El Pavelló Castell d'en Planes de Vic estrena una aula d'estudi

La iniciativa forma part del projecte Basket Girlz d'Endesa i s'emmarca dins els actes de Vic com a Capitalitat del Bàsquet Femení 2024.

26-04-2024 16:00

El Pavelló Municipal Castell d'en Planes de Vic comptarà a partir d'ara amb una sala d'estudi, en una iniciativa que té l'objectiu de facilitar la conciliació dels estudis amb la pràctica esportiva i reduir-ne l'abandonament durant l'adolescència. El reacondicionament de la sala, que inclou mobiliari, equips informàtics i pissarres, ha estat possible gràcies al projecte Basket Girlz d'Endesa en una col·laboració a tres bandes entre l'empresa, l'Ajuntament de Vic i la Federació Catalana de Basquetbol (FCBQ), i s'emmarca dins del calendari d'activitats de Vic, Capitalitat del Bàsquet Femení Vic 2024.  

La nova sala d'estudi es va inaugurar oficialment aquest passat dijous 25 d'abril en un acte que va comptar amb la presència de la Secretària General de l'Esport i l'Activitat Física de la Generalitat de Catalunya, Anna Caula, el regidor d'Esports i Activitat Física de l'Ajuntament de Vic, Eduard Comerma, el director general d'Endesa a Catalunya, Enric Brazis, i el delegat a la Catalunya Central de l'FCBQ, Lluís Vergés. Tots ells van destacar la importància d'engegar aquest tipus d'iniciatives, destinades a facilitar el dia a dia dels jugadors i les jugadores i de les seves famílies, i evitar que hagin d'escollir entre fer els deures o anar als entrenaments.

L'aula estarà oberta a tots els jugadors dels dos clubs de bàsquet de la ciutat –el Club Bàsquet Vic i el Femení Osona–, tot i que la iniciativa va destinada, principalment, a les jugadores. Segons un estudi realitzat per Basket Girlz, dirigit per l'exjugadora i psicòloga esportiva Mar Rovira, 4 de cada 5 jugadores abandonen el bàsquet abans dels 16 anys i gairebé el 60% d'elles diu que ho fa per la dificultat de gestionar el temps.   

Basket Girlz és un projecte iniciat l'any 2021 per Endesa amb el suport del Comitè Superior d'Esports, la Federació Espanyola de Bàsquet i Universo Mujer, i va néixer per comprendre i combatre les raons de l'abandonament prematur del bàsquet femení en noies de 12 a 18 anys, malgrat que el bàsquet és l'esport amb més llicències federatives femenines en categories júnior.

El projecte se centra en donar visibilitat al bàsquet femení amb accions com el documental "The Coming Age", la creació d'una pàgina web i els Premis Basket Girlz. També implica jugadores professionals en el projecte, amb testimonis i participació com a entrenadores per un dia. Finalment, treballa en ajudar les jugadores amb accions concretes, com l'habilitació d'aules d'estudi com la del pavelló Castell d’en Planes, que contribueix a abordar una de les causes principals d'aquest abandonament, la dificultat en la gestió del temps.

Les diferents activitats de la Vic, Capitalitat del Bàsquet Femení 2024 no s'aturen i aquest mes d'abril també s'ha dut a terme una campanya de recollida de fotografies de la història del bàsquet a Vic i sessions de bàsquet intergeneracional amb els casals d'avis de la ciutat. Aquest proper mes de maig, a més, Vic acollirà, entre d'altres esdeveniments, la Final a Quatre del Campionat de Catalunya Infantil Femení Preferent. El calendari d'activitats es va actualitzant i es pot consultar al web de l'Ajuntament de Vic.