El JAC Sants Barcelona, primer campió de la Super Copa Masculina

El conjunt barceloní viu una festa al Centre Esportiu La Bordeta i estrena el palmarès de la competició com a líder de la fase regular.

06-05-2024 12:00

El JAC SANTS BARCELONA A ha gaudit d'una tarda festiva, aquest passat dissabte 4 de maig, en el lliurament oficial del títol com a CAMPIÓ de la Super Copa, la competició masculina de màxim nivell en categoria sènior organitzada per la Federació Catalana de Basquetbol (FCBQ). L'equip santsenc ha esdevingut el primer campió de la història de la recent creada Super Copa, i ha alçat el trofeu en la victòria, per 83-77, contra el CB IPSI A, en el derbi de la Ciutat Comtal corresponent a la 25a i penúltima jornada de lliga. El base local Xavi Assalit ha destacat com a millor jugador dels campions amb 22 punts, 5 rebots, 7 assistències i un total de 39 de valoració.

Un Centre Esportiu La Bordeta ple de gom a gom, que ha comptat amb la presència de Ferran Aril, President de l'FCBQ, acompanyant Albert Castells, President del JAC Sants, ha vibrat de valent amb un partit que s'ha convertit en una merescuda festa commemorativa per a celebrar el primer títol de la màxima competició d'àmbit català en els 90 anys d'història del JAC Sants. Fins llavors, l'entitat del barri de Sants havia aconseguit dos sots-campionats, amb el record més recent de Cunit, que pertanyia a la Copa Catalunya 2021-22. 'De fet, bona part de l'equip estava en l'últim sots-campionat, i ells s'han pogut treure aquesta espineta. A més a més, això de ser els primers campions de la història de Super Copa quedarà per sempre en la memòria del Bàsquet Català' assenyala Jordi Garcia, tècnic dels santsencs.

El conjunt dirigit per Garcia està completant una brillant temporada i ha assolit el títol, amb dues jornades de marge, fruit de l'average particular amb el Tenea - CB Esparreguera, i després d'imposar-se al Nou Bàsquet Olesa A per un solvent 80-63 (24a jornada). Els groc-i-liles visitaran La Plana de Badalona, per a enfrontar-se amb El Círcol Cotonifici Badalona A, en el matx que resultarà l'última aturada del seu dolç viatge en un curs per a la història, que paral·lelament també significa l'ascens esportiu a la Lliga EBA 2024-25.

Premi a la regularitat i ple de victòries en els duels directes

Amb la regularitat per bandera, en l'elenc preparat per Garcia, amb Sergi Marco com a capità, han sobresortit l'aler Marc Mestres (14 punts, 9 rebots i 16 de valoració de mitjana), el director de joc Assalit (15 punts, 5 rebots, 4 assistències i 17 de valoració) com a estrelles principals; juntament amb l'interior Guillem Aviñoa (14 de valoració), lesionat després de 17 partits; el canoner Marc Perapoch (11 punts i 33 triples convertits al llarg de l'any); i l'exterior Marc Palau (8 de valoració) com a puntal defensiu transcendental en els esquemes del tècnic català.

En paraules del timoner de l'equip, 'Mestres és un jugador especial. Amb 20 anys encara pot créixer molt però tot i així ja ha demostrat que és una realitat'; 'Aviñoa estava sent un referent per a nosaltres dins i fora pista, i la seva lesió va ser un cop molt dur. Per sort, Marco, el nostre capità, va fer un pas endavant després de la seva lesió i això ens va permetre continuar sent competitius'; 'Perapoch per a molta gent ha sigut una sorpresa, però nosaltres, des del primer moment, teníem clar que havia de ser un jugador important'; i, en relació a 'Assalit i Palau poca cosa puc dir...són els meus amics. Continuen demostrant el seu nivell com a jugadors i persones, i només em queda agrair la confiança que van tenir en fitxar per aquest equip'. Tanmateix, subratlla la rellevància del grup per damunt de qualsevol individualitat, doncs 'és injust destacar algun jugador, tots ells han fet una gran temporada i han sigut importants per obtenir el premi final'. Assalit, Perapoch, Mestres i Garcia també van representar el club a l'ALLSTAR 2024 de Sant Adrià de Besòs.

Les lesions han estat un company de trajecte freqüent en el recorregut del 'JAC', que ha sabut conviure i superar tots els obstacles, que els han unit encara més com a grup, per acabar com a líders en solitari d'una fase regular que premia amb l'ascens directe el campió. 'Sempre he defensat davant del vestuari que teníem la plantilla més llarga de la competició, i així ho han demostrat guanyant partits tot i les baixes. També és d'agrair el treball que es fa des del club, en l'àrea de salut i rendiment, i dels jugadors del Sènior B i del Júnior, que han fet un esforç molt gran per ajudar-nos' remarca Garcia, que afegeix que 'el gran èxit d'aquesta temporada va ser poder agrupar dotze jugadors amb un nivell esportiu brutal però que, alhora, han creat un grup humà immillorable, on tothom ha posat l'equip per davant del rendiment individual. Crec que això ha estat decisiu en aquests duels directes que, a la llarga, ens han fet campions.

