La 3a edició del Programa Mentoria d'Entrenadores ja està en marxa

Aquest setembre de 2023, i fins el proper mes de juliol de 2024, es desenvoluparà la 3a edició del Programa de Mentoria d'Entrenadores de l'FCBQ.

08-09-2023 10:00

La Federació Catalana de Basquetbol (FCBQ), a través de la seva Comissió del Bàsquet Femení, impulsa el 3r Programa Mentoria d'Entrenadores, una de les accions cabdals en el programa formatiu, emmarcat dins les activitats previstes del projecte Bàsquet Femení i de la campanya #DemanaCanvi de la Federació. Enguany es celebrarà la 3a edició, que vol seguir potenciar una major participació, permanència, millora i visibilització de la dona com a entrenadora de bàsquet.

En les dues edicions anteriors, el programa ha tingut una molt bona acollida tant per part de les entrenadores com de molts clubs, que han animat a aquestes a participar i han cedit les seves instal·lacions per a poder desenvolupar les activitats plantejades.

El Programa Mentoria Entrenadores treballarà novament amb les entrenadores que hi vulguin participar, atorgant la possibilitat d’adquirir una formació de caire teòric i vivencial que les permeti compaginar, complementar i donar continuïtat al seu treball setmanal amb els clubs. Les entrenadores que ja han participat en anteriors edicions també poden repetir aquest curs. La data límit per a realitzar la inscripció, que serà gratuïta, és el pròxim dimarts 26 de setembre

Les entrenadores interessades en participar-hi cal que acreditin la titulació d'entrenadora de Nivell 0, 1, 2 o Superior; i es poden inscriure tot omplint el formulari d'inscripció que trobaran clicant aquíPer a qualsevol consulta al respecte s’ha habilitat una bústia de correu de contacte: basquetfemeni@basquetcatala.cat.

Aquest Programa, que es desenvoluparà entre els mesos de setembre de 2023 i juliol de 2024, s'organitzarà en dos grups diferenciats de treball, i definits en funció del grau d'implicació i predisposició de les mentoritzades. Hi haurà activitats formatives per un i altre grup, espais vivencials per intercanviar aprenentatge i compartits com el Fòrum Mentoria d'Entrenadores o el Torneig de Cloenda, entre d'altres.

- FORMULARI d'INSCRIPCIÓ

L'1 i 2 de juliol de 2023, i com a cloenda de tot el treball realitzat al llarg de la passada temporada, es va celebrar amb èxit el Torneig Internacional de Combinats Femenins Sots-22 a Vic. Aquest esdeveniment, en què es va veure un gran nivell de bàsquet per part de totes les jugadores i persones del cos tècnic que hi van participar, va gaudir d'una càlida recepció amb la presència d'equips internacionals procedents de França, Itàlia o d'altres localitats estatals com les Illes Balears.

Durant aquestes dues edicions del Programa Mentoria, la valoració de les participants ha resultat molt positiva, tot destacant el nivell i la rellevància de les xerrades, ponències i clínics formatius que s'han impartit, atorgant valuoses oportunitats per adquirir coneixements, continguts i noves experiències per a seguir creixent com a entrenadores de bàsquet. Així mateix, la majoria també valora molt positivament el fet que arrel del programa shagi generat un espai de relació i interacció entre entrenadores, que els ha permès compartir diverses vivències.

El 3r Programa Mentoria d'Entrenadores està comandat per un Grup de Treball molt potent, que ofereix un recolzament proper, permanent i individualitzat a les mentoritzades. Liderat per la Directora del Projecte Sílvia Font, entrenadora del Segle XXI, aquest grup de treball es vertebra a través de set mentores, que treballen arreu del territori: Anna Farrés, Paula Pla, Montse Gallegos, Marta Mira, Olga Vàzquez, Anna Busquet i Eli Novell.

Aquest projecte de Mentoria d'Entrenadores que busca, principalment, donar referentsformació i oportunitats a les entrenadores del Bàsquet Català arreu del territori, presenta els següents objectius específics:

  • VISIBILITZACIÓ
    Voluntat de visibilitzar les entrenadores que han aconseguit arribar als esglaons de més alt nivell dins del món del bàsquet, apoderar amb la seva experiència i referenciar a les noves entrenadores.

  • OPORTUNITATS
    Creació d'un projecte on les entrenadores són les protagonistes de totes les activitats, i que aquestes els obrin la porta per a poder accedir i ocupar llocs de responsabilitat real en clubs i federacions.

  • INFORMACIÓ I FORMACIÓ
    Intenció de formar les entrenadores per a que estiguin i arribin més preparades i acompanyades en tot moment. És per aquest motiu pel qual es genera una xarxa de mentores, que fan una tutoria personalitzada i un seguiment minuciós durant tot el projecte. En aquest sentit, també s'organitzen jornades tècniques, tant presencials com telemàtiques.

El projecte Bàsquet Femení, que té el recolzament de l'Institut Català de les Dones, és una iniciativa transversal de la Comissió del Bàsquet Femení de la Federació Catalana de Basquetbol amb l'objectiu d'arribar a tots els agents implicats en el món del bàsquet, i que parteix d'un concepte molt clar: buscar la conscienciació i la sensibilització de la necessitat d'un canvi.

Sota el lema #DemanaCanvi i de la seva marca corporativa específica, aquest projecte disposa una estructura marcada, que neix d'un programa constituït per diversos eixos que el vertebren, i d'una sèrie d'accions a impulsar i potenciar. Es tracta d'un projecte viu, dinàmic, i que anirà evolucionant sempre, perquè es vol la implicació de totes les parts i això fa que pugui anar variant, això sí, sempre basant-se en els eixos i objectius inicials establerts.