L'FCBQ lidera el Promise Experts Meeting de Lisboa

Nova trobada del projecte europeu 'Promise' que busca promoure la inclusió i la participació de les noies i dones en el món del bàsquet a diferents nivells.

18-09-2023 16:00

En el marc del projecte europeu PROMISE, iniciat el passat mes de gener; ha tingut lloc una nova trobada entre els països col·laboradors a Lisboa (Portugal). Aquestes jornades de treball i formatives, han servit per posar en comú la feina feta al llarg d’aquests mesos i anar forjant els vincles entre els membres amb la intenció de crear una mateixa línia de treball. Alhora, també hi ha hagut espai per a l’intercanvi de vivències i opinions entre persones expertes.

Olga Praderas, presidenta de la Comissió de Bàsquet Femení i directiva de la Federació, Carles Carnicero, cap de departament de Promoció i Maria Solé, tècnica del projecte Bàsquet Femení; van assistir, com a organització líder, i van dinamitzar les jornades. L'experiència de l'FCBQ, a partir del seu projecte de Bàsquet Femení, serveix de guia per a les diferents organitzacions i esdevé un exemple de bones pràctiques per difondre's i ser conegut  arreu d'Europa.

La organització amfitriona va ser la Federació Portuguesa de Basquetbol. També va tenir-hi representació i participació la resta de federacions de bàsquet de Kosovo, Bulgaria, la Regió de la Nouvelle-Aquitaine, juntament amb la Universitat Ramon Llull qui aportà de nou la seva expertesa i assessorament acadèmic de qualitat.

Una part de la jornada va consistir en crear un espai de reflexió i sensibilització en perspectiva de gènere, entre les persones col·laboradores del projecte que va anar a càrrec d’Olga Praderas. El contingut de la formació tenia la finalitat de donar a conèixer i entendre la situació de discriminació i desigualtat que encara és present a dia d’avui, també en el món del bàsquet i que permet assentar les bases d’un projecte ambiciós i transformador.

Seguidament es va presentar el treball que cada soci havia estat desenvolupament els mesos anterior i també fent un anàlisis de les expectatives del projecte segons cadascuna de les realitats de cada organització.

En la jornada de divendres es va comptar amb la col·laboració de persones expertes per tal de poder aprofundir sobre la figura de la dona en el món del esport i concretament del bàsquet. Elles eren Betty Cebrián (responsable Bàsquet Femení i Projectes Especials a FIBA), Mónica Jorge (responsable futbol femení de la Federació Portuguesa de Futbol i coordinadora de les seleccions femenines), Lisa Clancy (especialista en lideratge de les dones en organismes nacionals i internacionals) i Filipa Cavalleri (membre Comissió Dona i Esports del Comitè Olímpic Portuguès). Gràcies a la seva expertesa i tenint en compte la seva visió es va ampliar el contingut de les accions ja plantejades en el Programa Pilot dissenyat, que respon a les necessitats de les noies i les dones en els diferents estaments.

El Projecte PROMISE, que lidera la Federació Catalana de Basquetbol, des d’aquest gener de 2023 fins el pròxim mes de juny de 2025, treballa conjuntament amb altres organitzacions pel desenvolupament noves pràctiques i mètodes de promoció de la igualtat de gènere en l'àmbit del bàsquet, a diferents escales, vetllant pel Bàsquet Femení i la transformació integral en el bàsquet, fent-lo més equitatiu i igualitari.

Erasmus+ Sport 2021-2027 forma part d'Erasmus+, una iniciativa que busca donar suport al creixement sostenible, la cohesió social, l'ocupació de qualitat, a impulsar la innovació i a reforçar la identitat europea mitjançant l'aprenentatge permanent i el desenvolupament educatiu, professional i personal de les persones en l'àmbit de l'educació, la formació, la joventut i l'esport tant dins com fora d'Europa.