Nou grup de debat a l'FCBQ amb diferents experts

El control de la pressió en el bàsquet va ser el tema a tractar en un debat que va reunir a diferents persones vinculades d'una o altra manera al bàsquet.

13-10-2020 09:00

La sala d'actes de la Federació Catalana de Basquetbol (FCBQ) va acollir, a finals de febrer, una segona trobada en la que es van poder parlar i debatre sobre el control de la pressió en el bàsquet i que va reunir a diferents persones que estimen el bàsquet, persones que han dedicat i dediquen encara una gran part de la seva vida en millorar, donar a conèixer i fer gran el nostre esport des de diferents responsabilitats.

L'origen d'aquesta trobada, que va arrencar al mes de novembre amb una jornada en la que es va debatre sobre el TALENT en el bàsquet (veure resum), resideix en la inquietud d'Eduard Portela, president d'honor de l'ACB, i d'Ángel Palmi, director esportiu de la FEB durant 24 anys, de tenir un espai per conversar, parlar i debatre de bàsquet, de manera periòdica. En aquest sentit, el president de la Federació Catalana de Basquetbol, Ferran Aril, va recollir aquesta proposta convençut que la casa del Bàsquet Català és el millor lloc per acollir totes les iniciatives a l'entorn del nostre esport. Obrir la Federació a idees i col·laboracions entre diferents agents del bàsquet és una manera d'enriquir-lo. Per això des del primer moment va donar totes les facilitats per fer realitat aquest espai de debat, i tot comptant també amb la col·laboració de l'Associació Catalana d'Entrenadors de Basquetbol.

El CONTROL de la PRESSIÓ en el bàsquet (veure resum) va ser el tema central que es va tractar en un interessant debat amb la presència d'Eduard Portela, Ferran Aril, Neus Bartran, Ángel Palmi, Francesc de Puig, Maria Planas, Josep Claret, Víctor Mas, Joan Creus, Jordi Martí, Xavier Rodríguez, Mar Rovira, Isaac Pujol, Joan Ramon Tarragó, Lluís Biosca i Àlex Gordillo, i que va tenir els següents punts:

1. Analitzar el concepte de "pressió" i el seu paper en la pràctica del bàsquet. Podem diferenciar la pressió positiva de la negativa? 

ü Els efectes de la pressió positiva:

i. Aprendre i evolucionar.
ii. Esforç i capacitat de sacrifici.
iii. Resiliència i superació de les dificultats.

ü  Els efectes negatius de la pressió inadequada i mal gestionada:

i. Desmotivació, indefensió i abandonament del bàsquet.
ii. 'Burnout'; jugador/a, entrenador/a, àrbitre/a 'cremats'.
iii. Manca de valors i comportament inadequats en la pista i les grades.

2. Identificar en l’ecosistema del jugador les principals fonts de pressió:

ü Primer cercle: família, classe, equip, amics...
ü Segon cercle: escola, club, aficionats, xarxes socials...
ü Tercer cercle: mitjans comunicació, institucions: model esportiu...

3. Paper dels Clubs esportius:

ü El paper dels Directius/ves.
ü Actuació i formació dels entrenadors/es.
ü La influència dels pares i mares en la pràctica del bàsquet.

Posterior al debat s'elaborarà un resum amb les valoracions i conclusions d'aquesta interessant jornada.

- Resum 1r Grup de Debat 'El Talent en el Bàsquet'

- Resum 2n Grup de Debat 'El control de la pressió en el bàsquet'