COMUNICAT FCBQ - Campionats NO sèniors

La Federació Catalana de Basquetbol publica la proposta de competicions dels Campionats d'edats de formació per la temporada 2020-21.

29-05-2020 13:15

L'aparició de la Pandèmia COVID19 va motivar que no s’hagin pogut concloure les competicions d’aquesta Federació. Així, si bé en els campionats sènior, amb un 75% de la competició jugada i amb un percentatge escàs de fases finals, s’ha pogut establir un sistema homogeni que permet definir classificacions, aquesta solució no és possible en la resta de campionats; encara menys si s’hi afegeix la variable del canvi d’edat dels participants.

Davant aquesta situació, la proposta de competicions dels Campionats d’edats de formació per la propera temporada ha de ser totalment extraordinària. Per tant, la inscripció serà lliure a tots els Campionats.

S’establirà un sistema de competició ad-hoc, un cop conegudes les inscripcions a cadascun d’ells, intentant però, la màxima homogeneïtat possible.

No es publicaran llistes d’equips amb categoria. Les competicions s’iniciaran el 18 d’octubre. Els campionats de Promoció ho faran un cap de setmana més tard, el 25. 

Pels Campionats Preferents, si bé la voluntat ha estat la de mantenir, si fos possible, la celebració de les Fases d’accés el mes de setembre, aquesta opció ha de quedar descartada, doncs:

  • Malgrat els avenços en les fases de desescalada, no es pot garantir al 100% que, a la data de les possibles fases, es disposi lliurement de les Instal·lacions Esportives (algunes d’elles avui encara Hospitals), per part de les entitats interessades. 
  • D’altra banda, el període d’inactivitat tant llarg com ens ha tocat viure fa que, per una banda, la incorporació i graduació dels entrenaments de pre temporada hagi de ser especial; diferent a altres anys. Per l’altra, i ara més que mai, els Clubs han de preveure les seves actuacions futures: conèixer el més aviat possible la competició en que participaran els seus equips n’és una d’elles. 

Així, la proposta de Campionats Preferents Júnior, Cadet i Infantil per la pròxima temporada 2020-21, que es presentarà a l’aprovació a l’Assemblea, serà la següent:

  • El sistema de joc mantindrà, en la seva primera fase, el grup 01 amb els equips que van finalitzar en el grup 03 de la mateixa categoria la temporada 2019-20. Els altres equips es distribuiran com correspongui, i amb un sistema entre grups que permeti obtenir una classificació final on el 1r passarà al Grup Preferent A, juntament amb els guanyadors de la promoció entre el 2n i 3r amb el 6è i 7è del Grup 01, i respectant la limitació d’un equip per Club al Grup Preferent A. La resta jugaran pel Campionat de Catalunya Preferent B, si bé cap d’ells mantindrà la categoria Preferent la següent temporada, en entrar en vigor els ascensos a Preferent des dels Campionats de Primer any.
  • Per la temporada 2021-22 només estarà permesa la participació d’un equip per Club i categoria.

La inscripció a aquests Campionats Preferents, per a tots els equips, serà com segueix:

  • Es formalitzarà via aplicació de llicencies (PlayOff), abans de la data que es determini.
  • Caldrà la tramitació de vuit (8) llicencies de jugadors/s i un entrenador/a, per tot abans dels cinc (5) dies posteriors a la data d’inscripció.

D’altra banda, en les reunions de Clubs que ha realitzat el President aquestes setmanes de confinament, la inquietud de les Entitats per les problemàtiques dels fitxatges ha quedat palesa de manera evident. S’està estudiant, com a primera mesura de contenció, de manera innovadora i a les categories preferents, establir un nou model tarifari per a la tramitació de les llicències dels jugadors que provinguin d’un altre Club. Les renovacions no tindran cap recàrrec.

És totalment lícit que qualsevol equip es reforci, per millorar a cada moment. I també és lícit que, d’alguna manera, la pròpia Federació promocioni i premiï el treball tècnic diari de les Entitats. De totes elles. Establir un marc que conjugui ambdues realitats és l’objectiu d’aquesta nova proposta, que serà presentada a l’Assemblea pel seu estudi, discussió i, si s’escau, aprovació.

La propera setmana s’obrirà procés d’inscripció a totes les categories del Bàsquet Català. Esperem poder comunicar també en breu la data de la pròxima Assemblea, probablement per finals del mes de juliol, on es presentarà per a la seva aprovació, el pla de competicions d’acord amb tot el que s’ha exposat anteriorment.