns 3 arribarà la jornada de quarts de final mentre que el dimarts 4 serà el torn de les semifinals femenines i masculines que es disputaran al Pavelló Salou Centre. Els equips guanyadors lluitaran per les medalles durant el dimecres 5 d'abril al Palau d'Esports Catalunya de Tarragona. Les entrades per tots els partits del campionat seran gratuïtes.

En categoria femenina, Catalunya integra el Grup B, juntament amb la Comunitat Valenciana, la Regió de Murcia i Castella-la Manxa. En el quadre masculí, Catalunya també formarà part del Grup B i tindrà com a rivals l'Aragó, Extremadura i La Rioja (calendari de joc).

A la darrera edició, Catalunya va aconseguir una medalla d'or i una de plata. En nois, el combinat català va superar a la final a l'amfitriona Andalusia per un 79-96, mentre que en noies van caure a la final davant Madrid per un 82-73. Les Seleccions Catalanes Mini presenten el millor palmarès general en categoria mini, amb la consecució de 23 ors, 8 plates i 2 bronze en noies (33 podis en 34 campionats); i 16 ors, 10 plates i 6 bronzes en nois (32 podis en 34 campionats).

Més informació del Centenari a
basquetcatala.cat/centenari