Una nova generació d'entrenadores demana pas

Sara Atencia, Laura Timoner, Clara Tapia, Maria Rubís i Mireia Condom són les cinc entrenadores becades per fer el Curs de Formació de manera gratuïta.

09-03-2021 14:00

La Federació Catalana de Basquetbol (FCBQ) va concedir fa uns dies beques perquè cinc entrenadores realitzin el Curs de Formació (1r nivell federatiu) de manera gratuïta.

Sara Atencia, Laura Timoner, Clara Tapia, Maria Rubís i Mireia Condom van ser les tècniques que van aconseguir una major puntuació en una convocatòria que va ser un èxit de participació.

Sara Atencia compagina la feina d'entrenadora de P4 i P5 al CB Gavà amb la de preparadora física. "Tinc el títol de nivell 0 i feia temps que pensava a fer un de més nivell però, per temes econòmics i també manca de temps mai veia el moment. Quan vaig veure aquesta convocatòria vaig pensar que ara tocava, però la veritat no pensava que pogués ser una de les beneficiàries", diu. L'entrenadora té clar què espera treure del Curs de Formació. "Major formació i adquirir noves eines per poder seguir avançant com a entrenadora", resumeix.

"Vull adquirir noves eines per poder seguir avançant"


Per a Atencia, haver sigut jugadora és un plus. "Puc aportar la meva experiència. Transmetre l'experiència viscuda i adaptar els meus coneixements a l’edat i categoria que entreni i intentar que no cometin les errades que jo he pogut cometre. D'altra banda, també puc aportar l’aprenentatge en l'àmbit de l'educació física i l'esport que estic reben gràcies a la carrera que estudio", opina.

Una altra de les guanyadores de la beca és Laura Timoner, que es va iniciar com a entrenadora fa quatre anys al Joventut de Badalona. "Com a entrenadora, m'agrada formar-me constantment, com tot el que faig. Crec que sempre s'ha d'avançar en els coneixements. Així doncs, després de realitzar el Nivell 0 i veure que ser entrenadora és meravellós, volia fer, aprendre i conèixer una mica més. Entre d'altres, fer cursos que segueixin nodrint-me com entrenadora. D'aquest Curs de Formació espero més coneixement del bàsquet i que em pugui encaminar cap a la meva visió de com portar un equip. Està clar que tots els entrenadors i entrenadores encaren les temporades o partits d'una manera o una altra. Fent aquest curs enriquiré el meu coneixement per tal de decidir com m'agradaria fer-ho a mi", argumenta.

"Com a entrenadora, m'agrada formar-me constantment,
com tot el que faig"


Timoner té un vessant pedagògic molt fort. "Feia un temps que volia exercir com a entrenadora, ja que, és totalment vocació i m'encanta poder ensenyar tot allò que jo conec i tota la meva visió als jugadors i jugadores. Des de petita he somiat en mostrar allò que sé, en tots els aspectes. Així doncs, quina millor manera de transmetre el que més m'agrada? Crec que principalment el que puc aportar són valors. El bàsquet està envoltat d'aquests i aplicar-los en la mateixa pista és vital. També experiència i sobretot, transmetre les meves ganes i desig per tal que elles i/o ells en vulguin més", explica l'entrenadora, que és una persona molt disciplinada. "Soc molt organitzada. L'organització és la base per poder realitzar les coses que més t'agraden. Així doncs, al matí estic a la Tecnocampus, estudiant el doble grau de Fisioteràpia i CAFE. A la tarda, tinc tots els dies ocupats: ja sigui per entrenar, com a entrenadora o com a jugadora. És satisfactori poder veure que una pot fer tot allò que li agrada si té un esquema del què ha de fer, i es compleix de la millor manera", assegura.

Clara Tapia, que es va iniciar com a entrenadora al Basket Almeda, portava temps volent-se treure el 1r nivell federatiu, però no havia pogut. "Amb el nou model de curs a distància i l’oferta d’aquesta beca, vaig pensar que aquest era el moment adient per a fer-ho. Estic en un moment vital amb moltes ganes d’entrenar a nens i nenes en l’esport que em dóna tant. Espero que em doni les eines per transmetre els coneixements del nostre esport d’una manera eficaç i per a ajudar en el creixement i empoderament humà a través del bàsquet. També vull que em serveixi per a reconèixer els meus punts forts i les meves mancances en la direcció d’equips de formació", diu.

"Vaig pensar que aquest era el moment adient per a fer-ho"


L'entrenadora vol encomanar la seva passió pel bàsquet. "Vull aportar una visió molt àmplia del bàsquet i unes ganes terribles a fer el que sigui necessari perquè es desenvolupin adequadament com a jugadors/es i com a persones. He tingut la sort d’haver sigut entrenada per entrenadores i entrenadors excepcionals dins del marc nacional, i he vist com els seus mètodes han tingut una influència molt positiva a la meva vida com a esportista i com a ciutadana. Vull que això mateix ho puguin viure el màxim nombre de nenes, nens, noies i nois del nostre entorn. A més, tinc força experiència com a jugadora, no només aquí a Catalunya, però també fora del país. Considero que això m’ha fet estar en contacte amb moltes maneres de fer, veure i entendre el bàsquet; i la diversitat és sempre constructiva".

La vocació de totes les guanyadores de la beca és inqüestionable. Maria Rubís tenia pendent des de fa més d'un any el Curs de Formació, però mai acabava de trobar el moment. "Quan vaig veure la convocatòria de la beca vaig pensar que havia de provar-ho o quan em decidís a fer el curs més endavant ho lamentaria. Espero que m'aporti els coneixements suficients per poder fer el pas i posar-me al davant d'un equip de categoria superior a mini", sentencia. L'entrenadora, que va començar la seva experiència a les banquetes al CB Vilassar de Dalt, estudia als matins i entrena a les tardes. "Espero aportar confiança i llibertat a l'hora de jugar. Crec que si un jugador que no té aquestes dues característiques, com entrenador/a no el podràs fer evolucionar", resumeix.

"Espero que m’aporti els coneixements suficients"


Mireia Condom
tenia intenció de fer el curs més endavant, però en tenir l'oportunitat d'aconseguir la beca va decidir intentar-la obtenir per fer-lo ara. "Espero que m'aporti nous coneixements per seguir aprenent i formant-me per poder disposar de més recursos per oferir als equips que vagi entrenant", explica l'entrenadora, que va començar la seva etapa a les banquetes fa quatre anys al GEiEG-UniGirona. "Crec que puc aportar experiència, nous coneixements, valors, motivació i a fer cohesió d'equip", aventura
.

"Espero poder disposar de més recursos
per oferir als equips que vagi entrenant"


Accions com la creació d'aquestes beques s'engloben també dins de #DemanaCANVI, el nou projecte de la Federació Catalana de Basquetbol i desenvolupat per la Comissió del Bàsquet Femení amb l'objectiu de posicionar l'FCBQ com un referent de transformació en l'àmbit de la perspectiva de gènere.