El Barça, CAMPIÓ de la Lliga Catalana AON 2023 ACB de Lleida

El Pavelló Municipal Espai Fruita-Barris Nord ha acollit la 44a Lliga Catalana ACB amb Barça, Joventut Badalona, BAXI Manresa i Bàsquet Girona com a participants.

12-09-2023 19:00

La Lliga Nacional Catalana AON 2023 ACB ha tornat a celebrar-se, 5 anys després, a Lleida. Enguany, el Pavelló Municipal Espai Fruita - Barris Nord de la capital del Segrià ha estat l'escenari, dilluns 11 i dimarts 12 de setembre, d'aquesta apassionant Final a Quatre de la 44a edició, i ha comptat amb la participació del FC Barcelona, el Club Joventut Badalona i, el BAXI Manresa i el Bàsquet Girona.

Les Lligues Nacionals Catalanes s'emmarquen dins d'un Centenari del Bàsquet Català que compta amb el suport institucional de la Secretaria General de l'Esport i de l'Activitat Física, la Unió de Federacions Esportives de Catalunya, la Diputació de Barcelona i l'Ajuntament de Manresa, amb CaixaBank i Spalding com a Premium Partners, i el patrocini oficial de Loteries de Catalunya i TGO DX.

El FC Barcelona ha revalidat el títol de la Lliga Catalana ACB en derrotar el BAXI Manresa per 81-79, en una fantàstica final que s’ha resolt en l’últim minut. 24è trofeu per als barcelonistes, que dominen amb autoritat el palmarès de la competició. Nico Laprovittola (10 punts, 8 assistències i 19 de valoració) ha estat escollit MVP de la final, repetint el guardó com a millor jugador que ja va aconseguir l’any passat. Jan Vesely (13 punts) i Àlex Abrines (11) també han estat decisius en el triomf del conjunt de Roger Grimau, que conquereix el primer títol com a entrenador barcelonista. Per part del BAXI Manresa, els millors han estat Brancou Badio (25 punts i 31 de valoració) i Brandon Taylor (17 punts), dos dels nous fitxatges del conjunt del Bages, que ha ofert una gran imatge. 

El matx ha estat espectacular, amb una intensitat gens habitual en pretemporada. Els dos equips han sortit a totes i això s’ha traduït en un duel trepidant. La igualtat ha presidit el primer quart (18-20), però poc a poc ha estat el BAXI Manresa el que ha imposat la seva llei. Tot i comptar amb força cares noves, els de Pedro Martínez han començat el nou curs com un tro, amb un joc vertical, amb ràpides transicions, que ha destarotat el Barça en el segon parcial. Amb Brancou Badio i Brandon Taylor de líders ofensius (tots dos amb 12 punts), els manresans han arribat al descans amb un marge de 13 punts (34-47) davant d’un conjunt blaugrana que no ha pogut seguir el ritme tot i la bona feina de Vesely (8 punts), Laprovittola (6) i Brizuela (6). 

En la represa, amb Joel Parra i Satoransky agafant protagonisme ofensiu, el Barça també ha premut l’accelerador per igualar la intensitat del BAXI Manresa i el matx ha entrat en una fase d’intercanvi de cops on els blaugrana han pogut reenganxar-se a la final (52-53). Un triple d’Abrines, molt encertat en aquests minuts, ha posat de nou els de Roger Grimau al davant (55-54), encetant un parcial de 8-0 que ha obligat Pedro Martínez a aturar el partit (60-54). La diferència a favor del Barça ha crescut fins als 8 punts (66-58), amb la defensa blaugrana apujant el llistó.

Amb un físic més poderós, el domini barcelonista semblava confirmar-se en els primers compassos del darrer quart, però el BAXI Manresa, incansable, no havia dit la seva última paraula. Amb Brancou Badio exhibint de nou el seu talent, els de Pedro Martínez ho han tingut a tocar, però s’han quedat sense premi. Amb 79-79, una gran assistència de Laprovittola a Jan Vesely ha segellat el triomf blaugrana. I en l’úlltima possessió, amb 13 segons al rellotge, els manresans no han pogut llançar quan buscaven la pròrroga o el triomf.

