L'FCBQ posa en marxa un nou model de Formació On-Line

Es tracta d'una iniciativa pionera que repensa de manera innovadora el sistema a través del qual els entrenadors i les entrenadores tindran més facilitats per formar-se.

02-04-2020 12:30

Aquest dijous 2 d'abril, el Comitè Tècnic de la Federació Catalana de Basquetbol (FCBQ) ha presentat, a través de videoconferència, el nou model de Formació On-Line.

La nova Formació On-Line té com a objectiu oferir uns continguts d'excel·lència que proporcionin als entrenadors i les entrenadores un coneixement integral i innovador per a analitzar i explicar els fonaments de l'esport i que els permeti assolir les destreses i les habilitats necessàries per a avaluar i transmetre coneixements en l'àmbit individual i col·lectiu. 

- Aula Virtual d'Entrenadors/es


Durant la presentació, Ferran Aril, president de l'FCBQ, ha assegurat que "aquesta formació on-line era una demanda de clubs i entrenadors. La seva implantació ens permetrà arribar als entrenadors i les entrenadores de tots els racons de Catalunya i ampliar les seves facilitats ja que no s'hauran de desplaçar i podran personalitzar el seu temps de dedicació". D'altra banda, el president del Comitè Tècnic de l'FCBQ, Salva Chiva, ha posat en valor el model formatiu pel qual aposta el Bàsquet Català tot explicant que "sempre hem apostat clarament per la formació. Des de fa uns anys, a més, hem accentuat la implementació de noves tecnologies. Seguint en aquesta línia, aquests cursos han de ser una referència a Catalunya i al resta de l'Estat".

Per implementar aquest nou model de Formació On-Line, la Federació ha creat juntament amb Forma't, Institut d'Ensenyament Superior, l'empresa Senda Formació. El nom de Senda juga amb dos conceptes: per una banda, el d'un camí, un itinerari formatiu que ha de seguir l'alumne; a més, fa referència a Senda Berenson Abbott, la pionera que va adaptar les regles de James Naismith al bàsquet femení.

Les inscripcions al Curs de Formació (Nivell 1) s'obriran aquest dijous i les del Curs de Categoria Sènior (Nivell 2) estaran disponibles abans de l'inici de la propera temporada. Els cursos de Nivell 0 mantindran l'actual format.

Basat en les noves tecnologies de la comunicació, el model pedagògic de l'FCBQ situa els estudiants en el centre del procés d'aprenentatge. Un cop els alumnes hagin accedit a l'Aula Virtual tindran un màxim d'un any natural (365 dies) per presentar-se a les convocatòries d'exàmens. Cada alumne podrà personalitzar la durada de la formació i el seu itinerari formatiu en funció de la seva disponibilitat. Cada grup tindrà assignat un tutor o tutora amb el qual gestionar qualsevol dubte.

"La nova formació de l'FCBQ manté la qualitat i l'exigència de continguts, però amb un format revolucionari que facilitarà l'aprenentatge de tots els entrenadors i entrenadores de Catalunya. L'alumne podrà autogestionar el seu temps per tal d'adquirir els coneixements a la vegada que entrena el seu equip i rep l'ajuda d'un tutor en el seu procés d'aprenentatge", ha assegurat Joan Albert Cuadrat, responsable del projecte formatiu.

Els exàmens del Bloc Comú es realitzaran On-Line, mentre que la Federació proporcionarà quatre dates anuals per a realitzar les avaluacions presencials del Bloc Específic, i també diferents dates per fer el Bloc Complementari (Tallers) i el Bloc del Projecte. L'estudiant disposarà de dues convocatòries per a les avaluacions finals. En cas de no superar-les, haurà de tornar-se a matricular únicament d'aquella assignatura que tingui pendent de certificar. Els exàmens presencials es realitzaran a la seu de l'FCBQ, a les Representacions Territorials o a qualsevol seu de proximitat que la Federació designi.