La seu de la Unió de Cooperadors de Gavà, un edifici singular, d’interès arquitectònic i històric de la ciutat, va ser l’escenari, el passat 19 d’octubre, d’una interessant Jornada de Cooperació i Esport inclosa dins de la programació de la Mostra de Drets Humans GavàMón. Aquest esdeveniment va reunir diverses entitats catalanes que treballen per vincular l’esport amb la cooperació internacional i la Federació Catalana de Basquetbol (FCBQ), a través del programa BQ Solidari, va ser una de les convidades. A més, també hi van prendre part la Fundació Solidaritat UB, la Fundació Vicente Ferrer, l'ONG ACCEDE, vinculada al Bàsquet Gavà, l'Associació Esportiva Ramassà i l'Associació Egala.
La jornada va posar en relleu l’esport com a eina de transformació social i de canvi i la seva contribució als objectius de desenvolupament sostenible. Es va debatre com l’esport pot promoure la pau, la tolerància i el respecte, alhora que esdevé un instrument per a l’empoderament de les dones i els joves.
Maria Eulàlia Vila Sunyer, directiva responsable del programa BQ Solidari, va intervenir en una de les taules rodones, centrada en l’inici de projectes de cooperació internacional en l’àmbit esportiu. Vila va explicar l’origen i funcionament del BQ Solidari, compartint també l’experiència viscuda l’estiu passat a Etiòpia, on va encapçalar una expedició d’entrenadors i entrenadores, educadors socials i cooperants vinculats al Bàsquet Català per dur a terme activitats formatives i de desenvolupament. En aquesta mateixa taula també hi va participar l’Associació Egala, que va exposar els projectes que té actius a Costa d’Ivori i l’Índia en col·laboració amb diversos clubs de bàsquet i l'FCBQ, i l’Associació Esportiva Ramassà, que va donar a conèixer la seva tasca de cooperació a l'Àfrica a través del futbol.
Una altra de les taules rodones va abordar els beneficis de la connexió entre esport i cooperació internacional, amb les intervencions de Montse Ortiz, delegada a Catalunya de la Fundació Vicente Ferrer, i Rosa Fernández, responsable dels projectes d’ACCEDE. La jornada, a més, també va comptar amb una conferència de Cati Pérez, coordinadora del programa de suport de la Universitat de Barcelona a persones refugiades i provinents de zones de conflicte, que va dur per títol 'L'esport i la cooperació com a eines de transformació social'.