Així mateix, els de Sants, que han imperat en pràcticament totes les estadístiques generals com a 2n millor atac i 4a defensa més difícil de foradar, han acreditat la millor ratxa durant el seu recorregut daurat, amb 12 triomfs seguits en què només van conjugar el verb guanyar entre els passats 21 d'octubre i 25 de febrer. Al Pavelló del Molí, en la J17, el CBU Lloret Samba Hotels va tallar l'esplèndida dinàmica amb un 61-54 que va posar fi a quatre mesos de pitet, amb guanys de pes a domicili com al Nou Congost, una remuntada èpica a Sant Cugat del Vallès, un emocionant assalt a la pròrroga al Can Serra barberenc, la consecució dels derbis ciutadans contra el CB IPSI A i el FC Martinenc Bàsquet A, o l'actuació majúscula al Ramon Martí en un xoc que acabaria sent determinant en la cursa pel primer lloc. I és que els groc-i-liles han vençut en tots els enfrontaments directes amb els equips que es troben al podi de la Super Copa, superant en dues ocasions l'experimentat bloc esparreguerí i tombant per dues vegades el jove filial manresà.

L'estrena perfecta de Jordi Garcia a la banqueta

Aquest campionat també corona la trajectòria a l'elit del Bàsquet Català de l'entrenador Jordi Garcia en la seva estrena a la banqueta del JAC Sants. Debut immillorable com a referència a la banqueta d'un club històric per a un tècnic que va quedar-se amb la mel als llavis en les Finals a Quatre 2020-21 (a Vic) i 2016-17 (a Salou), comandant un Càmping Bianya Roser a qui va entrenar durant 15 temporades. A territori vigatà, i al capdavant del primer equip femení, Garcia va conduir les roserenques fins a la 4a posició d'una Final a Vuit marcada per la tornada competitiva, en el retorn posterior a la pandèmia per la Covid-19.

Prèviament, al 2017 a la Costa Daurada, i integrant les files del mateix Roser, però en aquesta ocasió del sènior masculí, va guiar els del Fort Pienc fins a una altra 4a plaça, en caure contra l'Aracena-CB Sant Josep i el CB Vic-Universitat de Vic. En aquell curs, que va erigir el Mataró Parc Boet com a campió, Garcia va dirigir a les línies vermell-i-negres, on hi militaven tant Assalit com Palau, una part de la seva vella guàrdia amb qui han coincidit novament al JAC Sants campió. 'Amb aquesta victòria em trec una espineta clavada, a nivell personal. Tot i així, sempre dic que guanyar o perdre a vegades no ho és tot...van ser dues temporades fantàstiques on, malauradament, vam fallar al partit clau. Encara així m'emporto grans records d'aquelles campanyes i un bon grapat d'amistats que encara perduren', remarca l'entrenador barceloní, passant revista a l'etapa al Roser.

Enguany, la valoració del tècnic és 'molt positiva', sabent que en el moment de confeccionar el planter tothom tenia aquest 'rum-rum de poder estar a dalt i fer una gran temporada', però el fet de guanyar-la és 'increïble'. A més, recalca que és 'molt important guanyar aquest títol a nivell de club, ja que el JAC Sants és un dels referents formatius de la ciutat'. Per tant, 'poder aconseguir el títol en categoria sènior amb un bon grapat de jugadors formats al planter dona molt fruit al treball que es fa a la base'. D'altra banda, Garcia vol fer un agraïment especial a tota la 'feina del meu staff, que ha estat fantàstic, al recolzament i la confiança d'en Marc Castillo com a Director Tècnic i al treball invisible de tota la Junta Directiva'.

El JAC Sants agafa el relleu dels Lluïsos de Gràcia

L'entitat del barri de Sants agafa el relleu dels Lluïsos de Gràcia com a darrer club barceloní en guanyar la màxima divisió del Bàsquet Català. El quadre gracienc, en el curs 2011-12, va vèncer l'amfitrió Aracena-Sant Josep en la final de la Copa Catalunya del curs 2011-12, celebrada al Centre Parroquial badaloní. Ara, 12 anys després, el JAC Sants escriu una nova pàgina amb un títol de Super Copa Masculina atorgat a través de la lliga regular.

El tècnic barceloní analitza la Super Copa

'La primera edició de la Super Copa ha estat un èxit. El nivell ha crescut molt i ha fet que cada partit estigués igualat i interessant, un fet que, a les últimes temporades de la Copa Catalunya, no passava', esmenta un Garcia que valora com a 'just' el premi de l'ascens directe com a primer classificat de la fase regular. I és que, 'és molt difícil acabar primer d'una lliga amb tant nivell'.

Finalment, analitzant la pròxima Fase de Classificació en format Final a Quatre en què hi participaran del 2n al 5è classificat, el tècnic campió pensa que 'és una fase final molt oberta. El CB Esparreguera ha estat molt regular durant tota la temporada i han demostrat del que són capaços. El filial del Manresa arriba amb el l'impuls de l'estatal júnior i una ratxa inaturable en la categoria El CBU Lloret segurament travessa el millor moment de la temporada, i el Martinenc o el CN Sabadell són plantilles molt veteranes amb jugadors amb molta experiència en aquests tipus de partits'.

Des de la Federació Catalana de Basquetbol (FCBQ) donem l'enhorabona al JAC Sants Barcelona A per la consecució del primer títol de la Super Copa Masculina i el pertinent ascens esportiu a la Lliga EBA 2024-25. Així mateix, el President Ferran Aril vol 'felicitar al JAC Sants Barcelona, com a primer campió de la nova competició Super Copa Masculina, després d'una temporada que ha estat molt competida, i que s'ha decidit a les darreres jornades. Avui ha estat un partit molt disputat que s'ha decidit en els darrers minuts, amb una victòria per a l'equip local que ha engrandit encara més la festa del campió. Enhorabona i molta sort a l'equip la propera temporada a la Lliga EBA'.