Vic agafa el relleu com a Capitalitat del Bàsquet Femení

La capital d'Osona pren el relleu de Manresa com a Capitalitat del Bàsquet Femení 2024 en un acte on també s'ha presentat la renovada campanya #DemanaCANVI.

16-01-2024 20:30

La Sala de la Columna de l'Ajuntament de Vic ha estat l'escenari, aquest dimarts 16 de gener a la tarda, del relleu oficial de "Manresa, Capitalitat del Bàsquet Femení 2022" a "Vic, Capitalitat del Bàsquet Femení 2024". L'acte ha comptat amb la presència d'Anna Erra, Presidenta del Parlament de Catalunya; Albert Castells, Alcalde de Vic; Marc Aloy, alcalde de Manresa; Anna Caula, Secretària general de l'Esport i l'Activitat Física; Ferran Aril, president de la Federació Catalana de Basquetbol; i Abel García, Assessor de l'Àrea d'Esports i Activitat Física de la Diputació de Barcelona; juntament amb representants de la taula de l'esport d'Osona, de la Comissió Organitzadora de Vic Capitalitat del Bàsquet Femení 2024 i dels clubs de bàsquet de la ciutat entre d'altres. Durant aquesta jornada també s'ha presentat el programa d'activitats previst a Vic durant tot aquest any de Capitalitat del Bàsquet Femení, així com també la renovada campanya #DemanaCANVI de la Federació Catalana de Basquetbol (FCBQ).

Després d'un 2023 marcat pel Centenari del Bàsquet Català (1923-2023) i per l'extens programa d'esdeveniments i actes d'àmbit esportiu però també de caire lúdic, social, cultural i solidari arreu del territori, la Federació Catalana de Basquetbol reprèn la Capitalitat del Bàsquet Femení. Impulsada l'any 2017 amb la intenció i objectiu de potenciar el paper de la dona dins el nostre esport i en el marc d'una localitat al llarg de tot un any, la capital d'Osona agafa el relleu de Manresa, durant aquest 2024, com a Capitalitat del Bàsquet Femení. L'alcalde de Manresa, Marc Aloy; i el president de l'FCBQ, Ferran Aril; han escenificat aquest relleu amb l'alcalde de Vic, Albert Castells, qui ha assenyalat que per a Vic "és un honor recollir el testimoni de Manresa" i s'ha compromès a treballar "perquè aquesta Capitalitat del Bàsquet Femení 2024 sigui tot un èxit". "Volem portar l'esport femení un pas més enllà i esperem que tota la ciutadania gaudeixi d'aquesta Capitalitat", ha conclòs. Aloy, per la seva banda, ha destacat que Manresa i Vic comparteixen "veïnatge, passió per l’esport, universitat i reptes de futur", i  ha reivindicat "la força de la Catalunya Central". L'alcalde de Manresa, a més, ha desitjat que Vic pugui viure "un gran any de bàsquet"

Ajuntament de Vic, juntament amb el Club Bàsquet Femení Osona i Club Bàsquet Vic, faran possible una Capitalitat del Bàsquet Femení 2024 que compta amb una Comissió Organitzadora que ha aprofitat per presentar el programa de les primeres activitats previstes. Eduard Comerma, regidor delegat d'Activitat física i esports de Vic i membre d'aquesta comissió, també ha donat a conèixer el logotip oficial obra de Berta Garcia, escollit entre els 7 projectes presentats per l'Escola d'Art de Vic, que pertany a l'Escola Superior de Disseny i d'Arts Plàstiques de Catalunya, i ha assenyalat que "Vic té un projecte esportiu de ciutat molt centrat en l'activitat de la ciutadania i aquesta Capitalitat hi encaixa a la perfecció". "Passaran moltes coses. Farem activitats en tres àmbits, el social, l'esportiu i el formatiu, i esperem viure un any ple de bàsquet i d'esport femení, als pavellons i també als carrers i places de la ciutat"

Sant Feliu de Llobregat va ser l'aposta de la Federació per a convertir-se en la primera Capitalitat del Bàsquet Femení de la història l'any 2017; Girona la va seguir l'any següent, durant tot el 2018; i al 2019 va ser el torn d'Igualada, que l'any de celebració també com a Ciutat Europea de l'Esport. Tot seguit, el 2020, va ser el torn de la localitat maresmenca de Malgrat de Mar, que a causa de la pandèmia es va prorrogar fins juny de 2021 per tal d'acabar de desplegar el seu calendari d'activitats previst, però adaptat a la situació sanitària i protocols de llavors. La temporada 2021-22, Manresa va tancar el cicle actual i aquest 2024 Vic es converteix en la a sisena Capitalitat del Bàsquet Femení.

En el marc d'aquesta jornada, la Comissió del Bàsquet Femení de la Federació Catalana de Basquetbol també ha volgut presentar la renovada campanya #DemanaCANVI. Creada al maig de 2021, aquesta és una campanya de sensibilització i conscienciació de la necessitat del canvi en l'esport femení i en el bàsquet en particular, amb l'objectiu d'arribar als diferents agents implicats en el món del bàsquet. Després de la gran rebuda inicial, la campanya renova la seva marca corporativa específica incorporant en aquesta ocasió més agents i d'arreu el territori; però també interpel·lant a tothom a actuar i implicar-se en el canvi. La directiva de l'FCBQ i Presidenta de la Comissió de Bàsquet Femení, Olga Praderas, ha revindicat que "tots tenim l'oportunitat de ser motors del canvi, de ser agents tranformadors; ha de ser un objectiu compartit per tot el món de l'esport i per tota la societat". Praderas ha acabat la seva intervenció amb una de les proclames de la nova campanya: "Jo també vull el canvi, sigues tu el motor del canvi". Aquesta nova campanya de #DemanaCANVI arrencarà amb força a finals d'aquesta setmana amb nous cartells, imatges i vídeos promocionals a les xarxes socials de la Federació i que es podran descarregar al web basquetcatala.cat.

D'altra banda, la Secretària general de l'Esport i l'Activitat Física, Anna Caula, ha assenyalat que l'aposta per l'esport femení "és una feina d'equip" i ha posat en valor tot el que s'està fent des del Govern de la Generalitat i des de la Federació Catalana de Basquetbol per "visibilitzar l'esport femení i generar referents". "Si tots i totes ens hi posem, no té aturador. El canvi és a les nostres mans i és feina nostra accelerar-lo", ha afegit. En el torn final dels parlaments institucionals, la presidenta del Parlament de Catalunya, Anna Erra, ha volgut posar en valor "tota la feina feta per les pioneres del bàsquet de la ciutat, dones amb empenta que van haver de lluitar molt per trencar moltes barreres" i ha assenyalat que aquesta Capitalitat és "una gran oportunitat per donar llum a l'esport femení i a la ciutat de Vic".