L'FCBQ escenari d'un grup de debat amb diferents experts

El talent en el bàsquet va ser el tema a tractar en un debat que va reunir a diferents persones vinculades d'una o altra manera al bàsquet.

15-11-2019 10:00

La sala d'actes de la Federació Catalana de Basquetbol (FCBQ) va acollir, dilluns passat 11 de novembre, una interessant trobada en la que es van poder parlar i debatre sobre el talent en el bàsquet i que va reunir a diferents persones que estimen el bàsquet, persones que han dedicat i dediquen encara una gran part de la seva vida en millorar, donar a conèixer i fer gran el nostre esport des de diferents responsabilitats.

L'origen d'aquesta trobada resideix en la inquietud d'Eduard Portela, president d'honor de l'ACB, i d'Ángel Palmi, director esportiu de la FEB durant 22 anys, de tenir un espai per conversar, parlar i debatre de bàsquet, de manera periòdica. En aquest sentit, el president de la Federació Catalana de Basquetbol, Ferran Aril, va recollir aquesta proposta convençut que la casa del Bàsquet Català és el millor lloc per acollir totes les iniciatives a l'entorn del nostre esport. Obrir la Federació a idees i col·laboracions entre diferents agents del bàsquet és una manera d'enriquir-lo. Per això des del primer moment va donar totes les facilitats per fer realitat aquest espai de debat, i tot comptant també amb la col·laboració de l'Associació Catalana d'Entrenadors de Basquetbol.

El TALENT en el bàsquet era el tema central que es va tractar en un interessant debat amb la presència d'Eduard Portela, Salvador Chiva, Joan López, Ángel Palmi, Francesc de Puig, Maria Planas, Josep Claret, Carme Lluveras, Salva Maldonado, Ricard Casas, Víctor Mas, Toni Bové, Nacho Solozabal, Neus Bertran, Joan Creus, Jordi Martí, Javi Torralba, Xavier Rodríguez, Marcel·lí Massafret Josep Escoda, i que va tenir els següents punts:

1. Descripció del talent: 

Quins paràmetres descriuen el talent esportiu?
En quines capacitats de la persona esportista ens fixem per preveure la seva aptitud esportiva?
El talent esportiu és plurifactorial?

2. Metodologia del talent: 

És important tenir un mètode per acompanyar l’aprenentatge de les esportistes?
Podem, ens cal, tenir un "Mètode" per ajudar a l’aprenentatge?

3. Desenvolupament disruptiu del talent:

Cal dissenyar les tasques d’aprenentatge a partir de l’observació dels/les jugadors/es o del que volem jugar en una etapa concreta?
Cal prioritzar el treball sobre la o les capacitats dominants dels/les jugadors/es o preferenciar les no dominants?
Només cal contemplar el talent de les jugadors/es o també podem posa en valor el talent de l’educador/a-entrenador/a que conduirà el procés d’aprenentatge?

4. Sostenibilitat del talent a través de l'entrenament i la competició:

Com donem continuïtat al talen per seguir en el camí del rendiment sense dependre dels resultats?

5. Estratègies eficients i noves estratègies pel continuar seduint i captant talent:

Com relacionem el que hem viscut, (experiència pròpia), amb la realitat del moment?
Com relacionem la seva actualitat i la seva evolució esportiva?. Ens som coneixedors?. Estem preparats per canviar els nostres paradigmes?

6. Amenaces pel futur talent:

Què pot distorsionar l’evolució del talent?
Paranys personals i socials en projecte educatiu-esportiu del/a jugador/a de bàsquet?


Posterior al debat es va elaborar un resum amb les valoracions i conclusions d'aquesta interessant jornada i que es pot descarregar en aquest enllaç:

- Resum 'El Talent en el Bàsquet'