Presentat l'estudi d'oportunitats d'economia circular del Bàsquet Català

Desenvolupat per INIGEST, analitza la sostenibilitat dels clubs de bàsquet a Catalunya amb l'objectiu de definir indicadors clau de circularitat, realitzar un diagnòstic global i proposar accions de millora.

05-12-2024 11:00

La Federació Catalana de Basquetbol (FCBQ), amb el seu president Ferran Aril al capdavant, presenta l'estudi d'oportunitats d'economia circular a les entitats federades de Bàsquet Català, en un acte que també ha comptat amb la presència de Toti Mumbrú, Gerent de la Federació, d'Eulàlia Vila, directiva de l'FCBQ i del programa BQ Sostenible; Josep Rosell, responsable de projectes d'INIGEST; Cristina López, tècnica de projectes d'INIGEST; i diversos representants dels clubs que han format part activa de l'estudi, en la fase de prova pilot; entre d'altres autoritats assistents.

L'innovador projecte de caire ambiental i econòmic impulsat per l'FCBQ, que s'emmarca dins del programa BQ Sostenible i rep finançament l'Agència de Residus de Catalunya, dins la línia d'Ajuts a l'Impuls de Projectes d'Economia Circular 2022, és pioner en l'àmbit esportiu del nostre territori.

Com s'exposa en el Pla Estratègic 2018-2023 de la Federació, aquesta es compromet a actuar com a agent de transformació social i desenvolupar la responsabilitat social sumant-se a alguns dels Objectius de Desenvolupament Sostenibles (ODS) amb caràcter ambiental, social i econòmic creats per les Nacions Unides (vàlids de 2015 a 2030).

L'estudi, que ha estat realitzat per l'empresa INIGEST, consultoria especialitzada en execució de projectes i gestió d'ajuts públics, analitza la sostenibilitat dels clubs de bàsquet a Catalunya amb l'objectiu de definir indicadors clau de circularitat, realitzar un diagnòstic global i proposar accions de millora, i compta amb diferents fases d'actuacions:

1. Estudi inicial i determinació de la programació
2. Anàlisi de les entitats pilot
3. Enquesta a tots els clubs i entitats per a la recollida de dades
4. Anàlisi de les dades i generació d'indicadors i diagnosi d'oportunitats de millora
5. Difusió dels resultats de l'estudi

Les entitats pilot del Bàsquet Català a les quals s'ha realitzat un anàlisi tècnic més detallat, com a mostra representativa, són clubs de característiques diverses d'arreu del territori: Bàsquet Manresa, CB Manresa 2015, CE La Salle Bonanova, UE Sant Cugat, CB Balaguer, ACB Fontcoberta i CB Tarragona.

Així doncs, el pas posterior va ser l'elaboració d'una enquesta per a tots els clubs federats, fonamentada en l'anàlisi dels clubs pilot, amb la finalitat d'aconseguir dades i indicadors de cadascun d'ells, arribant a obtenir un total de 119 respostes. D'aquesta manera, cada entitat va rebre un diagnòstic detallat de les seves respostes, en base a la mitjana, i un informe bàsic de recomanacions de millora. Entre els diversos resultats en àmbits variats, hi trobem, en relació a l'estimació de la petjada de CO2, importants consideracions:

  • La petjada de carboni mitjana per equip és, d'aproximadament 4,5 tCO2/any; pel que fa els jugadors, aquests presenten una mitjana de 408 kgCO2/any.
  • Si extrapolem les anteriors mitjanes a tot el conjunt del Bàsquet Catlà (525 clubs), la petjada de carboni estimada s'incrementa fins a 39.674 tCO2/any.

Finalment, l'estudi exposa un reguitzell de propostes de millora, a partir de tota la informació recopilada, que serveix com a guia per a plantejar un compendi de recomanacions generals per a tots els clubs. D'entre totes les bones pràctiques, se'n poden ressaltar les següents:

  • Millores en el control de consum de l’aigua; la il·luminació; i la climatització (malgrat sovint es decideix no climatitzar).
  • Integrar la sostenibilitat en l'estratègia de promoció del club. Trinomi salut-esport-medi ambient.
  • Segregació de residus. Lligat a les màquines expenedores i bar.
  • Reduir els envasos plàstics d'un sol ús (ampolles d'aigua) i substituir-les per fonts i ampolles reutilitzables.
  • Afavorir la mobilitat sostenible.
  • Criteris d'economia circular a la roba, marxandatge i trofeus.
  • Control de les pilotes. Augmentar-ne la durabilitat i materials.

El programa BQ Sostenible vol promoure, a través de diferents accions i iniciatives, la sensibilització i implicació dels clubs i entitats del Bàsquet Català, però també de la pròpia Federació. El comportament ambiental i la responsabilitat social són un aspecte transversal en totes les polítiques i accions de l’FCBQ. D’aquesta manera, el nostre esport esdevé, una vegada més, un instrument de millora de salut i del benestar de les persones; promovent accions que són fonamentals per al futur, no només en el món de l’esport, sinó també per a tota la societat.