Pedro Martínez, entrenador del BAXI Manresa:

'Estem decebuts per la derrota, sobretot perquè hem fet una molt bona primera part amb un alt ritme de joc. En la segona ho hem perdut, en part pel mèrit del Barça, que és un gran equip, i també perquè hem fallat cistelles fàcils i tirs de tres alliberats, que havíem ficat abans. Estic content per la reacció quan han marxat de 10 punts i per haver aguantat contra un equip tan físic. Hem de seguir treballant i fent les coses ben fetes als entrenaments.'

Tomas Satoransky, jugador del Barça:

'Marxem contents per un títol i per la segona part que hem fet, estant molt sòlids en tots els aspectes del joc, una mica igual que ahir a la semifinal. Hem de tenir paciència, estem en procés de conèixer-nos entre tots, tenim jugadors nous, entrenador nou i canvis en el joc.'

Roger Grimau, entrenador del Barça:

'Primer de tot vull mostrar la meva alegria per aconseguir un títol i guanyar. Hem tingut dificultats per aguanatar l'1c1 del Manresa en la primera meitat però hem estat capaços de tornar a fer un gran inici de tercer període, podent rebotejar, córrer i anotar cistelles fàcils en contraatac. La Lliga Catalana ens ha donat coses positives per a poder seguir creixent com equip, encara ens falta molt però estem contents per la feina feta.'

En el partit pel tercer i el quart lloc, el Club Joventut Badalona s’ha endut la victòria en imposar-se al Bàsquet Girona per 95-101. Andrew Andrews (18 punts) i Vladimir Brodziansky (16) han liderat el triomf dels verd-i-negres, esdevenint claus per decantar el matx en els minuts finals, mentre que Quino Colom (19 punts i 24 de valoració), Mindaugas Susinskas (20 punts) i Yves Pons (16 punts) han estat els millors del conjunt gironí. 

El partit ha tingut dues cares. El primer temps ha estat de la Penya. Els de Carles Duran han sortit molt més endollats i han protagonitzat un inici fulgurant, amb un primer quart gairebé perfecte on han arribat a guanyar de 22 punts (7-29). Al segon la diferència encara ha crescut més, fins als 23 punts (23-46) i al descans els verd-i-negres mantenien un bon coixí (34-51). 

En la represa el partit ha canviat totalment de guió. El Bàsquet Girona ha despertat i ha estat capaç de remuntar. La inspiració de Quino Colom i l’aparició espectacular d’Yves Pons han liderat la reacció dels gironins, que han capgirat el marcador en un espectacular tram final de partit (92-90). Cinc punts seguits de Brodziansky i la seguretat d’Andrews des de la línia de tirs lliures han permès al Joventut assegurar la victòria.

Salva Camps, entrenador del Bàsquet Girona:

'Ens ha costat molt entrar en partit, però quan hem començat a ser nosaltres és el moment en què hem estat en el to correcte per a competir. M'agradaria quedar-me amb els aspectes positius del partit d'avui, que són els darrers trenta minuts i la reacció de l'equip quan el partit estava coll avall. Aquesta competició ens aporta experiència i qualitat de partits ACB, especialment per a tots els jugadors nous que tenim.'

Guillem Vives, jugador del Joventut Badalona:

'Hem jugat un partit de dues cares, amb molt bona intensitat en la nostra sortida i durant tot el primer quart. En la segona meitat, especialment en l'últim període, ens ha costat entrar en dinàmica, però el final de partit l'hem pogut resoldre bé.'

Carles Duran, entrenador del Joventut Badalona:

'L'equip ha començat amb molta energia i sent dominant en tot allò en què ahir no vam estar bé. Hem fet un gran primer quart però poc a poc ens hem anat apagant tot i que és normal en aquestes alçades de pretemporada. En línies generals, podíem haver fet millor les coses i hem de ser més exigents amb nosaltres mateixos. La Lliga Catalana ens aporta moltes coses bones, com entrar en dinàmica de competició real i jugar partits contra quatre equips d'alt nivell.'

Tots els partits s'han emès en directe per Televisió de Catalunya a través del seu canal Esport3.

AON

AON, empresa líder en serveis professionals globals, renova el seu compromís i reforça el seu acord amb la Federació Catalana de Basquetbol (FCBQ) per a recolzar totes les categories tant femenines com masculines de les Lligues Nacionals Catalanes. AON ja porta 5 temporades vinculat amb la competició i enguany tornarà a donar nom, per segon exercici consecutiu, al títol oficial de la competició 'LLIGUES CATALANES AON 2023'.

Més informació del Centenari a
basquetcatala.cat/centenari