Projecció i conferència a Vic del documental basat en el Projecte Hamza

"Hamza: un viatge de mil passes" protagonista de l'activitat organitzada pel Grau en Ciències de l'Activitat Física i de l'Esport de la UVic-UCC.

21-03-2019 10:00

El documental de bàsquet i integració "Hamza: un viatge de mil passes" explica les vivències d'en Hamza, un català d’origen marroquí apassionat del bàsquet, i de com l’ajuda aquest esport a superar els prejudicis que encara existeixen vers els fills d’immigrats. El film, que compta amb la col·laboració de la Federació Catalana de Basquetbol (FCBQ) a través de la seva àrea 'BQ Solidari', es va presentar per primera vegada al Festival Filmets de Badalona el passat mes d’octubre.

El passat dimecres 13 de març però, des del Grau en Ciències de l'Activitat Física i de l'Esport de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya es va projectar el documental i es va realitzar una posterior conferència que va comptar amb la participació d’alguns dels actors que el van fer possible. En aquesta activitat, el mateix protagonista, Hamza Driouich, va compartir taula amb el director del film i coordinador del programa solidari de la Federació, Vidal Sabater. Després de la projecció del documental basat en el projecte Hamza, Ignasi Arumí, professor de la UVic i expert en temes solidaris, va destacar el moment de canvi que es viu avui en transformar-se una societat multicultural en una intercultural, en la que les diferents cultures que cohabiten es barregen.

Per la seva banda, Hamza Driouich va remarcar la importància del bàsquet en la integració en la societat catalana, ja que era l’únic moment en el que no se sentia diferent als seus companys. L’esport va acabar sent transcendental en la seva vida, i els valors que va aprendre a pista li van permetre reconduir la seva situació als estudis. En el mateix sentit es va explicar Vidal Sabater, que exemplificava alguns d’aquests valors o costums com la puntualitat o la capacitat de treball. També va destacar la implicació que van tenir en aquest procés els seus entrenadors i la confiança que li va donar la seva família.

El director del documental explicava també que el Projecte Hamza va començar amb una trucada del mateix noi que demanava ajuda. Des de Casablanca (Marroc) volien el seu assessorament per fer una escola de bàsquet amb el mateix objectiu que ell va aconseguir: "ajudar a nens i nenes a través de l’esport". És en aquest moment que el director acceptava ajudar en Hamza i decidia explicar la seva història de superació.

Posteriorment, en el torn de preguntes, es va debatre com els clubs poden afavorir la integració de persones immigrades en les seves activitats, mitjançant ajudes econòmiques o formacions per destacar el benefici que comporta l’esport en la salut dels nens i nenes.

El programa 'BQ Solidari' de la Federació Catalana de Basquetbol es va crear amb la idea de donar suport a les diferents accions i projectes solidaris de la xarxa de clubs de Catalunya; acostar el bàsquet i l’esport als qui no han pogut practicar-lo o estan privats de poder fer-ho. Des de l'FCBQ volem crear projectes que s'ajustin a aquestes característiques i transmetre els valors del bàsquet als joves i als infants, de manera lúdica amb l’aprenentatge i la motivació que permeten els esports. És el nostre desig fer conèixer els projectes dels nostres clubs a la resta d’entitats. Saber de les seves experiències, dificultats, èxits, gestions... pot contribuir a que d’altres clubs se sensibilitzin i vulguin sumar-se a aquesta iniciativa.