Manresa, nova Capitalitat del Bàsquet Femení 2021-2022

La capital del Bages agafa el relleu de Malgrat de Mar com a Capitalitat del Bàsquet Femení 2021-2022 en un acte de traspàs celebrat aquest dijous 2 de setembre.

03-09-2021 12:00

Manresa serà la cinquena Capitalitat del Bàsquet Femení, un projecte impulsat fa quatre temporades per la Federació Catalana de Basquetbol (FCBQ) amb la intenció i objectiu final de potenciar el paper de la dona dins el nostre esport i en el marc d'una localitat, al llarg de tot un any. La capital del Bages agafa el relleu, durant la campanya 2021-22, de Malgrat de Mar com a Capitalitat del Bàsquet Femení en un acte de traspàs celebrat aquest passat dijous 2 de setembre.

L'Ateneu les Bases de Manresa ha estat l'escenari d'aquest esdeveniment, que ha comptat amb la presència del President de l'FCBQ, Ferran Aril, la Secretària General de l'Esport i l'Activitat Física de la Generalitat de Catalunya, Anna Caula, l'Alcalde de Manresa, Marc Aloy, el Regidor d'Esports de l'Ajuntament de Manresa, Antoni Massegú, i l'Alcalde de Malgrat de Mar, Joan Mercader, entre d'altres.

El punt central de la jornada ha consistit en el traspàs de poders entre l'Alcalde Mercader i Aloy, previ al torn de parlaments institucionals. El President Aril ha assenyalat la doble simbologia del període de canvi en què ens trobem actualment. Per un costat, la voluntat de tornar a la normalitat en un temps marcat per la pandèmia i, per l'altre, la intenció d'arribar-hi impulsant, encara més, el bàsquet femení.

L'acte ha finalitzat amb la presentació oficial del programa, encara obert, d'activitats previstes durant aquest curs, que tindrà el seu tret de sortida aquest divendres, al Pavelló Nou Congost, amb un partit entre exjugadores del Font Vella i Pryca Manresa i una selecció d'exjugadores d'alt nivell, protagonistes de les temporades històriques del bàsquet femení a Manresa, entre el 1985 i el 1992. A la mitja part del partit, també es donarà a conèixer el projecte 'Bàsquet per Tothom' de la Fundació Ampans. 

El programa d'activitats de la Capitalitat del Bàsquet Femení 2021-22 està vertebrat a partir de tres eixos:

  • 'Competim': Fa referència a les propostes de caràcter competitiu que es jugaran a Manresa, adreçades a equips i esportistes. En aquest apartat destaquen esdeveniments com la Final de la Lliga Nacional Catalana Femenina, presentada per AON, les concentracions de les Seleccions Catalanes de diferents categories o tornejos de bàsquet femení per les festes de la Llum o del Camí Ignasià, entre d'altres.
  • 'Participem': Aquesta segona secció engloba una desena d’activitats vinculades al bàsquet, però obertes a la participació d’escoles, centres de secundària i la ciutadania en general.
  • 'Més enllà del bàsquet': En la darrera carpeta s'integren propostes i activitats culturals vinculades al bàsquet i al reconeixement històric d’aquest esport femení a la ciutat. Un concurs de fotografia, un cicle de xerrades sobre psicologia, alimentació  i medicina de l’esport, la realització d’un gran grafit del bàsquet i una exposició de la història del bàsquet a Manresa seran, entre d'altres, les activitats inicialment planificades.

La Capitalitat del Bàsquet Femení 2021-22 compta amb el recolzament de l'Ajuntament de Manresa així com també amb el suport de les entitats AE Salle, Bàsquet Oms i Manresa Club Bàsquet Femení 2021 i de la Delegació de les Comarques Centrals de la Federació.

D'aquesta manera, Manresa agafa el relleu de Malgrat de Mar com a 'Capitalitat del Bàsquet Femení' i es converteix així en la cinquena vila que, durant un any, promogui el paper de la dona al bàsquet. Sant Feliu de Llobregat va ser l'aposta de la Federació per a convertir-se en la primera Capitalitat del Bàsquet Femení de la història l'any 2017; Girona la va seguir l'any següent, durant tot el 2018; al 2019 va ser el torn d'Igualada; i, posteriorment, va tancar el cicle actual la localitat maresmenca de Malgrat de Mar.