Qui és Antònia "Tònia" Gómez Ruf?

Repassem el perfil de 'Tònia' Gómez, membre del Dep. d'Esdeveniments de l'Eurolliga i de la Comissió Tècnica Europea i Mundial d'Àrbitres de BCR.

18-03-2021 09:30

Si la Covid-19 no ho impedeix, l’ex-àrbitre Antònia "Tònia" Gómez Ruf viatjarà enguany a Tòquio per prendre part en els que seran els seus quarts Jocs Paralímpics. Ho farà com a Instructora Internacional de Bàsquet en Cadira de Rodes (BCR), disciplina en què es va iniciar l'any 1996. Als Paralímpics de Beijing 2008 va ser un dels àrbitres que va dirigir la semifinal femenina, entre els Estats Units i Austràlia, i posteriorment, un cop retirada, també va estar als de Londres 2012 i de Rio de Janeiro 2016, ja com a Instructora.

Directora Tècnica dels àrbitres europeus de bàsquet en Cadira de Rodes del 2011 al 2019, actualment és membre de la Comissió Tècnica Europea i Mundial. Una trajectòria farcida d'èxits internacionals que contempla també la seva participació com a àrbitre en dos Campionats del Món de Bàsquet en Cadira de Rodes, xiulant, en ambdues ocasions, la final de la categoria femenina. Precisament la final femenina del Mundial de Birmingham (Regne Unit), el juliol del 2010, que van disputar els Estats Units i Alemanya, va ser el seu comiat com a àrbitre, posant fi a una carrera arbitral que va arrencar la temporada 1983/84.

Tònia Gómez va fer les primeres passes a l'Escola d'Àrbitres del Comitè Català i, poc a poc, va anar pujant per les diferents categories fins fer el salt  la primera divisió estatal masculina, l'any 1992. A les competicions FEB es va convertir en una de les pioneres de l'arbitratge femení a l'Estat i, el curs 1996/97, va ser la primera dona en xiular un partit de la LEB Or. A més, també va dirigir una final de la Copa de la Reina a València. El 1996 va ser quan començar la seva vinculació amb el bàsquet amb cadira de rodes, que la va dur al màxim nivell internacional a partir de l'any 1999. Primer damunt la pista, fins que es va retirar de l'arbitratge, i ara des dels despatxos. A més, durant la seva carrera també va col·laborar durant molts anys amb el Comitè Català, impartint cursos i ajudant a formar les noves fornades d'àrbitres.

Paral·lelament, des del 2002  la seva activitat professional també orbita al voltant del bàsquet. Aquell any va entrar a treballar a l'Eurolliga, on durant  gairebé dues dècades ha ocupat diversos càrrecs. Primer va estar al Departament d'Arbitratge i Comptabilitat, després al de Competicions i, en l'actualitat, des de fa prop de 5 anys, forma part del Departament d'Esdeveniments.