#CopaCatBQ / Ana Alonso, experiència contrastada per un aspirant al títol

L'aler-pivot gallega defensa la samarreta del CBF Cerdanyola, un dels candidats a Copa Femenina, després d'un llarg viatge d'anades i tornades a les màximes lligues estatals.

27-10-2021 12:00

Ana Alonso, aler-pivot nascuda a la ciutat d'A Coruña, està rendint novament a gran nivell a les files del Promoviatges - CBF Cerdanyola, un dels candidats principals que opten a aixecar el títol de la Copa Catalunya Femenina 2021-22 i a pugnar per l'ascens a Lliga Femenina 2. La talentosa interior gallega destaca per la seva capacitat d'anotació, fruit d'una mà privilegiada en el llançament exterior, un bon joc de peus en posicions properes a la pintura, una gran intel·ligència tàctica i una ràpida lectura dels espais sense pilota.

Alonso és actualment la màxima anotadora del conjunt que prepara l'entrenadora Pili Bilbao, on sobresurten jugadores contrastades en categories superiors de la talla de Carla Pérez (12 punts), Lara Fernández (8 punts) o Elena Murcia, amb qui va coincidir també a Horta. Tot i que ja va defensar la samarreta vallesana en el tram final de 2021, Alonso emprèn enguany un repte afegit en el seu recorregut, amb la màxima il·lusió i motivació en la categoria més alta del Bàsquet Català. Amb 13 punts de mitjana està guiant, amb l'escorta Pérez, el quadre de Bilbao a liderar en solitari el Grup 1 (4 victòries i 1 derrota) de Copa, poc temps després d'haver arribat fins a 1/4 de final del curs anterior, on va caure derrotat a Vic per l'Ekke CB Lleida, vigent campió de la competició.

Als seus 31 anys, Alonso viu aquesta aventura en un dels ferms aspirants a l'ascens, deixant enrere una dilatada trajectòria al llarg del seu periple sènior. Formada al Colegio Santa María del Mar de la capital corunyesa, als 15 anys va decidir fer un canvi radical al seu futur i va desplaçar-se fins a Esplugues, per a completar la seva etapa com a jugadora de formació (cadet i júnior). Al projecte esportiu del Segle XXI, centre que permet compaginar el bàsquet d'alt rendiment amb els estudis i el desenvolupament personal de les jugadores, s'hi va incorporar després del Campionat d'Espanya Cadet de San Fernando, on va destacar competint amb la selecció gallega, que va finalitzar en 4a posició. Al Baix Llobregat va coincidir generacionalment amb Georgina Bahí, Laura Nicholls, Alba Torrens, Queralt Casas o Laura Gil, entre diverses protagonistes d'elit reconegudes.

Seguidament, i desestimant cants de sirena procedents dels Estats Units i de propostes més properes de Lugo i León, va canviar el nord pel sud i va signar pel desaparegut CB Conquero de Huelva, on va militar sis temporades, entre 2008 i 2014. Allà va viure i veure el món basquetbolístic des d'una perspectiva professional, en un projecte creixent tant a Lliga Femenina 2 com a Lliga Femenina. A les files de la disciplina andalusa va patir per salvar categoria durant els tres primers cursos però va acabar aconseguint un recordat ascens a LF al 2011-12, amb la gallega com una de les artistes principals amb un promig de 9 punts, 6 rebots i 11 de valoració en gairebé 30 minuts d'una fase final disputada davant de la seva afició.

El 2014-15 va significar un exercici de transició, amb la voluntat d'enllestir la seva carrera d'ADE a Huelva i prendre un temps allunyada de la pilota taronja, que no va ser massa llarg perquè ràpidament es va tornar a vestir de curt al 2015. Aquest següent capítol va transcórrer a Catalunya, signant pel recent ascendit a LF2 Lima-Horta, a on es va sentir com a casa des del primer dia i d'on guarda memòries molt positives.

Com a cap visible d'unes hortenques també comandades per Gala MestresLaura López o Eliana Soriano, en diferents cicles, el bloc entrenat per Isaac Fernández es va consolidar a la categoria de plata i va guanyar una Lliga Catalana a Reus (2017), amb el dorsal 11 salmó sempre oferint una gran versió ofensiva, per sobre de 12 punts i amb alt percentatge en el tir exterior.

El mateix Fernández també la va dirigir a Sant Feliu de Llobregat amb el Barça CBS (2018-19), on va efectuar una bona i breu campanya, marcada per l'arribada de la COVID-19. La travessia de pandèmia va accelerar la decisió de la seva retirada, oficialitzada al 2020. Però una proposta del club cerdanyolenc després de Nadal, la seva passió pel bàsquet i el recolzament de la base Murcia van acabar desembocant en el retorn a les pistes del Guiera, amb la idea de rematar el 2021.

No obstant, el descobriment del grup humà del planter verd i les comoditats que sent a territori vallesà van ser la fórmula d'una renovació amb l'equip de Bilbao. L'objectiu de la fase d'ascens és un dels desitjos i reptes d'Alonso per una temporada que podria significar un dubtós punt i final al seu distingit trajecte, d'anades i tornades, sempre competint i gaudint de l'alt nivell.