En marxa la 30a temporada del programa esportiu Segle XXI

Ja estan en marxa els primers entrenaments i partits del Segle XXI, el programa esportiu desenvolupat des de fa tres dècades a Catalunya per la Federació Catalana de Basquetbol (FCBQ).

11-10-2016 16:30

Desenvolupat per la Federació Catalana de Basquetbol a través de l'àrea d'alt rendiment esportiu del Comitè Tècnic, i amb la col·laboració de la Federació Espanyola de Bàsquet, la Generalitat de Catalunya i el Consejo Superior de Deportes; el Segle XXI és un projecte esportiu de formació integral. El programa ajuda a la jugadora de projecció en edat de formació a compaginar el bàsquet d'alt rendiment i els estudis. Tot això amb un objectiu clar, el de seguir formant persones i jugadores del més alt nivell possible: acadèmic, personal i esportiu.

Aquest programa esportiu compta, la temporada 2016-17, amb un equip que competeix a la categoria Júnior Preferent entrenat enguany pel Javier Torralba i la Silvia Font, amb l'ajuda d'Esther Plans com a delegada. Format per jugadores d'edat cadet nascudes l'any 2001: Anna Gamarra, Nerea Hermosa, Laia Soler, Estel Puiggros i Carmen Villalobos, i també de l'any 2002: Gisela Vázquez, Paula Fraile, Marta García, Marta Blanco i Mama Dembele.

Aquest és un equip sempre nou, amb incorporacions d'arreu de l'estat i amb dificultats d'assemblatge inicial. Després d'una primera fase d'adaptació, aquestes jugadores amb projecció s'aniran consolidant i assimilaran els fonaments i els principis bàsics del joc. Una d'aquestes joves jugadores que s'ha incorporat enguany és l'andalusa Marta García. La jugadora arriba al Segle XXI per "milorar i aprendre tot el que pugui". De l'ambient al vestidor ha explicat que "hi ha molt de companyerisme i molt de 'feeling' entre totes". Sap que "serà dur i que és molt complicat entrar a formar part del Segle XXI", i ha reconegut això del gran canvi que suposa en la seva carrera esportiva: "He passat d'entrenar a Utrera quatre hores a la setmana a entrenar aquí quatre hores cada dia".

L'altre equip del Segle XXI serà el que competirà a nivell nacional a Lliga Femenina 2 (LF2) entrenat per Iván Torinos i el nouvingut Isaac Pujol amb l'ajuda de Marta Soler com a delegada. Format íntegrament per jugadores en edat júnior, nascudes l'any 1999: Sílvia Serrat, Aina Ayuso, Sofia Galerón i Irene Medel, i l'any 2000: Laura Soria, Aixa Wone, Carolina Mateo, María Torreblanca, Jimena Abejón, Anna Palma, Alba Ibáñez, Olatz Pino i Carla López.

L'objectiu d'aquest grup serà aprofitar la competició i els entrenaments per créixer en els seus processos d'aprenentatge formatiu, i construir finalment jugadores del més alt nivell possible dintre de l'edat júnior, tan a nivell tècnic, tàctic com físic. El cos tècnic dels dos equips comptarà com en els darrers anys amb l'Azahara Fort i el nouvingut Javier Espasa com a responsables del treball físic. Enguany també s'incorpora Kim Gispert com a col·laborador tècnic.

La catalana Aina Ayuso és una de les integrants de l'equip que afronta la seva darrera temporada al Segle XXI, de la que espera "seguir aprenent i seguir passant-ho bé". D'aquests tres anys, fa una valoració molt positiva: "m'emporto moltes experiències i moltes amistats". De la seva estada al programa assegura que "he crescut com a persona i he après molt de bàsquet i a conviure amb altra gent". Ayuso aconsella a les noves incorporacions "que no tinguin por i que gaudeixin molt".

El responsable del programa, Iván Torinos explica que "comencem una nova temporada amb il·lusions renovades i amb l'objectiu clar de continuar educant el talent de les nostres jugadores. La nostra responsabilitat és la d’ajudar a totes a que siguin capaçes de descobrir les seves possibilitats, a que dia a dia siguin millors".

Ha parlat també del bon paper amb la selecció espanyola de les jugadores i exjugadores del programa: "Hem tingut a moltes d'elles en les diferents seleccions nacionals, jugant Europeus i Mundials de la seva edat. L'estiu ha estat segur una experiència molt important per ajudar-les en el seu procés formatiu. Totes tenen el somni d'arribar a ser Alba Torrens, Laura Nicholls, Laura Gil, Luci Pascua... que en el seu moment també van passar pel Segle XXI i que ara en els Jocs Olímpics de Rio 2016 han estat medalla de plata. M'agrada que la gent pensi en gran. Encara que siguis petit, cal conrear sempre les il·lusions".

Torinos té clars els seus compromisos: "La nostra responsabilitat i compromís amb elles i amb les seves famílies serà sempre fer-les viure i gaudir de la realitat del seu dia a dia al programa. Tant de bo d'aquí alguns anys alguna de les 23 jugadores que tindrem aquest any també pugui arribar a aquest nivell competitiu. Però cal ser conscient que per arribar no només val amb obrir la porta al talent. Cal molta feina, competències i implicació personal".

El responsable del programa també ha aprofitat aquest tret de sortida oficial a la temporada per "desitjar a totes les jugadores del 98 (Maria Martí, Montse Brotons, Paula Ginzo, Umi Diallo, Maria Barneda i Laia Solé), i a les seves families que durant aquests anys han format part del programa molta sort en el seu nou destí. Segur que totes elles seran les millors ambaixadores possibles de la marca Segle XXI" així com agrair els 5 anys en el projecte de l'entrenadora Anna Farrés per "la seva dedicació, el seu treball i professionalitat durant tots aquests anys. Ha estat de gran ajuda en les seves reponsabilitats".

Durant els primers entrenaments dels dos equips del Segle XXI, el President de la Federació Catalana de Basquetbol, Sr. Joan Fa, acompanyat pel President del Comitè Tècnic, Sr. Xavier Valls, i les també directives Sra. Josefina Pèlachs i Sra. Maria Lluís, van donar la benvinguda a les jugadores del programa així com a les noves incorporacions d'enguany. Valls, directiu responsable d'aquest programa, recorda que l'objectiu continua sent el "de seguir formant persones i jugadores del més alt nivell possible, tant a nivell acadèmic com esportiu". El programa Segle XXI és molt ambiciós segons Valls dins el món del bàsquet femení i els èxits són visibles, doncs les diferents seleccions estan farcides de jugadores que han sortit d'aquest programa.