La 4a edició del Fòrum del Programa Mentoria d'entrenadores i d'àrbitres s'ha celebrat amb èxit, aquest passat diumenge 17 de novembre, al Pavelló Joan Marquès (SE Vilafranca) i Casal Societat la Principal de Vilafranca del Penedès.
Aquesta jornada de caire formatiu, que ha comptat amb la col·laboració indispensable dels clubs locals SE Casal Vilafranca i CE Xamba, juntament amb l'Ajuntament de Vilafranca, ha estat dividida en dos itineraris: el del col·lectiu arbitral concentrat íntegrament durant el matí; mentre que el de les entrenadores s'ha desenvolupat també al llarg de la tarda.
Prop de 90 persones, incloses 8 mentores, al voltant de 25 àrbitres i més de 60 entrenadores, han assistit i gaudit del primer esdeveniment presencial del Programa, que ja viu la seva 4a edició. La Sala de Cinema del Casal Societat la Principal de la capital de l'Alt Penedès va ser l'escenari del tret de sortida de l'activitat, en forma d'una presentació i benvinguda conjunta, com a pas previ de l'arrencada de la programació específica pertinent de cada col·lectiu.
En relació a les participants del Programa Mentoria d'Àrbitres, aquestes van rebre una xerrada a càrrec d'Olga Praderas, assessora tècnica de l'FCBQ, que contextualitzava el Programa Mentoria, explicant d'on neix i en què consisteix, tenint en compte que és la segona edició per diverses participants així com també la primera per la majoria d'elles. Seguidament, Sandra Sánchez i Xènia Esteve, mentores i reconegudes àrbitres a nivell estatal, van protagonitzar un espai d'àrbitres, on es van poder comentar i analitzar diferents situacions reals, debatent les fortaleses i febleses que es poden percebre de la seva figura a pista.
Pel que fa la ruta de les entrenadores, Gemma Vilaseca, directiva de la Federació Catalana de Basquetbol (FCBQ) i presidenta de la Comissió del Bàsquet Femení, va encetar la trobada amb un breu col·loqui on presentava 'Eines d'aprenentatge' útils per a les entrenadores. A continuació, les mentores van ser les encarregades de dirigir els clínics del matí, amb la participació de jugadores del Club Esportiu Xamba. Marta Mira va exposar recursos per a l'Atac a zona: com conquerir espais; i Laura Antoja va explicar detalladament la temàtica de 'Lectura de joc a partir del contraatac', en dues formacions que van resultar inspiradores i atractives.
Abans de l'aturada per dinar, es va produir l'estrena del documental 'Dona i Bàsquet: un pas endavant!', produït pel Projecte Europeu PROMISE, que lidera l'FCBQ. Aquesta peça audiovisual vol ser una plataforma per a visibilitzar dones internacionals referents en el món del bàsquet, que comparteixen la seva trajectòria, tot explicant èxits i, tanmateix, les barreres que han hagut de trencar per a poder-los aconseguir. Clara Verdaguer, actual directiva del CB Castelldefels, i protagonista per part del Bàsquet Català, va donar la seva opinió al voltant de l'essència del curtmetratge, generant un espai de debat amb el públic. En darrer terme, Olga Praderas va concloure la tongada matinal convidant a reflexionar tant a àrbitres com a entrenadores de la 'identitat de la dona esportista', i va dotar d'eines a les professionals per tal que prenguin responsabilitat, acompanyin i potenciïn a joves i infants en la seva identitat com a esportistes.
En la segona part de la farcida jornada es van realitzar uns tallers participatius d'atac i defensa, impartits per les mentores Anna Busquet, Íngrid Labrador i Eli Novell, juntament amb Paula Ibáñez, entrenadora mentoritzada de les darreres edicions del programa. Primerament, van presentar contingut teòric ofensiu i defensiu, segons l'interès i el nivell de cada participant. Tot seguit, les entrenadores van poder treballar la matèria en grups reduïts, i posant-la en pràctica a través de propostes d'exercicis que revisaven conjuntament a pista, entre totes.
En la cloenda d'aquesta creixent, profitosa i productiva activitat hi van comparèixer Gemma Romeu, Regidora d'Esport de l'Ajuntament de Vilafranca del Penedès; Noemí De La Fuente, presidenta del CE Xamba, i Marcel Esteve, president de l'entitat Casal - Societat La Principal de la localitat vilafranquina.
La Mentoria és un dels programes desenvolupats pel 'Projecte Bàsquet Femení', impulsat des de la Federació Catalana de Basquetbol a través de la seva Comissió del Bàsquet Femení, i que vol donar referents, formació i oportunitats a les entrenadores del Bàsquet Català d'arreu del territori, tant les que s'inicien com les que ja porten molts anys.
Pel que fa al Projecte Bàsquet Femení, aquest compta amb el suport de l'Institut Català de les Dones, i té l'objectiu d'arribar a tots els agents implicats en el món del bàsquet, i que parteix d'un concepte molt clar: buscar la conscienciació i la sensibilització de la necessitat d'un canvi, i un primer pas ha estat la campanya #DemanaCanvi, amb la que l'FCBQ ha volgut fer pública la detecció de les mancances existents al Bàsquet Català en temes d'igualtat i de perspectiva de gènere. La intenció de la Federació en aquest sentit, és anar transformant i corregint aquestes deficiències entre tots els agents implicats obtenint resultats a mig-llarg termini.