#CopaCatBQ / 90 anys de bàsquet al Club Bàsquet Ripollet

Des del setmanari Xut!, amb les primeres referències escrites, fins a l'època actual, revisem la trajectòria del Ripollet, club històric del Bàsquet Català que ha viscut el seu 90è aniversari al 2021.

18-01-2022 17:00

Des de Ripollet corren rumors que l’element Jove del Grup Excursionista Fent Via, de la J.C., té el propòsit de formar una secció de bàsquet i atletisme”. El 16 de desembre de 1930, al número 427 del 'Xut!', setmanari esportiu pioner editat en català, hi trobem la primera referència escrita del bàsquet a Ripollet. Unes mesos després, al 1931, naixia CB Ripollet, sota la denominació de Bàsquet Club Ripollet, a iniciativa d'en Manel Mogas, figura clau en la fundació de l’entitat.

Mogas treballava a Sabadell i va descobrir l’esport de la cistella en una sortida del Quadre Escènic de la Joventut Catòlica de L’Hospitalet de Llobregat. Va convèncer Josep Blancas, veterà jugador, perquè ensenyés les bases del joc i el reglament als joves ripotellencs i, el 25 de maig del 1931, va arribar l'estrena, en partit contra la Penya Marta de la ciutat sabadellenca. Els ripolletencs van imposar-se per 36-14, amb un equip format pel mateix Mogas, Antoni Teixell, Victorí Segura, Joaquim AltimiraJoan Creus, oncle de 'ChichiCreusJordi Creus. Una alineació histórica on cal afegir el nom de Josep Bou com a massatgista.

En aquell estiu també es va organizar un torneig amb quatre equips locals, la Penya All i Oli, la Penya Blaus, la Penya Olles i la Penya X. Van guanyar els Blaus i això va fer que la samarreta del club adoptés aquest color. Es va habilitar un camp de bàsquet en una antiga vinya, cedida per la família Buxó, que n’era propietària, i aquell terreny de joc es va convertir en el primer patrimoni del club. La inauguració va ser el 2 d’agost contra el Juventus de Sabadell, que va vèncer per 16-70. L’entrenador d’aquells inicis va ser el vallesà Vicenç Estop amb la Junta Directiva presidida per Daniel Gisbert, amb Albert Dausà com a secretari, un altra figura clau en la història de la pilota taronja al municipi del Vallès Occidental. De tot plegat fa 90 anys, una efemèride que l'actual Club Bàsquet Ripollet, un dels més antics de Catalunya, ha celebrat aquest 2021.

El 1932 ja van entrar a formar part de la Federació Catalana de Basquetbol (FCBQ), on només hi havia inscrits 22 clubs i, al 1934, ja va esdevenir el primer èxit esportiu quan l’infantil va aconseguir el Campionat de Catalunya en superar el Cornellà. Durant la Guerra Civil es van interrompre les competicions oficials i, passat el conflicte, es va refer la pista original, feta malbé per un bombardeig. A més, es va habilitar un nou camp al jardí de la familia Sales- Vidal, conegut com Ca l’Ametllera, utilitzat fins el 1940. El club es va reforçar amb Josep Grau, un ex-jugador del Laietà, com a tècnic. I van aterrar tres puntals de Barcelona, García, Girona i Borràs que, la campanya 1939-40, van contribuir a l'ascens cap a 1a Catalana com a rutilants campions de 2a. Va ser una època on els blaus també van disputar diversos xocs internacionals amb rivals de França, Xile i contra un combinat de la 6a flota dels Estats Units.

Al 1950, ja amb el nom actual, adoptat al 1939, també van ser pioners en disposar del seu 1r conjunt femení. Maria Barcons va ser la capitana d'un planter amb Nuri Escribano, Mercè Argenté, Conxita Labajos, Pili García i Marta Rius. Malauradadament, la iniciativa va durar poc però, a la segona meitat de la dècada dels 60, es va tornar a recuperar el bàsquet femení. Actualment, el club, que compta amb Núria Gorina com a primera presidenta de l'entitat, té el sènior femení situat a la part alta de 2a Catalana i pugnarà per l'ascens a 1a en un grup molt competit. Així mateix, l'estructura femenina presenta un júnior de Nivell A.

Tornant a passar revista, es subratlla en vermell la temporada 1964-65 amb l’arribada d’una nova directiva capitanejada per Francesc Barneda, que marca un punt d’inflexió al Ripollet. Executiu de la indústria paperera, Barneda va guiar el club a una de les fites més altes de la seva història. El fitxatge dels germans Riera, que havien jugat a la 1a divisió amb l’Aismalibar, també va ser clau. El sènior masculí va proclamar-se campió de 3a divisió i van assolir l’ascens a 2a. Més endavant, al 1967 i 1969, va ser partícep a dues fases d’ascens a la màxima categoria estatal i va romandre a 2a fins al 1975, amb l'única excepció del 1971. L’empremta i la importància de la figura de Barneda va quedar palesa amb la inauguració, al 1991, del pavelló que duu actualment el seu nom.  

Un altre dels cognoms que van estretament lligat a l’entitat és el de la nissaga dels Creus. Present en el primer partit de la història del club, amb Joan Creus i, més tard, amb Jaume Creus, pare de 'Chichi' Creus, que també va ser tècnic del 1r equip. Ell va fer debutar el seu fill amb el club, on va començar la carrera d’un dels directors de joc més reconeguts en l'àmbit català així com també estatal. Amb 18 anys, es va estrenar a 1a amb l’Hospitalet i, després de passar per Granollers, Barça i Manresa, es va retirar als 42 anys amb diferents rècords acomplerts. Entre ells, el de partits jugats a l'elit amb 778: 193 a l’antiga 1a divisió i 585 a l'ACB. 

Al 2000-01, el Ripollet va aterrar a una Copa Catalunya Masculina que va alçar brillantment al 2006, en una Final a Quatre de què va ser l'amfitrió i també el guanyador, amb Joan González a la banqueta, abatent el Sant Andreu de Natzaret en la final.

Un altre dels èxits distingits actuals es va produir en la temporada 2017-18, en què el bloc ripolletenc, llavors dirigit per David Igualada, va segellar un brillant retorn a l'elit del Bàsquet Català. A més a més, també va suposar la incorporació del ripolletenc Roger Vilanova, un dels jugadors més assenyalats en les últimes dates de la ciutat. El base blau, amb experiència a LEB Or i Plata, ha encapçalat l'equip, juntament amb Albert Ortega, durant aquest darrer lustre, sempre instal·lat a la zona noble de Copa. Enguany, i sota les ordres de Raúl Jodra, són líders en solitari del Grup 2 i avancen cap a una nova fase final. Vilanova i Jordi Puig van representar també el club a l'ALLSTAR de Granollers, on el jove Puig, que alterna les dinàmiques dels dos sèniors, va guanyar l'espectacular concurs d'esmaixades.

Un club històric arreu del territori català, presidit per Gorina, que respira bàsquet per totes bandes, que ha celebrat amb empenta i il·lusió el seu 90è aniversari al llarg d'un complicat 2021. Una interessant i atractiva exposició a la Biblioteca Municipal de la ciutat i la organització de la Lliga Catalana Femenina 2 d'aquesta temporada van ser algun dels actes més destacats per a commemorar els 90 anys de l'entitat.