BQSalut / Com rentar-se les mans i com posar-se i treure's mascareta i guants

Des de l'àrea de Salut de l'FCBQ i amb la col·laboració de l'ambaixadora del Bàsquet Català, Laia Palau, us fem arribar diferents consells i recomanacions.

14-05-2020 18:45

La Dra. Silvia Treviño, metge especialista en medicina esportiva i coordinadora de l'àrea 'BQ Salut' de la Federació Catalana de Basquetbol (FCBQ), juntament amb la jugadora internacional catalana Laia Palau, i ambaixadora del Bàsquet Català i de l'FCBQ, ens apropen a través d'un vídeo tutorial consells i recomanacions relacionats amb el rentat de les mans, les mascaretes i els guants.

En aquest breu vídeo s'explica com rentar-se les mans i com posar-se i treure's la mascareta i els guants arran de la crisi sanitària provocada per la COVID-19. Així mateix, i a continuació del vídeo, també trobareu explicat un pas a pas amb aquestes instruccions.

Com i quan rentar-se les mans

Renteu-vos les mans freqüentment. Rentar-se les mans és la mesura més eficaç per reduir la transmissió d'infeccions. 

Les mans s'han de rentar amb aigua i sabó fins a l'alçada dels canells, amb moviments de fricció i rotació. Cal fregar bé palmell contra palmell i posar el palmell de la mà dreta sobre el dors de l'esquerra i viceversa. S'han d'entrellaçar els dits, per netejar bé els espais que hi ha entre ells, i rentar el dors dels dits contra el palmell oposat amb els dits travats. A continuació i amb moviments rotatoris, cal fregar bé els polzes mitjançant la mà contrària i, posteriorment, les puntes dels dits d'una mà sobre el palmell de l'altra mà, fent especial èmfasi a les ungles. Finalment, cal esbandir les mans sota el raig d'aigua i eixugar-les amb una tovallola neta o paper d'un sol ús.

El rentat de mans s'hauria de fer abans i després d'anar al lavabo; després de mocar-se, tossir o esternudar; en arribar a casa després de sortir al carrer; abans de preparar o de menjar qualsevol aliment; després de tocar aliments crus; cada cop que manipulem escombraries, diners, cartrons, etc.; quan toquem animals i aliments per a animals; després de tocar baranes d'escales públiques o les barres del transport públic; després del contacte directe amb persones malaltes o el seu entorn; i sempre que les mans estiguin brutes.

Com posar-se i treure's la mascareta

Les mascaretes són una mesura de protecció addicional, sempre que s'utilitzin correctament, però no substitueixen les mesures de prevenció més efectives: la distància de seguretat respecte d’altres persones i la higiene de mans freqüent. Les dues funcions bàsiques de les mascaretes són: protegir altres persones de la contaminació de la nostra saliva i protegir-nos el nas i la boca de la contaminació de la saliva d'altres persones. Malgrat això, no totes compleixen les dues funcions.

Cal col·locar-la amb les mans netes i de manera que cobreixi bé la boca i el nas, sense espais entre la cara i la mascareta, només el suficient per poder respirar. A l'hora de treure-se-la, cal fer-ho des de la part del darrere o les cintes que la subjecten, sense tocar la part que pugui estar contaminada.

Com posar-se i treure's els guants

Els guants s'han de posar amb les mans netes i treure amb una mà evitant el contacte de la pell amb la part externa dels guants:

Primer, estirar des del centre i treure un guant, i agafar-lo amb la mà que encara porta guant. Amb la mà que ja no té guant, posar un dit per dins de l'altre guant (encara posat), sense tocar la part exterior, i donar-li la volta, amb el guant que hem tret primer a dins, com si féssim una bosseta.

IMPORTANT! Recordeu fer ús de guants només en el transport públic i centres d'alimentació.

| FCBQ | BQSalut |